Читај ми!

Nepoznat bio samo sedmi uslov

Jedino uslov za nastavak evrointegracija koji se odnosi na potpisivanje ugovora sa Prištinom nije bio poznat Vladi, rekao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Istraga o slučaju "Agrobanka" nije prekinuta, rekao Vučić i najavio da će i druga preduzeća poput "Srbijagasa", EPS-a doći na red.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je do sada za Vladu bio nepoznat samo sedmi uslov za nastavak evrointegracija koji se odnosi na ugovorno obavezivanje o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom.

Komentarišući izjavu nemačkog parlamentarca iz CDU Andreasa Šokehofa o sedam uslova za početak pregovora Srbije za članstvo u EU, Vučić je rekao da je za Vladu bitnije šta o tim uslovima misli Evropska unija.

Vučić je ukazao na stav šefa Delegacije EU u Beogradu Vensana Dežera da su uslovi Unije nepromenjeni, ali je rekao da ne treba zatvarati oči, jer je uticaj grupacije nemačke partije CDU/CSU veoma važan i veliki.

Vlada Srbije se nije izjašnjavala o tome, jer se radi o stavu jedne političke partije, a ne Nemačke ili EU, rekao je Vučić na predstavljanju rezultata istraživanja iz programa UNDP o korupciji. 

Prema njegovim rečima, uslov koji se odnosi na borbu protiv korupcije je prihvatljiv, a Vučić se nada da će u potpunosti biti ispunjen.

"Što se tiče Berlina razgovarali smo o svemu i ja sam nešto pokušao da promenim, ali očigledno nisam uspeo u tome. To smatram i svojim neuspehom", rekao je Vučić, ali nije želeo da precizira o čemu je reč.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije ponovio je da nova vlast ima političku volju da se obračuna sa korupcijom i da u toj borbi neće biti zaštićenih niti onih koji su iznad zakona, bez obzira na političku pripadnost.

I "Srbijagas" i EPS će doći na red

Vučić je rekao da istraga o slučaju "Agrobanka" nije prekinuta i da će sigurno biti još odgovornih za zloupotrebe i najavio da će i druga preduzeća poput "Srbijagasa", EPS-a i drugih doći na red.

Prema njegovim rečima, na slučaju "Agrobanka" se još radi, jer je, kako je rekao, u pitanju ozbiljan posao i ogromni timovi ljudi angažovani su u toj istrazi.

Vučić je rekao i da su tužioci i druge osobe u pravosudnom sistemu u čudu gledali kada im je rekao da slobodno mogu da rade svoj posao u slučaju vlasnika Habitfarma Radoslava Laleta Sekulića i "Agrobanke".

On je najavio i da će se kompletna slika i informacija o privatizaciji dnevnih listova "Politika" i Novosti" znati za dan ili dva.

Vučić je najavio i da se, kada je u pitanju korupcija u zdravstvu, do kraja oktobra mogu očekivati značajni rezultati, ali da je državnim organima potrebno vreme da ispitaju i sakupe dokaze i da tužilaštvo pokrene istragu.

"Molim za strpljenje. Mnogi će biti iznenađeni. Vidim da su mnogi nervozni i niko ne pita šta sam radio u Berlinu, nego što se vrši pritisak na jednu, drugu, treću, petu kompaniju", rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane najavio je za sutra sednicu Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti. Kako je rekao novinarima, na sednici će se razgovarati o daljoj borbi protiv korupcije.

Prethodna, treća sednica Biroa za koordinaciju, održana je 4. septembra u zgradi Vlade Srbije bez izjava i saopštenja. Učesnici su se obavezali na čuvanje državne tajne, odnosno da ni ubuduće neće davati nikakve izjave.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво