Nova vlast u Novom Sadu

Naprednjak Miloš Vučević novi gradonačelnik Novog Sada. Na burnoj sednici tajnim glasanjem smenjeni Igor Pavličić, Aleksandra Jerkov i članovi gradskog veća. Nije vreme za gradonačelnika koji nije nadležan, nego za gradonačelnika koji rešava probleme, poručio Vučević.

Nova vladajuća koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom smenila je jutros, posle burne i maratonske sednice, celokupnu gradsku vlast predvođenu Demokratskom strankom i Ligom socijaldemokrata Vojvodine.

Nakon što je sa funkcije gradonačelnika smenjen Igor Pavličić, na tu funkciju imenovan je šef novosadskog odbora SNS-a Miloš Vučević, a za njegovog zamenika Borko Ilić iz Demokratske stranke Srbije.

Vučević je izabran tajnim glasanjem odbornika u novosadskom parlamentu, posle gotovo 20-časovne sednice, koja je počela juče nešto posle 11 sati.

Za njegov izbor glasala su 42 odbornika nove vladajuće koalicije, od ukupno 78 odbornika, dok 36 odbornika iz DS-a i LSV-a nije učestvovalo u glasanju, a pet odbornika SRS napustilo je sednicu već na njenom samom početku.

U svom ekspozeu Vučević je rekao da je koalicioni sporazum koji je postignut između pet odborničkih grupa osnov budućeg rada Gradskog veća.

Vučević je rekao da "nije vreme za gradonačelnika koji nije nadležan, nego za gradonačelnika koji rešava probleme", a novi sastav Gradskog veća nazvao je "spojem mladosti i iskustva".

"Kad sam govorio o novim radnim mestima, uopšte nisam govorio o javnim preduzećima, nego sam govorio da konačno Novi Sad uspe da dovede neku ozbiljnu investiciju koja će zaposliti Novosađane i da se uključimo u tu utakmicu sa drugim gradovima i opštinama u Srbiji kao grad koji je interesantan za potencijalne investitore", rekao je Vučević pošto je izabran za gradonačelnika.

Aleksandra Jerkov iz LSV smenjena je sa mesta predsednice Skupštine grada, a na to mesto postavljen je Siniša Sević iz Socijalističke partije Srbije.

Iako je sednica većim delom protekla burno, sama smena vlasti protekla je mirno i dostojanstveno. Kada su razrešeni, članovi gradksog veća na čelu sa Igorom Pavličićem su se povukli, otišli iz skupštine grada.

Pavličić: Rešena kriza posle dva meseca

Bivši gradonalčelnik Igor Pavličić je rekao šta ostavlja novoj vlasti, šta od njih očekuje da urade, a čak im je ponudio svu svoju asistenciju i iskustvo koje je stekao tokom vođenja grada.

Pavličić je rakao da je sednicom rešena kriza koja traje od izbora sada već bivše vlasti pre nešto više od dva meseca.

"Ono što im ostavljamo jeste šest milijardi dinara u budžetu grada, obezbeđena sredstva u bucetu za izgradnju Žeželjevog mosta, četvrte faze Bulevara Evrope, završetak kanalizacije u prigradskim naseljima i niz drugih projekata, tako da im želim puno uspeha i da budu uspešniji nego što smo mi bili", poručio je Pavličić.

Bivša predsednica skupštine Novog Sada rekla je da su demokratski izabranu novosadsku vlast smenili "osumnjičeni, izbačeni, prebegli i naterani".

"Odbornicima sam rekla da veoma često o čoveku govori mnogo više to ko je protiv njega nego ono ko je za njega i meni je drago i ponosna sam što je ova većina koja je danas napravljena protiv mene", rekla je Jerkov.

Smenjeno je i celokupno Gradsko veće, a nove direktore dobilo je 16 javnih i javno-komunalnih preduzeća u gradu.

Nova većina ima ukupno 42 odbornika od 78, koliko broji Skupština Novog Sada.

Skupštinsko zasedanje počelo je juče oko podne i više puta je bilo prekidano, zbog prisustva nepoznatih kratko ošišanih mladića u zdanju skupštine i u samoj skupštinskoj sali.

Inače, inicijativa o prekomponovanju vlasti pojavila se početkom jula, pokrenuli su je naprednjaci kada je već bilo jasno da će se vlast na republičkom nivou razlikovati od vlasti u Novom Sadu.

broj komentara 26 pošalji komentar
(četvrtak, 13. sep 2012, 20:35)
anonymous [neregistrovani]

Pocelo je..

Ovo je probni balon za smene u Barajevu...

(četvrtak, 13. sep 2012, 16:35)
anonymous [neregistrovani]

ja

jesam za promene pa makar to bila i zirafa na vlasti,Samo ako ce biti bolje meni i mojo porodici,hocu da radim ,a ne da budem gladna,hocu da platim sve racune,a ne da mi iskljuce telefon i struju.Ma ljudima je dosta gladovanja,gladni smo i bedni vec 10 godina.

(četvrtak, 13. sep 2012, 15:51)
anonymous [neregistrovani]

Napred

napred u propast, zavrsi recenicu :)

(četvrtak, 13. sep 2012, 14:11)
anonymous [neregistrovani]

treba izdrzati

Neznam na osnovu cega mozes predvidjati da ce nova vlast biti ista kao i dosadasnja? Ja se iskreno nadam promenama na bolje. Ne mislim da ce sve ici glatko, ali racunam da ce biti postenije i sa manje korupcije. Naravno, ne ocekujem novu vlast da resi ili izbegne krizu u Libiji, ali mislim da ce bolje amortizovati tu krizu na lokalnim prostorima. Do sada to nije islo kako bi narod zeleo, a od sad se nadam da ce narodu biti mnogo lakse.

(četvrtak, 13. sep 2012, 13:32)
TIHANA [neregistrovani]

Ovo

Ovo je sadd jedan veliki korak za gradjane Novog Sada da idu napred

(četvrtak, 13. sep 2012, 13:07)
sanja [neregistrovani]

korak napred

Veliki uspeh za naprednjake.Svojim ponašanjem bivša vlast je celoj Srbiji pokazala svoju nekulturu i svoju borbu za vlast ne prezajući da prekrši bilo koji zakon.Takvi ne trebaju da vode ovu zemlju!

(četvrtak, 13. sep 2012, 12:48)
Aquila [neregistrovani]

Dobro je...

Najzad se završila neslavna epizoda u seriji „Zadržati vlast po svaku cenu“. Vreme je da nova većina odmah krene u rešavanje nagomilanih problema u Novom Sadu.

(četvrtak, 13. sep 2012, 12:31)
anonymous [neregistrovani]

zasto da ne?

licno sam vec 2008 godine prizeljkivao opsezne politicke promene jer nas je politika demokratije dovela do prosjackog stapa. Bio sam politicki neopredeljen sto nikome vise nisam verovao. Ali svaki novi pocetak je bolji nego monotone politike proslih desetak godina. Vreme je za konkretniju i odlucniju politiku.

(četvrtak, 13. sep 2012, 12:22)
anonymous [neregistrovani]

Cvrle

Ne znam samo zašto im je trebala takva drama i toliki cirkus. Mnogo bolje bi za njih bilo da su mirno predali vlast.

(četvrtak, 13. sep 2012, 12:07)
DEMOKRATA [neregistrovani]

Zamena teze

SNS je jasno u kampanji naglasio da im je cilj da se DS i LSV skinu sa Vlasti, i to su uspeli, ovako i onako ..Nismo ih do sad videli na Vlasti , dajmo im sansu, SNS nema nikakve veze sa SRS iz koje je proistekla vecina clanstva , valjda vam je to sad jasno
Kod sledecih izbora zabranio bih liste sa vise partija ,neka svako ide sa svojom listom pa ko prodje a posle kako da se zastitis od trgovine mandatima ??? Demokratija ima taj nedostatak koji je kod nas regulisan zakonom