Читај ми!

Vučić i Nibel o jačanju ekonomske saradnje

Srbija zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje i nove nemačke investicije, rekao je u razgovoru sa nemačkim ministrom za privrednu saradnju i razvoj Dirkom Nibelom Aleksandar Vučić. Srbija za Nemačku ključna zemlja u regionu, poručio Nibel.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić preneo je nemačkom ministru za privrednu saradnju i razvoj Dirku Nibelu u Berlinu da je Srbija zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje i nove nemačke investicije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vučić je zahvalio kolegi na podršci koju Nemačka pruža Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i ocenio da je Nemačka jedan od naših značajnijih ekonomskih partnera i da je Srbija zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje i nove nemačke investicije.

Na sastanku kojim je Vučić završio dvodnevnu posetu Nemačkoj, razmatrane su mogućnosti jačanja ekonomske saradnje, posebno u oblasti energetike, kao i realizacije Memoranduma o razumevanju, koji su u Berlinu potpisali predstavnici Elektroprivrede Srbije i nemačkog energetskog koncerna RWE.

Ministar Nibel je potvrdio da je Srbija za Nemačku ključna zemlja u regionu i izrazio spremnost nemačke strane za dalja ulaganja u energetsku oblast u Srbiji u cilju unapređenja energetske efikasnosti, kao i u poboljšanje prenosne elektroenergetske mreže u regionu.

Sumirajući dvodnevnu posetu, Vučić je ranije izjavio novinarima da je sa nemačkim zvaničnicima vodio značajne razgovore o budućnosti i evropskoj budućnosti Srbije, o Kosovu i Metohiji i onome što se od Srbije očekuje i što treba da učini da bi došla do članstva u EU.

"Vi znate da nisam uvek optimističan. Mi znamo šta je ono što ne možemo da učinimo, ali takođe, znamo i šta su nam obaveze i šta možemo i šta moramo da učinimo", rekao je Vučić.

On je naglasio da se istovremeno mora razmišljati o našem narodu i njegovom ekonomskom boljitku i u vezi sa tim su, kako je naglasio, i vođeni razgovori u Berlinu.

"Srbija će ubuduće sve odluke donositi u skladu sa potrebama svojih građana, poštujući pri tom međunarodne, pravne i političke obaveze", rekao je Vučić.

Razgovori o konkretnim pitanjima

On je potvrdio da je u razgovorima bilo reči "o svim najkonkretnijim pitanjima", uključujući izjave o priznavanju Kosova i trgovini organima, ali nije želeo da iznosi detalje.

Vučić je ocenio da i doček koji mu je priređen u Berlinu pokazuje koliki je značaj Sbije danas i šta Srbija može da predstavlja ubuduće u odnosima sa Nemačkom i u EU.

Na dnevnom redu njegove prve posete Nemačkoj od imenovanja, i prve posete jednog člana nove srpske vlade, bili su razgovori sa nemačkim vicekancelarom i ministrom privrede Filipom Reslerom.

Vučić i Resler su zajedno prisustvovali potpisivanju Memoranduma o razumevanju i strateškoj saradnji između Elektroprivrede Srbije i nemačkog, drugog po veličini energetskog, koncerna RWE.

Prvi potpredsednik srpske vlade razgovarao je i sa glavnim spoljnopolitičkim savetnikom kancelara Angele Merkel Krištofom Hojzgenon, diplomatom za koga se veruje da je glavna adresa u Evropi kada je reč o ključnim pitanjima Srbije - Kosovu i Evropskoj uniji.

Na dnevnom redu Vučićevih berlinskih razgovora bio je i susret sa savetnikom kancelarke za pitanja EU Nikolausom Majerom Landrutom, sa drzavnom sekretarkom u nemakom Ministarstvu spoljnih poslova Emili Haber i drugim poitičarima, kao i razgovori u fondaciji ''Konrad Adenauer'', bliskoj demohrišćanima, kancelarke Merkel.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи