Читај ми!

Novi gradonačelnik Novog Sada

Miloš Vučević izabran za novog gradonačelnika Novog Sada. Igor Pavličić i članovi Gradskog veća razrešeni su sa tih funkcija. U toku formiranje nove gradske vlasti.

05.05 - Miloš Vučević izabran za novog gradonačelnika Novog Sada.

04.34 - Odbornici raspravljaju o ekspozeu Miloša Vučevića.

03.45 - U toku ekspoze kandidata za gradonačelnika, Miloša Vučevića.

01.49 - Razrešena predsednica gradskog Parlamenta, Aleksandra Jerkov.

01.05 - Gradonačelnik Igor Pavličić i članovi Gradskog veća razrešeni sa funkcija, odlučila većina odbornika.

 23.51 - U toku glasanje o razrešenju Igora Pavličića, gradonačelnika Novog Sada.

 23.31 - Posle pauze očekuje se glasanje o razrešenju gradonačelnika Novog Sada.

20.51 - Nastavljena sednica, na dnevnom redu rezrešenje gradonačelnika Novog Sada.  

20.08 - Odmah posle usvajanja dnevnog reda, određena nova pauza. 

19.22 - Glasovima većine odbornika usvojen dnevni red sednice. 

19.00 - Nastavljena sednica i odbornici prešli na utvrđivanje dnevnog reda.  

17.42 - Završene konsultacije odborničkih grupa, najavljen nastavak sednice u 18 časova. 

14.40 - Predsednica Skupštine Novog Sada odredila novu pauzu dok skupštinsko obezbeđenje ne obezbedi uslove za rad i pozvala šefove odborničkih grupa na konsultacije. 

12.50 - Odbornici reklamiraju povrede Poslovnika. 

12.30 - Iz SNS-a poručuju da će se konsultovati sa Ministarstvom pravde i državne uprave da li da sami organizuju sednicu jer Jerkov opstruira njen rad. 

12.00 - Određena nova pauza jer, po rečima Aleksandre Jerkov, skupštinske službe nisu uspele da obezbede regularno održavanje sednice, pošto se u sali nalaze i lica koja nisu odbornici. 

11.37 - Na predlog odbornika Milorada Mirčića, predsednica Skupštine Aleksandra Jerkov odredila pauzu od pet minuta kako bi se utvrdilo ko sve prisustvuje sednici.   

11.30 - Počela sednica Skupštine Grada Novog Sada.

U Skupštini Novog Sada nastavljena je sednica na kojoj se raspravlja o razrešenju gradonačelnika Igora Pavličića i članova Gradskog veća. 

Odbornici su prethodno usvojili dnevni red, posle čega su raspravljali o prvoj tački dnevnog reda - predlogu o razrešenju predsednika, zamenika predsednika i članova Gradske izborne komisije.

Nakon toga, predsednica Skupštine grada Aleksandra Jerkov odredila je pauzu radi formiranja nove Gradske izborne komisije, koja će verifikovati ostavke odbornika koji prelaze na druge funkcije.

Odbornici SRS-a su odmah nakon glasanja o dnevnom redu napustili sednicu. Šef njihove odborničke grupe Đurađ Jakšić rekao je da radikali neće da učestvuju u "zamešateljstvu ispod koga je potpis, kako mi se čini, Nenada Čanka".

"Dosadašnju vlast kritikovali smo kao najnesposobniju, ali ovi koji dolaze gori su i od ovih najgorih", rekao je Jakšić.

Među tačkama dnevnog reda su i predlog za razrešenje predsednika Skupština grada i izbor novog predsednika novosadskog parlamenta.

Današnja sednica je, inače, počela posle pola sata zakašnjenja, a odbornici su gotovo polovinu proveli radeći, a polovinu u pauzama. Problem je bilo ustanoviti dnevni red, pa se umesto o dnevnom redu raspravljalo o povredama poslovnika.

Stranke okupljene oko naprednjaka, odnosno većine koja želi da preuzme vlast u Novom Sadu tražile su da se izmeni i dopuni dnevni red. To je, kako su rekli, važno da bi se prvo izabrao predsednik skupštine, a kasnije moglo da se raspravlja o smeni gradonačelnika i članova gradskog veća.

Predsednica skupštine prvo je rekla da to ne može da učini uz obrazloženje da je današnja sednica nastavak sednice od 29. avgusta za koju je dnevni red poznat.

Međutim, posle skoro četiri sata pauze i konsultacija sa šefovima odborničkih grupa, postignut je kompromis tako što je Jerkov predložila izmenjen dnevni red, koji je došao na red nešto posle 19 časova.

Sednica je do sada prekidana dva puta zbog takozvanih sumnjivih lica, odnosno osoba koje nisu odbornici, a koje su se pojavile u skupštinskoj sali i ispred nje.

Govorilo se i da je reč o obezbeđenju Miloša Vučevića, čelnika novosadskih naprednjaka. On je, međutim, to demantovao i rekao da je reč o pokušaju aktuelne većine da spreči promene u Novom Sadu.

Sednica gradskog parlamenta zakazana je sa 15 tačaka dnevnog reda, a na zahtev 34 odbornika iz četiri opozicione odborničke grupe koji su predsednici Skupštine Aleksandri Jerkov taj zahtev predali 28. avgusta.

Aleksandra Jerkov je zasedanje parlamenta zakazala narednog dana, ali ta sednica nije održana, zbog nedostatka kvoruma.

Novu većinu u novosadskom parlamentu trebalo bi da čine SNS sa 15, SPS sa sedam, DSS sa pet, odbornička grupa "Svi za Novi Sad", u kojoj je šest odbornika Romske demokratske stranke i tri odbornika SPO-a i odbornička grupa "Novi Sad odmah" koju čini pet odbornika "Dveri Novi Sad" i jedan odbornik stranke "Nijedan od ponuđenih odgovora".

Centrala stranke NOPO je međutim, demantovala da odbornik koji se predstavlja kao član NOPO, zaista pripada stranci.

Sa druge strane, još uvek aktuelnu vlast u gradu podržava 18 odbornika DS-a, 12 odbornika LSV-a i jedan odbornik Saveza vojvođanskih Mađara, dok pet odbornika Srpske radikalne stranke do sada nije podržavalo nijednu stranu.

Prema koalicionom sporazumu SNS-u je pripalo mesto gradonačelnika, SPS-u mesto predsednika Skupštine grada, dok će zamenik gradonačelnika biti iz DSS-a, a zamenik predsednika skupštine iz Dveri.

Skupština grada Novog Sada broji 78 odbornika.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво