Читај ми!

Vučić drugi dan u Berlinu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa nemačkim zvaničnicima vodio značajne razgovore o evropskoj budućnosti Srbije, o Kosovu i Metohiji i o onome što Srbija treba da učini na putu za članstvo u EU. Vučića uz najviše državne počasti dočekao državni sekretar Kristijan Šmit.

Drugog dana posete Nemačkoj, prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić rekao je da je sa nemačkim zvaničnicima vodio značajne razgovore o evropskoj budućnosti Srbije, o Kosovu i Metohiji i onome što se od Srbije očekuje i što treba da učini da bi došla do članstva u EU.

"Vi znate da nisam uvek optimističan. Mi znamo šta je ono što ne možemo da učinimo, ali takođe, znamo i šta su nam obaveze i šta možemo i moramo da učinimo", rekao je Vučić novinarima, sumirajući rezultate političkih razgovora koje je vodio u Berlinu sa zvaničnicima Nemačke.

Vučić je naglasio da se istovremeno mora razmišljati o našem narodu i njegovom ekonomskom boljitku i da su u tom pravcu i vođeni razgovori u Berlinu.

"Srbija će ubuduće sve odluke donositi u skladu sa potrebama svojih građana, poštujući pri tom međunarodne, pravne i političke obaveze", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li je danas bilo razgovora o izjavama Šulca, Kosovu i trgovini organima, Vučić je ogovorio da je bilo reči o najkonkretnijim pitanjima, ali nije želeo da iznosi sadržaj razgovora.

Vučić se tokom dana sastao sa savetnikom kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku Krištofom Hojzgenom, savetnikom kancelarke za pitanja EU Nikolausom Majerom Landrutom, državnom sekretarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Emili Haber i drugim političarima. 

Prvog potpredsednika vlade, uz najviše državne počasti, intoniranje himne i svečani bataljon, u Berlinu je dočekao parlamentarni državni sekretar Kristijan Šmit u ime ministra odbrane Savezne Republike Nemačke, prenosi Tanjug.

Na sastanku u Ministarstvu odbrane teme razgovora bile su bilateralna saradnja, saradnja u okviru Partnerstva za mir i situacija na Kosovu i Metohiji.

"Postigli smo značajan stepen saglasnosti oko svih pitanja, istakao je Vučić i dodao da je dosadašnja saradnja dveju zemalja u oblasti odbrane na zadovoljavajućem nivou, ali da ima prostora za njeno unapređenje u oblastima od obostranog interesa.

"Nemačka je najvažniji strateški partner Srbije", ponovio je Vučić nakon sastanka sa Šmitom.

Ministar Vučić i državni sekretar Šmit konstatovali su da je potrebno raditi na aktivnostima u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Pravni okvir za saradnju Srbije i Nemačke uspostavljen je 2006. godine potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane.

Vučić je tokom prvog dana posete izjavio da je Srbija opredeljena za nastavak puta ka Evropskoj uniji, ali da joj je u tome neophodna i pomoć Nemačke.

Predstavnici Elektroprivrede Srbije i nemačkog energetskog koncerna RWE juče su potpisali Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti energetike, koji podrazumeva da će Nemačka u Srbiji graditi "Termoelektranu Nikola Tesla 3" i hidroelektranu na Moravi.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво