Dačić: Nikakva nezavisnost Kosova

Kraj procesa nadgledane nezavisnosti Kosova za Srbiju nema značaja, jer ona ne prihvata ni nadgledanu, niti nenadgledanu nezavisnost, kaže premijer Ivica Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija ne priznaje ni nadgledanu, ni nenedgledanu nezavisnost Kosova te da za nju nema nikakav značaj proces ukidanja nadgledane nezavisnosti.

Međunarodna upravljačka grupa u Prištini održaće danas u Pristini sastanak na kome bi trebalo da donese odluku o ukidanju nadgledane nezavisnosti Kosova.

"Za nas pitanje Kosova nije rešeno sve dok na to ne pristane Srbija. Da nije tako, ne bi nas toliko pritiskali da priznamo Kosovo", rekao je Dačić novinarima u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti posle skupa o socijalnoj dimenziji trgovine ljudima na zapadnom Balkanu.

Premijer je rekao da je nepohodno nastaviti dijalog na političkom nivou i da je Srbija spremna za nastavak dijaloga, kao i da definiše sve međusobne probleme i da radi na njihovom otklanjanju.

"To znači da se nađe kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane", rekao je Dačić.

Premijer je ukazao da je priča o prihvatanju nezavisnosti Kosova za ulazak Srbije u EU "glupost", već je uslov što veća "relaksacija odnosa" Beograd i Prištine.

Dačić je govoreći o istrazi o trgovini ljudskim organima na području Kosova i Albanije rekao da ta istraga nije išla dovoljno brzo.

"Valjda i srpske žrtve isto tako zaslužuju pravedno sankcionisanje počinilaca, kao i druge žrtve na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Dačić. 

Premijer je naveo da već duže vremena srpski istražni organi imaju iskaze zaštićenog svedoka i da su očekivali da će istraga ići brže, ali da ona nije išla tempom koji takva tema zaslužuje.

Prema njegovim rečima, taj zaštićeni svedok nije jedini i istraga je pokazala da sve što je svedok rekao istina.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu šefa diplomatije Kosova Envera Hodžaja da je priča o zaštićenom svedoku pokvarila prištinsku proslavu o kraju nadgledane nezavisnosti, Dačić je rekao da nema nikakvog namernog opstruisanja.

"Ne bih rekao da je ta proslava u potpunosti za oduševljenje. Pored toga prihvatili su da Euleks i dalje bude prisutan i van onog roka koji je u početku najavljivan do 2014. godine. Nema tu nikakvih proslava, niti namernog opstruisanja svega toga", rekao je Dačić.

Premijer je podsetio da je o trgovini ljudskim organima na Kosovu govorio i u Savetu bezbednosti i da je tražio da se u SB razmatra istraga o trgovini ljudskih organa na Kosovu i Albaniji, kao što se to čini sa izveštajima iz Haga.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 11. sep 2012, 07:49)
anonymous [neregistrovani]

nikad nećemo priznati

To Nikad jako mnogo znači.
Znate li da su Crna Gora i Japan još u ratu od 1904. godine!
Kako ni objava rata Crnogoraca Japanu nije ništa značila, tako nije bilo potrebe ni za objavom prestanka rata.
Eto šta znači nikad.

(utorak, 11. sep 2012, 01:03)
DZ [neregistrovani]

no thank you

pa stavite na glasanje pa cemo videti ko zeli u EU a ko je protiv? Ja ti garantujem da vise od pola Srbije ne zeli u jEvropsku Uniju!

(ponedeljak, 10. sep 2012, 21:58)
anonymous [neregistrovani]

Pritisci

Niko ne vrsi pritisak na nas da priznamo Kosovo. Mi pitamo kakvi su uslovi da se udje u EU. EU nas ne prisiljava da idemo kod njih.

(ponedeljak, 10. sep 2012, 21:54)
anonymous [neregistrovani]

Tako je

Ako nas neko bude pitao-nazalost, nase srce.

(ponedeljak, 10. sep 2012, 19:02)
anonymous [neregistrovani]

Pravilno

Nikako drugačije ni ne može, gospodin Dačić je sto posto u pravu, i mislim da ima podršku ogromne većine naroda.Ja bih se samo pozabavio matičnim knjigama tamo, da se zna ko ih vodi, gde je sve zavedeno itd...pa kada prođe cela ova frktutma, da ne bude da odjednom imamo 15 miliona građana Srbije na Kosovu kojima će svima trebati državljanstvo, pasoš, mogućnost da glasaju.Zna se ko je dole bio do 1999-te, zna se ko mora da odgovara za zločine.

(ponedeljak, 10. sep 2012, 17:27)
anonymous [neregistrovani]

naravno da pitaju,

svaki dan nove ucene ...

(ponedeljak, 10. sep 2012, 17:24)
Jovan Mirkovic, Amerika [neregistrovani]

Kosovo,

Nikada nece biti Drzava, to mora da zna Amerika, to mora da znaju Tachi.Kosovo je Srbija, Srbija je na KiM.Zasto toliki pritisci na Srbiju, da prizna nezavisnost KiM, ako je to zavrsena stvar.Zasto Pacoli Javlja, Lazno priznavanje drzave koje to nisu ucinile, ako je zavsena stvar?Doci ce nase vreme, samo stpljenje.Uporno treba raditi da se trgovina organa od otetih Srba,  iznese u javnost celom svetu posebno u Americi i drzavama koje su priznale brutalnost kriminalne i teroristicke organizacije OVK.

(ponedeljak, 10. sep 2012, 16:24)
anonymous [neregistrovani]

Da Dačiću

ali reci to jasno i glasno onima u Briselu i onome  Sulcu za koga je to gotova stvar.

(ponedeljak, 10. sep 2012, 15:43)
anonymous [neregistrovani]

Ponekad reci "nikad".

Tako je g. Dačiću. Svi teroristi će pre ili kasnije biti smešteni tamo gde im je mesto.

(ponedeljak, 10. sep 2012, 15:27)
anonymous [neregistrovani]

Nikad ne reci nikad

Ko pita Srbiju za nezavisnost Kosova?Došlo je neko zlo vreme, kada sve odlučuje jači, makar bio i glup.