Читај ми!

Vučić: Srbiji potrebna pomoć Nemačke

Srbija je opredeljena za nastavak puta ka Evropskoj uniji, ali joj je u tome neophodna i pomoć Nemačke, poručio prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. EPS i nemački koncern RWE potpisali Memorandum o razumevanju, koji podrazumeva da će Nemačka u Srbiji graditi termoelektranu i hidroelektranu.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić, prvog dana posete Nemačkoj, je poručio da je Srbija opredeljena za nastavak puta ka Evropskoj uniji, ali da joj je u tome neophodna pomoć te države.

Vučić se sastao sa nemačkim vicekancelarom i ministrom privrede Filipom Reslerom, kome je preneo mu je da Srbija želi da unapredi saradnju sa Nemačkom u o oblastima autoindustrije, infrastrukture i energetike.

Predstavnici Elektroprivrede Srbije i nemačkog energetskog koncerna RWE potpisali su, u prisustvu potpredsednika vlada dve zemlje, Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti energetike, koji podrazumeva da će Nemačka u Srbiji graditi termoelektranu i hidroelektranu.

"Ovo je prvi put da iza Memoranduma ne stoji samo Elektroprivreda Srbije, nego Vlada Srbije, što znači da smo mi završili dogovor ko će da gradi 'Termoelektranu Nikola Tesla 3' i hidroelektranu na Moravi", rekao je Vučić posle potpisivanja i dodao da su za Srbiju Nemačka i RWE strateški partner.

Srpska delegacija je, kako je preneo Vučić, "zatražila da Nemačka što pre krene u realizaciju Memoranduma, da se brzo završe sve birokratske procedure, i u najkraćem roku krene u izgradnju 'Termoelektrane Nikola Tesla 3', koja je od infrastrukturnog, životnog značaja za Srbiju".

Na pitanje da li će u energetskom sektoru Srbija poslove rasporediti na više stranih investitora, Vučić je rekao da je "ključni, strateški partner Srbije, s obzirom i na želju za ulazak u EU, Nemačka".

"Mi poštujemo sve druge. Neki drugi će dobiti neke druge poslove, ali ovakvi poslovi se sklapaju u skladu sa strateškim partnerstvom koje imate", rekao je Vučić.

Vučić je tokom razgovora sa Reslerom ukazao na značaj daljeg jačanja političkog dijaloga na najvišem nivou, posebno naglasivši važnost unapređenja ekonomskih odnosa dve zemlje, kao i u oblasti infrastrukture i avio industrije. On je izrazio interesovanje i za intenziviranje parlamentarne saradnje dve države.

Filip Resler, koji je i nemački ministar privrede i tehnologije, naglasio je da su Nemačka i njene kompanije zainteresovane za unapređenje saradnje i da očekuje od Srbije jačanje pravnih okvira za poslovanje i ostvarivanje makroekonomske stabilnosti. U razgovorima sa Reslerom učestvovala je i ministarka za energetiku Zorana Mihajilović.

Potpredsednik Vlade je posetu Nemačkoj otpočeo sastankom sa zamenikom generalnog sekretara "Konrad Adenauer Fondacije" Gerhardom Valersom. Valers je izrazio zadovoljstvo zbog Vučićeve posete i ponudio pomoć te fondacije na polju profesionalizacije parlamentarnih grupa, energetske bezbednosti i ekologije, saopšteno je iz vladine Kancelarije za odnose sa medijima.

Vučića će u Berlinu, uz najveće državne počasti, u ime ministra odbrane Nemačke, primiti i parlamentarni državni sekretar Kristijan Šmit, a sastaće se i sa ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Dirkom Nibelom i savetnicima nemačke kancelarke za bezbednost i spoljnu politiku Kristofom Hojsgenom i za pitanja EU Nikolasom Majer Landrutom.

Nemačka je od 2000. godine pružila podršku reformama u Srbiji vrednu milijardu i 400 miliona evra. Najveći deo otišao je u energetski sektor, finansije i vodoprivredu. U Srbiji posluje 360 nemačkih preduzeća, u kojima radi više od 20.000 ljudi.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво