Читај ми!

Dačić: Promena na lokalu gde je izvodljivo

SPS očekuje da se lokalna vlast prekomponuje u svim gradovima i opštinama gde nije u skladu sa republičkom i gde je to matematički izvodljivo, rekao premijer i lider SPS-a Ivica Dačić.

Dan pošto je lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić od koalicionih partnera zatražio promenu vlasti u Novom Sadu, Leskovcu i Zaječaru, lider socijalista Ivica Dačić kaže da bi republički model vlasti trebalo da bude preslikan u svim gradovima i opštinama gde je to moguće.

Međutim, poručuje da i SPS od koalicionih partnera očekuje promene u mnogim lokalnim samoupravama.

Stav SPS-a, kaže Ivica Dačić, nije se menjao. Lokalna vlast trebalo bi da se uskladi sa republičkom u svim gradovima i opštinama, ukoliko to dozvoljava matematika.

"Nije samo SNS koji to očekuje. I SPS to očekuje, jer postoje mnoge opštine u kojima SPS nije na vlasti, a naši koalicioni partneri su na lokalu u vlasti u mnogim gradovima", kaže Dačić.

Zahtev naprednjaka socijalisti će razmatrati na sednici Predsedništva, u subotu. Žarko Obradović, koga je lider stranke zadužio da sa kolaicionim partnerima konkretnije o tome razgovora, precizira na kojim će promenama insistirati SPS.

"Evo, verujte mi, desila se pre neki dan Smederevska Palanka, u pitanju je i Knjaževac i Osečina i Knić, Šabac, mnogo drugih gradova. Prema tome, nije priča svedena samo na ta tri grada koji se pominju", kaže Obradović.

Prema njegovim rečima, svaka stranka u koaliciji ima svoje zahteve, ali treba postići saglasnost gde je to moguće, matematički i gde se to može realizovati.

U međuvremenu, novosadski odbor SNS-a najavio je da će sutra podneti zahtev za smenu gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića.

SNS u Novom sadu za sada može da računa na podršku odbornika Romske demokratske stranke, SPO-a, DSS-a, odborničke grupe "Novi Sad odmah", što je ukupno 35 odbornika. Za većinu, od najmanje 40 odbornika, nedostaje samo SPS.

Na pitanje šta će biti u Novom Sadu, Obradović odgovara da je stav SPS-a da formiraju lokalnu vlast istovetnu republičkoj svuda gde je to moguće. Do pre neki dan nije bilo moguće, kaže Obradović, a sada je moguće.

"Nije sporan stav SPS-a, ali ima više koalicionih partnera u Vladi, ima optišna gde smo mi osvojili najveći broj glasova, ali nismo uopšte u vlasti, a naši partneri jesu. I to ćemo rešavati", poručuje Obradović.

U Ujedinjenim regionima, od kojih, takođe, zavisi promena vlasti u pojedinim opštinama, među kojima je i Zaječar, nisu želeli da se oglašavaju. Kažu da ostaju pri svom ranijem stavu da će o strukturi vlasti lokalu odlučivati opštinski odbori.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се