Читај ми!

Dačić: SPS nema veze sa "Agrobankom"

U istrazi o zlopoupotrebama u Agrobanci neće biti ograničenja, kaže premijer Ivica Dačić i ističe da njegov SPS nema nikakve veze sa tim slučajem. Premijer najavljuje posetu Briselu za 4. septembar i poručuje da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da u istrazi o zlopoupotrebama u Agrobanci "neće biti ograničenja" i da njegova Socijalistička partija Srbije nema nikakve veze sa tim slučajem.

"Što se mene tiče, istraga može da ide dokle god hoće, nema ograničenja. Mora da odgovara svako ko je kriv, a može da bude blizak kome god hoće", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbije u Beogradu posle prijema vatrogasaca koji su učestvovali u gašenju požara na Svetoj gori.

Dačić je istakao da, zbog istrage o Agrobanci, iz koje je nestalo 300 miliona evra, ne bi trebalo plašiti druge banke, jer, kako je naveo, treba razlikovati kriminal i korupciju od redovnog poslovanja.

Prema njegovim rečima, istraga će obuhvatiti sve banke za koje se sumnja da je bilo korupcije i kriminala, a kad je reč o poslovnim rezultatima banaka to je, kako kaže, stvar samih banaka i preduzeća. 

Dačić je rekao da u istrazi o Agrobanci "postoje novi detalji koji nisu za javnost" navodeći da je pogrešno da se o informacijama iz istrage javno govori.

"Istraga će biti obimna i neće biti završena brzo", rekao je Dačić i podsetio da i u Austriji dugo traje istraga o zloupotrebama u Hipo banci. 

Povodom spiska o 27 spornih privatizacija na koji je ukazala Evropska unija, Dačić je rekao da Srbiji ne treba EU da govori o tome, jer se golim okom vidi da su te privatizacije "lopovske".

Upitan zašto osumnjičeni nisu uhapšeni tokom njegovog mandata koji je počeo 2008. godine, Dačić je rekao da on nije policajac nego ministar unutrašnjih poslova i da on ne daje naloge policiji koga da uhapsi.  

Dačić je pozvao sve one koji imaju saznanja o zloupotrebama u Fondu za razvoj da obaveste tužilaštvo i policiju.  

Beograd spreman za dijalog 

Premijer Dačić rekao je da za sada još nije poznato kada će i u kojoj formi doći do nastavka dijaloga Beograda i Prištine i najavio da će o tome razgovarati 4. septembra u Briselu sa najvišim zvaničnicima evropske administracije.

"Za sada još nisu iskristalisana pitanja ni kada će se početi niti u kom formatu, niti koje bi bile teme u tom dijalogu", rekao je Dačić novinarima.

Premijer je naveo i da još uvek nije iskristalisano da li uopšte postoji spremnost Prištine da se dijalog sa Beogradom podigne na viši nivo, odnosno sa tehničkog na politički nivo.

Dačić je dodao i da je Beograd već sada spreman da učestvuje u dijalogu sa Prištinom, a ponovio je da će zastupati stavove o Kosovu i Metohiji koje je izneo u svom ekspozeu prilikom izbora Vlade. 

Osvrnuvši se na napise u medijima u vezi sa predstavljanjem Kosova sa fusnotom i zvedicom, Dačić je ponovio da će Vlada Srbije primeniti sve dogovore koje je prethodna Vlada postigla u Briselu, ali da je problem što se dogovori tumače na različite načine.

Kako je naveo, mora se primenjivati ono što je "napisano na papiru, ako nema drugog dokaznog materijala".

Dačić je podsetio da je osnovno pitanje bilo da li će fusnota uz natpis "Kosovo" stajati na tabli ili će stajati na tabli Kosovo sa zvedicom, a fusnota u propratnim materijalima.

"Svako to tumači na svoj način, ali bitno je da je Kosovo obeleženo asimetrično –zvezdicom koja ukazuje na to da nema isti status kao Srbija", rekao je premijer Dačić.

"Izaći ćemo iz ekonomskih problema" 

Ivica Dačić rekao je da će ekonomski rast u Srbiji biti manji od planiranog, a inflacija možda veća od planirane.

Premijer je napomenuo da Vlada Srbije do kraja godine može samo da ispravlja probleme koji su nastali u prvoj polovini godine.

Dačić je izrazio optimizan da će Vlada uspešno izaći iz svih problema koji su ostali iza kabineta Mirka Cvetkovića, a novinarima koje je interesovalo šta će Vlada uraditi na smanjenju inflacije rekao je da je ta pitanja trebalo da postavljaju u prethodnom periodu. 

On je naveo i da "plate neće moći da prate sve to, jer je manjak u budžetu veći od dve milijarde evra".

"Nećete valjda reći da je za to kriva nova vlada koja je nastala pre nekoliko nedelja, ali ja ne kukam i kažem da ćemo izaći iz svih problema", rekao je premijer Dačić.

Govoreći o odnosima sa Republikom Srpskom, premijer se založio za jačanje svih veza sa Banjalukom, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma. Dačić očekuje dalje zbližavanje Srbije i Republike Srpske u skladu sa sporazumom o specijalnim vezama.

"Srbija poštuje Dejtonski sporazum, poštuje ustrojstvo BiH po Dejtonskom sporazumu, a nikakvih promena tog sporazuma ne sme biti bez saglasnosti sva tri naroda", rekao je Dačić.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи