Читај ми!

Fusnota na fusnotu?

Vlada Srbije ne odustaje od fusnote, kao uslova za prisustvo predstavnika Srbije na regionalnim forumima na kojima učestvuje i Priština, tvrdi potpredsednica Vlade Srbije za evrointegracije Suzana Grubješić. Promena će, ipak, biti, pošto izostanak Srbije sa tih skupova šteti državi, kaže Grubješićeva.

Informacija da će Vlada Srbije odustati od fusnote kao uslova za prisustvo predstavnika Srbije na regionalnim forumima na kojima učestvuje i Priština, nije tačna. Navode lista Blic, koji su u Prištini vest dana, demantuje potpredsednica Vlade Srbije za evrointegracije Suzana Grubješić, koja tvrdi da je niko iz Vlade nije ovlastio da traži novu formulu za regionalno predstavljanje.

Grubješićeva nagoveštava da će nekih promena ipak biti, pošto smatra da odbijanje Srbije da prisustvuje takvim skupovima zbog fusnote, samo šteti državi.

Potpredsednica Vlade Srbije za evrointegracije tvrdi da nije tačno da je Vlada Srbije raspravljala o tome da li ostaje na snazi odluka prethodne Vlade da predstavnici Srbije napuste svaki regionalni skup na kome Kosovo nije predstavljeno uz zvezdicu i fusnotu. U njoj treba da piše da naziv Kosovo ne prejudicira status i da je u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde.

Prema njenim rečima, rigidno tumačenje i zaključak Vlade i instrukcije koje je uradilo Ministarstvo spoljnih poslova ne donosi mnogo dobra našim predstavnicima na tim skupovima, a samim tim čini štetu državi Srbiji.

"Upravo ako se negde pojavi fusnota, neko je pročita, ne pročita, organizator ne ispuni sve ono što mi od njega tražimo, dešava se da naši predstavnici odu, dešava se i da ne odu i da ne prisutsvuju toj nekoj konfrenciji ili skupu. Mislim da je to štetno za Srbiju, jer mi bežimo sa tih skupova na kojim se pojavljuju i Albanci", ističe Grubješićeva.

Na tabli ispred kosovskih predstavnika moraju da ostanu i zvezdica i fusnota, smatra šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Veruje da se različita tumačenja sporazuma Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju mogu rešiti dijalogom.

"Mi smo ozbiljna država, ozbiljna država mora da poštuje ono što je ozbiljna država uradila, potpisala, donela. Naravno, postoje tamo brojne tačke koje mogu biti na različite načine tumačene, tako da ćemo, svakako, insitrirati na tome da vidimo šta je to, da dođemo do same suštine sporazuma i nadamo se da će ono što mi budemo radili biti uspešnije", kaže Aleksandar Vulin.

Tako će se, izgleda, najpre u Beogradu tražiti kompromisno rešenje – između zvezdice i fusnote i potrebe da Srbija učestvuje na brojnim regionalniom skupovima koje zbog Prištine uglavnom bojkotuje.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара