Читај ми!

Upad ROSU kod Štrpca

Pripadnici kosovske specijalne jedinice ROSU obili zgradu isturenog odeljenja telefonske centrale Štrpce u Jažincu. Upad ROSU može predstavljati "uvertiru" za gašenje fiksne telefonije, jer je na isti način ugašena i mobilna telefonija, kaže predsednik Opštine Štrpce Zvonko Mihajlović. Kosovska policija: Traženo oružje, ali nije pronađeno ništa sumnjivo.

Tridesetak pripadnika kosovske specijalne jedinice ROSU obilo je zgradu isturenog odeljenja telefonske centrale Štrpce u Jažincu, javio je dopisnik RTS-a.

Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović rekao je da upad predstavlja samo jedan od mnogobrojnih pritisaka na srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji.

Mihajlović je KiM radiju rekao da je radnike Telekoma u jedinici u Štrpcu Kosovska policije telefonski obavestila da će u stanicu u Jažincu upasti pripadnici jedinice ROSU. Prema njegovim rečima, posle tog poziva radnici Telekoma su se organizovali i otišli u Jažince koje je od Štrpca udaljeno tri, četiri kilometra.

"Vrata stanice su bila razbijena, katanci pobacani, a pripadnici ROSU su bili već unutra. Na pitanje o čemu se radi, radnici Telekoma nisu dobili odgovor", rekao je Mihajlović. On je naveo da su se pripadnici ROSU u zgradi zadržali oko 20,30 minuta.

"Kad su završili kontrolu svojim katancima su zaključali objekat i ključeve predali radnicima Telekoma. Pitali su ih da li su se korektno ponašali i otišli sa lica mesta", ispričao je Mihajlović.

Predsednik opštine je dodao da upad može predstavljati "moguću uvertiru" za ono što treba da usledi, a to je gašenje i fiksne telefonije u opštini Štrpce, jer je na isti način ugašena i mobilna telefonija.

"To bi označilo prekid komunikacije između Srba u opštini Štrpce i Srbije pa bi Srbi iz ove opštine bili primorani da koriste eventualno neku fiksnu telefoniju koju bi uspostavila kosovska vlada", smatra Mihajlović.

Centrala snabdeva telefonskim uslugama oko 500 domaćinstava u tri srpska sela u Sirinićkoj župi.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije protestovala je povodom upada pripadnika prištinske jedinice ROSU u zgradu isturenog odeljenja telefonske centrale Štrpce i zatražila da se prestane sa otežavanjem života Srba na Kosovu i Metohiji.

"Kako se približava vreme za otpočinjanje pregovora, tako se prištinski predstavnici sve češće služe nasiljem kako bi razgovore otežali ili onemogućili", navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je Unmik i Euleks da što pre obezbede ličnu i imovinsku sigurnost svakog stanovnika na Kosovu i Metohiji, ali i da obezbede da imovina Srbije bude poštovana i čuvana.

"Upad Rosu je pokušaj da se Srbi u Štrpcu ostave bez fiksne telefonije i na taj način bez veze sa svetom, koja postoji van granica njihove enklave", istaknuto je u saopštenju.

Inače, ovo je drugi upad kosovskih specijalaca u Sirinićku župu u poslednjih 15 dana.

Pre dve nedelje upali su u ekspozituru Dunav banke u Štrpcu i zaplenili novac, dokumenta i kompjutere.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара