Читај ми!

Između Istoka i Zapada

U članku "Srbija: izgubljena i nađena" koluminsta "Džeruzalem posta" Mihael Frojnd piše da Srbija nije ista kao pre 20 godina, već zemlja koja je izmenila svoj pravac, ostavila za sobom autoritarizam i prigrlila demokratske vrednosti. Izrael i Jevreji u svetu trebalo bi da ponovo uspostave jače odnose sa Beogradom, navodi Frojnd.

Srbija 2012. godine nije ista zemalja od pre dve decenije. Zemlja je izmenila svoj pravac, ostavila za sobom autoritarizam kao deo svoje prošlosti i u potpunosti prigrlila demokratske vrednosti i norme, piše koluminsta Džeruzalem posta Mihael Frojnd.

U članku Srbija: izgubljena i nađena autor navodi da je Srbija, često klevetana u međunarodnim medijima, sa dugom i ponosnom istorijom, učinila mnogo da popravi odnose sa susedima, izručila osumnjičene za ratne zločine Tribunalu u Hagu.

Kao rezultat toga, Evropska unija je nedavno pristala da Srbija postane zvanični kandidat za članstvo i dovela je "jedan korak bliže punoj integraciji sa ostatkom Evrope", konstatuje autor, inače nekadašnji zamenik direktora za komunikacije u vladi premijera Benjamina Netanijahua.

"Srbija nastavlja da odbacuje ideju o nezavisnosti Kosova. Ali ko može da ih krivi? Na kraju krajeva, istorija je jasno na njihovoj strani", piše Frojnd i podseća da je Srbija suočena sa rastućim pritiskom da se odrekne "drevnog srca svoje domovine i okrene leđa centralnom delu svog kulturnog i duhovnog nasleđa".

Od kraja 12. veka Kosovo je bilo administrativni i duhovni centar Srbije, piše Frojnd i, pominjući Kosovsku bitku, ističe da danas Albanci čine većinu stavništva na toj teritoriji, ali da tamo postoje brojne srpske srednjovekovni crkve i manastiri "kao opipljiv dokaz istorijskog identiteta".

Vlade u Beogradu su jedna za drugom odbijale ideju da "kapituliraju u odnosu na status teritorije" navodi Frojnd i dodaje da bi, bez obzira na to šta će se dogoditi sa Kosmetom, Izrael i Jevreji u svetu trebalo da iskoriste mogućnost da ponovo uspostave jače odnose sa Beogradom.

Od početka su ti odnosi između Srba i Jevreja bili označeni humanošću, navodi autor i dodaje da su u 14. veku Jevreji, bežeći od progona u Mađarskoj, našli utočište u srpskoj kraljevini.

Srbija je, takođe, primila španske i portugalske Jevreje koji su proterani sa Iberijskog poluostrva vek kasnije. Srpski grad Zemun igrao je važnu ulogu u cionističkom pokretu. U tom gradu živeo je jevrejski par čiji je sin Teodor Hercl kasnije izmenio tok jevrejske istorije.

Za vreme holokausta Jevreji i Srbi bili su meta hrvatskih ustaša "energičnih egzekutora" Hitlera, navodi autor. Ustaše su, kako ističe autor, ubile desetine hiljada Jevreja i više od pola miliona Srba "u orgiji nasilja i terora koji je ostavio duboke ožiljke širom regiona".

Taj utisak zajedničkih patnji Srbi i dalje imaju prema Jevrejima i on ističe njihov jak osećaj solidarnosti sa Izraelom i izazovima sa kojima se suočava.

Autor smatra da Izrael i Jevreji u svetu moraju prestati da gledaju Srbiju samo kroz rat u Bosni i sukob na Kosovu.

"Činjenica je da Srbija ima posebnu poziciju da služi kao važan most između Istoka i Zapada. Ona ima dugotrajne istorijske i etničke veze sa Rusijom i na putu je da se pridruži EU u skoroj budućnosti. U narednim godinama, kada se njena ekonomija stabiluzuje, strateška i diplomatska važnost Srbije će samo jačati", navodi se u članku.

Frojnd ističe da će Srbija imati nesumnjivo sve značajniju ulogu u prvim linijama fronta rata protiv terora, uz objašnjenje da militantni islam nastoji da kroči u Evropu, posebno u Bosnu i Albaniju.

Autor podseća da su mnogi američki Jevreji stajali iza Bosne i Kosova, gledajući na Srbiju kao izgubljen slučaj. "Ali u svetlu svega što se dogodilo u međuvremenu, vreme je da nađemo Srbiju ponovo, zbog nje i zbog nas samih", kaže autor u tekstu koji je prenela i američka štampa.

Mihael Frojnd navodi i da je ambasador Srbije u Izraelu Zoran Basaraba, u intervjuu za Džeruzalem post, istakao prirodni afinitet između Srba i Jevreja, uz uverenje da može služiti kao osnova za dalje jačanje veza dva naroda.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се