Читај ми!

Jorgovanka Tabaković novi guverner NBS

Skupština Srbije izabrala Jorgovanku Tabaković za guvernera NBS, sa 131 glasom "za". Jorgovanka Tabaković je nesumnjivo stručna, ali je sporna njena stranačka pripadnost vladajućoj stranci, ocenila opozicija tokom rasprave. U vladajućoj koaliciji kažu da će Tabakovićeva biti nezavisna i više nego što je zakon na to obavezuje.

16.42 - Skupština izabrala Jorgovanku Tabaković za guvernera sa 131 glasom "za", "protiv" je bilo 34 poslanika, jedan nije glasao od 166 prisutnih poslanika. 

16.37 - Završena rasprava o izboru guvernera. 

16.25 - Nastavljena sednica Skupštine Srbije.   

14.55 - Određena pauza u trajanju od sat vremena. 

12.05 - Jorgovanka Tabaković najavila da će, ukoliko bude izabrana na funkciju guvernera, zamrznuti svoju stranačku funkciju, i dodala da će biti nezavisna u radu.

11.40 - Loše je što na čelo NBS dolazi politički funkcioner, ocenjuje opozicija. Jorgovanka Tabaković će biti nezavisna u svom radu, odgovaraju iz vladajuće koalicije.

10.12 - Počela sednica Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o izboru Jorgovanke Tabaković za guvernera NBS.

Poslanici Skupštine Srbije su posle višečasovne rasprave izabrali Jorgovanku Tabaković za novog guvernera Narodne banke Srbije, koju je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić. 

Za izbor Jorgovanke Tabaković glasao je 131 poslanik, protiv su bila 34, uzdržanih nije bilo, jedan poslanik nije glasao od 166 prisutnih. 

Predstavnici opozicije istakli su u raspravi da je loše što na čelo centralne banke dolazi osoba koja ima političku biografiju.

Opozicija je zamerila što Tabakovićeva nije bila u sali da poslanicima izloži program i ocenila da o budućem guverneru ne bi trebalo da se glasa samo na osnovu priložene biografije. 

Poslanica Demokratske stranke u Skupštini Nada Kolundžija rekla je da je postavljanje drugog čoveka partije na vlasti za guvernera očigledan dokaz da od depolitizacije neće biti ništa, već da postoji volja vladajuće većine da uspostavi partijsku državu.

Nada Kolundžija je zapitala da li je Tabakovićeva svesna kakva opasna poluga u rukama izvršne vlasti može biti i kakva može biti njena odgovornost za posledice koje tako mogu nastati.

"Ostaje da se nadamo da svi naši strahovi nisu opravdani, ali naše iskustvo pokazuje da naši strahovi nisu dovoljno veliki koliko je opasnost od ovakvih poteza velika", rekla je Kolundžija.

Potpredsednik DS-a Dušan Petrović ocenio je kao "loš početak" to što Jorgovanka Tabaković nije obrazložila ciljeve i plan rada centralne banke.

DSS je najavio neće podržati Tabakovićevu, jer ta stranka glasala ni za izbor nove vlade. Predstavnik DSS-a u Skupštini Miroslav Petković ocenio je da će Jorgovanka Tabaković biti samo produžena ruka vlade.

Osim o biografiji, kako je naveo, poslanici nisu imali priliku da čuju ništa o programu i ciljevima budućeg guvernera i ocenio da u raspravi ne očekuje odgovore njenih stranačkih kolega, već guvernera koji će voditi nezavisnu instituciju.

Poslanik LDP-a Žarko Korać rekao je da prvi put od 2000. na mesto guvernera dolazi funkcioner neke političke stranke.

Korać je istakao da nema ništa lično protiv Jorgovanke Tabaković, koja je, prema njegovim rečima, uljudna i pristojna, ima ekonomska znanja, te da se primedbe ne odnose na nju kao pojedinca, već na princip izbora političkih funkcionera za guvernera. "Po toj logici svi predsednici stranaka mogu da daju ostavku i kažu da su nepolitičke ličnosti, iako su do juče bili politički aktivni", naveo je Korać.

Mirko Čikiriz, predstavnik poslaničke grupe SPO-DHSS, rekao je da je vladajuća većina Jorgovanki Tabaković u pripremi za njeno izglasavanje za budućeg guvernera "nesvesno stavila omču oko vrata".

"U političkom pritisku na Dejana Šoškića čuli smo da je on kriv za sve i svašta, što znači da će i novi guverner biti odgovoran za sve i svašta, a to svakako neće, jer nije tolika odgovornost bila ni na starom", naglasio je Čikiriz. SPO i DHSS, kako je naveo, neće glasati za Tabakovićevu.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor najavio je da ta stranka neće podržati Jorgovanku Tabaković za guvernera, jer smatra da nije dobro da na tu funkciju bude imenovan jedan stranački funkcioner.

Pastor je rekao da SVM ne sumnja u stručne kvalitete Jorgovanke Tabković, ali navodi da je njen izbor posledica izmena zakona o NBS od kojih će, kako je uveren, Srbija imati štetu. "Uvereni smo da će taj zakon usporiti evropski put Srbije", rekao je Pastor.

Podrška Jorgovanki Tabaković 

Predstavnici vladajuće koalicije odbacuju kritike opozicije da Jorgovanka Tabaković neće biti nezavisna u svom radu.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović uveren je da će Jorgovanka Tabaković biti uspešna kao guverner, jer je odličan ekonomski stručnjak i naglasio da je predlog za guvernera potekao od predsednika Republike koji nije stranačka ličnost.

Stefanović je rekao da su merljivi jedino rezultati i istakao da je uveren da će Jorgovanka Tabaković u radu biti istinski samostalna.

"Siguran sam da će Tabakovićeva uvek biti dostupna parlamentu da odgovori na sva pitanja, svako ko je poznaje zna da nikada neće biti biti bilo čija marioneta i da će u svom radu biti istinski samostalna, naglasio je Stefanović, inače funkcioner SNS-a.

Socijalistička partija Srbije podržava Jorgovanku Tabaković kao novog guvernera, pre svega zbog njene stručnosti, najavio je šef poslaničke grupe SPS-a Branko Ružić.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević ocenjuje da će Tabakovićeva biti nezavisna i više nego što je zakon na to obavezuje. Govoreći o principu nezavisnosti centralne banke, Markićević je zapitao da li to znači da NBS treba da bude nezavisna od građana. "Ako to znači nezavisna od trenutne vlasti i njihovih interesa to podržavam, a ne da bude nezavisna od građana", rekao je Markićević.

Šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić najavio je da će ta stranka podržati Jorgovanku Tabaković i konstatovao da u raspravi u parlamentu niko nije osporio stručne kapacitete Jorgovanke Tabaković. 

Predsednica poslaničke grupe nacionalnih manjina, Narodne partije i Bogate Srbije Maja Gojković najavila je da će podržati izbor Jorgovanke Tabaković za guvernera, jer je pružila čvrsta uveravanja da će biti nezavisna i da će raditi u interesu građana.

Gojkovićeva je rekla da je bilo suštinski važno da Tabaković odgovori na dva pitanja: da li će odoleti pritiscima tajkuna i devizne rezerve trošiti na privredni razvoj i da li će biti štampan novac bez pokrića. Kako je objasnila, poslanička grupa na čijem je čelu, zadovoljna je odgovorom Jorgovanke Tabaković i zato će je podržati.

Posle izbora guvernera u parlamentu, prvi posao Odbora za finansije biće da konstatuje ostavku dosadašnjeg guvernera Dejana Šoškića.

Stavljanje u džep i ostavljene devojke  

Završnicu prepodnevne rasprave o izboru novog guvernera obeležila je polemika poslanika DS i URS, u kojoj su demokrate kritikovale URS da se ne drže principa departizacije za koji su se zalagali u predizbornoj kampanji, dok su poslanici URS naveli da "DS nema moralno pravo da o tome govori".

Poslanici DS naveli su da predsednik URS Mlađan Dinkić pokušava da se predstavi kao novi faktor na političkoj sceni i da je sasvim izvesno da će ta stranka odrediti ko će biti na čelu novoosnovane Uprave za nadzor finansijskih institucija u NBS.

"Sasvim je sigurno da će direktor Uprave za nadzor staviti u džep guvernerku", rekao je poslanik DS Borislav Stefanović ističući da je "istina da DS nije bila oduševljena i Dejanom Šoškićem, ali da nisu bili ni u URS-u, što dovoljno govori o njegovoj nezavisnosti".  

Stefanović je istakao da će Jorgovanka Tabaković biti partijski postavljena na čelo NBS protivno uzusima EU, MMF Svetske banke.  

Šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić zatražio je od demokrata da kažu "ko je taj direktor Uprave, pa da se danas raspravlja i o njemu".

On je ocenio da u DS postoji "potpuna fascinacija Mlađanom Dinkićem" i da se ta stranka ponaša "kao ostavljena devojka".  

Prema rečima Ilića, DS koja je 2003. glasala za guvernera iz Bodruma, nema moralno pravo da govori da li neko treba da bude u vladi, da li će biti guverner ili direktor uprave.

Poslanik SNS Veroljub Arsić je na primedbe opozicije da vladajuća koalicija neće ipsuniti obećanja o departizaciji, kazao da je poznato kako su birane sudije u vreme vlasti DS i da zna kako su se pravili spiskovi za sudije koji su prošli reizbor.  

Inače, na početku sednice parlamenta konstatovan je prestanak poslaničkog mandata Aleksandru Vulinu, koji je imenovan za šefa vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Skupština je, takođe, potvrdila mandat poslaniku Draganu Todoroviću, sa liste "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić", koji je položio zakletvu. 

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи