Читај ми!

Usvojen Zakon o Narodnoj banci

Poslanici usvojili Zakon o izmenama i dopunama zakona o NBS, kojim se predviđa da funkcionere centralne banke bira i razrešava parlament. Opozicija, tokom rasprave o amanadmanima, istakla da nova zakonska rešenja i osnivanje Uprave za nadzor finansijskih institucija direktno politizuju NBS.

17.33 - Završena Peta vanredna sednica Skupštine Srbije.

17.24 - Skupština izabrala Sašu Jankovića za Zaštitnika građana, u drugom mandatu.

17.22 - Usvojen Zakon o izmenama i dopunama zakona o Narodnoj banci Srbije.

16.40 - Završena rasprava o amandmanima.

15.34 - Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović izjavio da nema ništa protiv da Jorgovanka Tabaković bude guverner NBS, ali kaže da neće da prejudicira nešto što nije njegova nadležnost, kao i da nije dobio predlog predsednika Srbije o kandidatu za guvernera.

15.11 - Skupštinska rasprava nastavljena posle jednosatne pauze.

12.10 - Lider JS Dragan Marković rekao da ne treba kriti da će Jorgovanka Tabaković biti novi guverner NBS.

10.16 - Počela rasprava o amandmanima na izmene i Zakona o NBS.

10.13 - Sednica Skupštine Srbije počela odavanjem pošte žrtvama "Oluje".

Skupština Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama zakona o Narodnoj banci Srbije, za koji je glasalo 139 prisutnih poslanika, dok je 39 bilo protiv. Poslanici su, potom, sa 167 glasova "za", izabrali Sašu Jankovića za Zaštitnika građana, u drugom mandatu.

Izmene Zakona o NBS, pored ostalog, predviđaju da funkcionere centralne banke, uključujući guvernera, bira i razrešava parlament, kao i da će guverner, viceguverneri, direktori nove Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama i članovi Saveta NBS biti izabrani u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Zakon je razmatran po hitnom postpuku, za šta su kao razlozi navedeni potreba da se poslovanje NBS u najkraćem roku uskladi sa ustavnim odredbama, kao i da se što pre obezbedi nesmetano funkcionisanje organa centralne banke.

Današnja sednica počela je odavanjem pošte stradalima u hrvatskoj akciji "Oluja".

Opozicija je, tokom rasprave o amandmanima na izmene Zakona o NBS, ocenila da se tim izmenama politizuju centralna banka i njeno rukovodstvo, koji bi po Ustavu trebalo da budu samostalni. Primedbe su se odnosile na uvođenje "dvovlašća" u NBS, osnivanjem Uprave za nadzor finansijskih institucija, čime se, kako je istaknuto, otvara još jedno mesto na koje će doći partijski čovek.

Poslanica DS-a Ljiljana Lučić navela je, u raspravi, da je u medijima objavljeno da su autori zakona predsednik URS-a Mlađan Dinkić i funkcioner SNS Jorgovanka Tabaković i da je, verovatno, među njima već dogovoreno ko će iz koje stranke biti guverner, a ko direktor Uprave.

Njen stranački kolega Janko Veselinović je naveo da je Jorgovanka Tabaković "danas na skupštinskom administrativnom odboru, u prisustvu kolega, rekla da će ona biti novi guverner".

Iz izmena zakona se vidi namera predlagača da i preko Saveta guvernera napravi podelu plena između političkih stranaka vladajuće većine jer se smanjuju nadležnosti saveta u izboru viceguvernera, a ta mesta, prema njegovim rečima, dobiće pojedine partije, rekao je Veselinović.

Poslanik URS-a Vladimir Ilić je rekao da se spekuliše o imenima guvernera, a da još nijedno ime nije zvanično predloženo. On je rekao da nijedna stranačka ličnost i finkcioner URS-a neće biti na čelu bilo koje institucije u okviru Ministarstva finansija i privrede.

Međutim, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković je, novinarima u Skupštini, rekao da će funkcionerka SNS-a Jorgovanka Tabaković biti predložena i izabrana za novog guvernera i da ne vidi razlog zašto se to danima krije.

Marković je rekao da je jasno da je izbor guvernera političko pitanje i da to ne treba kriti, kao i da priča o departizaciji nema "nikakvog smisla", jer je to nešto o čemu se priča u izbornoj kampanji ali je u Srbiji nemoguće.

Šef poslaničke grupe DS-a Dragoljub Mićunović smatra da su apeli međunarodne zajednice, EU i Ambasade SAD, da se pojedini članovi zakona brišu ili izmene, urodili plodom. On je kritikovao predlagače da su Dejana Šoškića "stavili na zid srama", i da čoveka od kredibiliteta po pojedinim medijima razvlače na najvulgarniji način.

Novi zakon će morati da se uskoro menja jer je suprotan uzusima EU i dodao da je pravno i stručno teško objašnjivo zašto se uvodi dualizam vlasti u NBS uvođenjem Uprave za nadzor, rekao je poslanik demokrata Borislav Stefanović.

Predstavnik predlagača, poslanik SNS-a, Veroljub Arsić rekao je da vladajuća koalicija planira i želi da bude bolja od prethodne vlasti i da namerava da najbolje ljude iz struke postavlja na najodgovornije funkcije u državnim organima.

"Ko god da je guverner nije izmešten iz pravnog sistema i izopšten iz nadzora Skupštine i on poslanicima odgovara za rad NBS", rekao je Arsić odgovarajući na primedbe opozicije.

Arsić je ocenio je da Skupština postupa po Ustavu i da počinje da nadzire Narodnu banku, i dodao da da je osnovni cilj zakona uspostavljanje kontrole NBS nad finansijskim tržištem i uspostavljanje kontrole parlamenta nad centralnom bankom.

Na snagu se vraća zakon o NBS, koji je 2003. godine predložila i usvojila Demokratska stranka, rekao je Arsić, dodajući da je "bilo zloupotreba i dolazilo do pranja novca, pa je zbog toga ovim izmenama predviđeno da platni promet u zemlji i inostranstvu kontroliše NBS".

Poslanici LDP-a su ocenili da se predloženim izmenama zakona stvara partijska banka stranaka vladajuće koalicije. Amandman LDP kojim je zatraženo preciziranje da guverner ne sme obavljati funkciju u političkoj stranci najmanje godinu dana pre izbora na tu funkciju nije prihvaćen.

Poslanik SPO-DHSS Mirko Čikiriz ocenio je da je novi zakon nastavak politizacije i vraćanje unazad, i dodao da je bitno da li će viceguverneri biti ljudi od struke.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи