Читај ми!

Prihvaćen amandman za izbor guvernera

Amandman koji predviđa da Skupština Srbije bira guvernera, viceguvernera i direktora Uprave za nadzor, usvojen na sednici skupštinskog odbora za finansije. Odbačena većina amandmana na izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije.

Skupštinski odbor za finansije nije prihvatio većinu od ukupno 49 amandmana na izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije, a jedan od amandmana koji je prihvaćen predviđa da se guverner, viceguverner i direktor Uprave za nadzor biraju u Skupštini Srbije.

Odbor je prihvatio tri amandmana koje je dostavila opozicija i dva koje je naknadno predložio sam odbor.

Prihvaćen je amandman o razrešenju guvernera i viceguvernera NBS i direktora Uprave za nadzor, koga će po novom zakonu birati Skupština Srbije.

Drugi amandman koji je takođe prihvaćen je da će samo guverner NBS moći da potpisuje rešenja o davanju ili oduzimanju dozvola za rad bankama, a u prvobitnim izmenama Zakona o NBS takva ovlašćenja bila su predviđena i za direktora Uprave za nadzor.

Predsednik skupštinskog Odbora za finansije Vesna Kovač rekla je da je amandmanima na izmene zakona o NBS, centralnoj banci oduzeta mogućnost da otkupljuje hartije od vrednosti na sekundarnom tržištu, a izbor i razrešenje guvernera, viceguvernera i direktora Uprave za nadzor biće u nadležnosti Parlamenta.

Objašnjavajući razloge prihvatanja amandmana na član 18. kojim se briše ta odredba u predlogu izmena zakona o NBS, Kovačeva je novinarima rekla da ukoliko centralnoj banci date mogućnost da na sekundarnom tržištu otkupljuje hartije od vrednosti javnih preduzeća i lokalne samouprave to je loše rešenje.

U nekom budućem aranžmanu Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom, ta međunarodna finansijska institucija može da postavi uslov da se Zakon o NBS ponovo menja što bi bilo loše za Srbiju, rekla je Kovačeva koja je zbog toga, kao poslanik podnela taj amandman koji je prihvaćen na Odboru za finansije.

Odgovarajući na pitanje zašto je Odbor za finansije podneo amandmane za izmene Zakona o NBS, Kovačeva je rekla da su to uglavnom tehničke ispravke.

Tokom sednice nije bilo rasprave o predloženim amandmanima, već su članovi Odbora većinom glasova odbijali jedan po jedan predloženi amandman, tako da je za manje od sat vremena sednica bila završena.

Prihvaćeno je pet amandmana od ukupno 47, koji je podneo poslanik DS-a i bivši premijer Mirko Cvetković sa grupom poslanika.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je da je amandmanom na izmene Zakona "sprečena monetarna nestabilnost i inflacija".

Narodni poslanik LSV-a Đorđe Stojšić je od Jorgovanke Tabaković dobio obećanje da će član 18. Predloga zakona o izmenama Zakona o NBS, na koji je LSV podnela amandman, biti obrisan, saopštila je ta stranka.

Za sutra je predviđena rasprava u pojedinostima o izmenama Zakona o NBS, a u ponedeljak, 6. avgusta, predviđen je dan za glasanje u Skupštini o izmenama tog zakona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво