Читај ми!

Skupština o Narodnoj banci i ombudsmanu

Poslanici završili načelnu raspravu o izmenama Zakona o NBS. URS podneo amandman kojim će se, kako navode, otkloniti sumnja da će se devizne rezerve NBS trošiti za finansiranje države. Opozicija smatra da se izmenama zakona smanjuje samostalnost centralne banke. Sve poslaničke grupe najavile podršku reizboru Saše Jankovića na funkciju zaštitnika građana.

23.40 - Završena rasprava o ombudsmanu. Subota dan za glasanje.

23.12 - Sve poslaničke grupe tokom rasprave podržale reizbor Saše Jankovića. 

20.48 - Završena načelna rasprava o izmenama Zakona o NBS. Počinje rasprava o izboru ombudsmana.

17.27 - Nebojša Stefanović obavestio poslanike da je ostavka Dejana Šoškića stigla u kabinet predsednika Skupštine. 

17.17 - Guverner Dejan Šoškić obavestio je predsednika Skupštine Nebojšu Stefanovića da podnosi neopozivu ostavku, saopšteno iz kabineta guvernera. 

16.20 - Nastavljena skupštinska rasprava.

15.00 - Određena pauza u raspravi u trajanju od sat vremena.

12.40 - Počela rasprava o izmenama i dopunama Zakona o NBS.

11.50 - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije, u ime predlagača, obrazlaže poslanik SNS-a Veroljub Arsić.

11.20 - Sednica Skupštine Srbije počela verifikacijom mandata poslanicima kojima su dodeljeni mandati radi popune 15 upražnjenih poslaničkih mesta.

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije, koje predviđaju da sve organe centralne banke bira parlament, a pretres amandmana počeće u subotu. Parlament je raspravljao i o izboru zaštitnika građana, a o jedinom predloženom kandidatu Saši Jankoviću poslanici će se izjasniti 4. avgusta.

Sve poslaničke grupe najavile su podršku reizboru Saše Jankovića na funkciju zaštitnika građana i novi mandat od pet godina. 

Poslanici su tokom rasprave o izboru ombudsmana odali priznanje Saši Jankoviću da je dosadašnjim radom podigao ugled te institucije kod građana. Većina govornika je ukazala na potrebu da se kadrovski ojača služba zaštitnika građana kako bi ona mogla da odgovori na sve pritužbe građana na kršenje prava.  

Među najznačajnijim rezultatima rada Jankovića i Kancelarije zaštitnika, koje su u raspravi istakli poslanici je obaveza overavanja zdravstvenih knjižica deci roditelja kojima poslodavci nisu uplatili doprinose na zaradu. 

Janković je prvi put izabran za ombudsmana 29. juna 2007. godine na mandat od pet godina, a na tu funkciju ponovo su ga kandidovali poslanici Demokratske stranke, Liberalno demokratske partije i Socijalistike partije Srbije. 

Zatajila kontrola finansijskih institucija 

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije, u ime grupe od 105 poslanika predlagača, obrazložio je poslanik SNS-a Veroljub Arsić.

On je rekao da je osnovni razlog donošenja novog Zakona to što Narodna banka Srbije nije ostvarila svoju primarnu funkciju održavanja finansijske stabilnosti na tržištu i kontrola finansijskih institucija.

"Predloženi zakon ni u jednom delu ne zadire u samostalnost NBS, niti u način donošenja odluka u centralnoj banci, ali samostalnost ne znači da oni koji donose pogrešne odluke ne odgovaraju nikome", rekao je Arsić.

Narodna banka Srbije najviše je zatajila kod kontrole finansijskih institucija, rekao je Arsić navodeći da će država u sređivanje stanja u pojedinim finansijskim institucijama morati da uloži 350 do 400 miliona evra. 

Arsić je odbacio primedbe da Predlog zakona nije usklađen sa sistemom kontrole i nadzora u EU i dodao da je primenjen model Unije. Ključne novine su vraćanje nadzorne funkcije Narodnoj skupštini, izbor svih funkcionera NBS u parlamentu, proširivanje nadležnosti Saveta NBS, ograničavanje ovlašćenja guvernera i Izvršnog odbora.

Novine su i obrazovanje Uprave za nadzor finansijskih institucija u okviru NBS, izmena mandata članova saveta, ograničenje naknade po prestanku funkcije, preciziranje zabrane kreditiranja države, regulisanje interne revizije, propisivanje prekršaja i zaštitnih mera za nepoštovanje zabrana.

Precizirana je i funkcija NBS u vezi sa platnim prometom, jer je potrebno da centralna banka ima obavezu da interveniše u slučaju nezakonitog poslovanja banaka sa inostranstvom. Novim rešenjima predviđeno je da Skupština potvrđuje Statut NBS, jer se njime regulišu mnoga važna pitanja koja nije moguće uneti u zakon, rekao je Arsić.

U predlogu zakona navedeno je da će guverner, viceguverneri, direktor nove Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama i članovi Saveta NBS biti izabrani u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona. Predlaže se da se ovaj zakon donese po hitnom postupku "usled okolnosti koje nisu mogle unapred da se predvide".

Amandman URS-a, kritika opozicije

Obaveza Skupštine jeste da stvori pretpostavke da se monetarna i fiskalna politika koordiniraju, što je osnovna svrha donošenja izmena Zakona o NBS, rekao je poslanik URS-a Vladimir Ilić.

Poslanička grupa URS-a podnela je amandaman kojim se briše član 18 u predloženim izmenama i dopunama Zakona o NBS, uz ocenu da će se na taj način otkloniti svaka mogućnost da se devizne rezerve NBS troše u svrhu finansiranja države, lokalnih samouprava i javnih preduzeća. 

Inače, na predložene izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije podneto je 23 amandmana. 

Šef poslaničke grupe JS-a Dragan Marković rekao je da će koalicija SPS–PUPS–JS glasati za predložene izmene Zakona i kritikovao dosadašnju monetarnu politiku guvernera NBS, navodeći da ne zna u kojoj to državi se "ujutro najavi da će sutra ujutro biti veći kurs evra i da će dinar pasti".

Šef poslaničke grupe SPS-a Branko Ružić rekao je da tema rasprave nije smena niti imenovanje guvernera, već vraćanje nadzorne funkcije Narodnoj skupštini. Prema njegovim rečima, poslanici su nosioci suvereniteta zemlje, pa zato nema ništa sporno u izboru funkcionera NBS od strane Skupštine.  

Savez vojvođanskih Mađara neće podržati predložene izmene Zakona o NBS, jer bi njihovo usvajanje nanelo štetu procesu evropske integracije Srbije i ugrozilo nezavisnost NBS, rekao je poslanik Laslo Varga. Predložene izmene stvaraju uslove za smenu guvernera Šoškića i, ako budu usvojene, Srbija će prekršiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, naveo je Varga. 

Poslanik DSS-a Radojko Obradović rekao je da je jasno da će guverner NBS završiti mandat. DSS nema ništa protiv njegove smene, ali ima primedbe na rezultate njegovog rada i način na koji je vodio NBS, rekao je Obradović navodeći da je ta partija predlože javnu raspravu o radu centralne banke, na koju bi bili pozvani i Šoškić i Savet NBS.

Šef poslaničke grupe DS-a Dragoljub Mićunović smatra da se izmene Zakona o NBS donose po hitnom postupku jer se "nekima žuri da se dočepaju novca iz deviznih rezervi, da bi olakšali svoj položaj".

"Uvoznički lobi ima velike kredite, ali i velike ambicije, i sada su došli do problema koje treba rešavati", rekao je Mićunović, dodajući da kurs dinara prema evru ne zavisi od ličnosti guvernera, već od snage srpske privrede.

Poslanik DS-a Mirko Cvetković rekao je da zakon daje šansu za masovno štampanje para. Izmene zakona ne predstavljaju ništa drugo, kako kaže Borislav Stefanović iz DS-a, već golo preuzimanje partijske funkcije. 

Zakon o NBS se menja da bi bio smenjen guverner, rekao je poslanik LDP-a Žarko Korać, navodeći da nema nikakvih argumenata protiv rada Šoškića ni obrazloženja zašto "velike hitnosti" da se donese taj zakon. Prema njegovom mišljenju, nova vlast želi da izmeni postojeću kreditno-monetarnu politku, a pri tome ne navodi kakva će ona biti u budućnosti.

Šef poslaničke grupe SPO-DHSS Aleksandar Jugović zatražio je da se predlog izmena i dopuna zakona o NBS povuče iz skupštinske procedure jer se na čelo nezavisne insitucije dovodi partijski kadar, a zakon će "sutra morati da bude menjan". 

Tokom rasprave pismena ostavka guvernera Dejana Šoškića stigla je u kabinet Nebojše Stefanovića, o čemu je predsednik parlamenta obavestio poslanike.  

Sednica je počela potvrđivanjem mandata 15 poslanika, koji su zamenili one koji su imenovani na druge funkcije. 

Zasedao Administrativni odbor

Odbor za administrativno-mandatska i budžetsko-imunitetska pitanja Skupštine Srbije odbio je zahteve 12 poslanika da im se isplaćuju plate šest meseci po prestanku poslaničke funkcije i odobrio mesečnu isplatu naknade za zakup stana u Beogradu za petoro poslanika.

Članovi Odbora razmatrali su i odluku RIK-a o dodeli mandata poslanicima, radi popune upražnjenih poslaničkih mesta u parlamentu.

Mandate su dobili Branka Karavidić, Siniša Lazić i Ivan Bauer sa liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić", koji će zameniti Ružicu Đinđić, Bojana Pajtića i Rasima Ljajića.

Novi poslanici koalicije SPS–PUPS–JS biće Snežana Bogosavljević Bošković, Slavoljub Vlajković, Zoran Radovanović, Borisav Kovačević i Bojana Krkić, umesto Ivice Dačića, Jovana Krkobabića, Slavice Đukić Dejanović, Žarka Obradovića i Milutina Mrkonjića.

Sa liste URS-a u parlament su, umesto Mlađana Dinkića, Suzane Grubješić i Verice Kalanović ušli Miroslav Čučković, Ana Novković i Vladimir Ilić.

Umesto Aleksandra Vučića, Zorane Mihajlović, Gorana Kneževića i Velimira Ilića, sa liste "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić", novi poslanici su Nevena Adžemović, Pavle Markov, Jasmina Obradović i Ninoslav Girić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се