Stranke o mogućoj smeni guvernera

Predlog izmena Zakona o NBS predstavlja veliki korak unazad za Srbiju, kaže poslanik DS-a Božidar Đelić. DSS ima ozbiljne primedbe na rad guvernera, ali smatra da njegova smena ne treba da bude politička odluka. Nedopustivo da vlast ima veliki uticaj na NBS, kažu u LDP-u. Licemerne ocene bivšeg režima da će izmene Zakona prouzrokovati urušavanje finansijskog sistema, poručuje SNS.

Skupština Srbije počeće sutra raspravu o Predlogu o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije, kojim je predviđeno da funkcionere centralne banke, uključujući i guvernera, bira parlament.

Poslanik Demokratske stranke u Skupštini Božidar Đelić kaže da su predložene izmene Zakona o NBS "samo politički pamflet čiji je cilj smenjivanje guvernera Dejana Šoškića i viceguvernera koji nisu po volji režima".

"Predlog izmena Zakona o NBS predstavlja veliki korak unazad za Srbiju. Na osam stranica praznine se prikriva jedini cilj, a to je politička seča onih koji nisu po volji režima", rekao je Đelić agenciji Beta.

Đelić se zapitao "kako govoriti o 'departizaciji', kada na čelo Narodne banke Srbije treba da dođe visoki funkcioner stranke na vlasti koji je bio i kandidat za premijera".

On je naveo da predlog izmene Zakona predviđa dodatno smanjenje autonomije i guvernera, i Saveta NBS, tako da stručno mesto direktora Uprave za nadzor finansijskog sistema bira direktno Skupština.

"Na taj način je cela struktura NBS izložena direktnom političkom pritisku većine u Skupštini", ukazao je Đelić.

SNS: Licemerne ocene bivšeg režima

Srpska napredna stranka saopštila je da treba istražiti sve što je Narodna banka Srbije radila u prethodnom periodu i da, ukoliko se ustanovi da je bilo neregularnosti, krivce treba pozvati na odgovornost.

Srpska napredna stranka smatra da su neprihvatljive i licemerne ocene predstavnika bivšeg režima da će izmene Zakona o Narodnoj banci prouzrokovati urušavanje finansijskog sistema i dovesti do nestabilnosti kursa.

Naprotiv, upravo je kriminalna ekonomska, monetarna i fiskalna politika, koja je vođena za vreme režima, Demokratske stranke, doprinela ogromnim problemima u kojima se Srbija danas nalazi, što se, između ostalog, može videti i u činjenici da je domaća valuta u prethodne četiri godine izgubila skoro 50 odsto svoje vrednosti u odnosu na evro, navodi se u saopštenju.

Srpska napredna stranka zahteva da nadležni državni organi ispitaju tačnost informacije da je NBS oštećena za preko 300.000.000 evra, zahvaljujući mahinacijama rukovodstva NBS. 

Poslanik DSS-a Radojko Obradović smatra da ima mnogo razloga za smenjivanje guvernera Šoškića, ali da to ne treba da bude politička odluka.

"Ne radi se samo o tome da guverner bude promenjen. Ne vidimo razlog da se političkom odlukom menja guverner jer na takav način može da se promeni bilo koji funkcioner. Smatramo da treba da se otvori rasprava ne samo o izmenama Zakona o NBS, nego i o tome šta je NBS radila", rekao je Obradović agenciji Beta.

On je naveo da poslanici DSS-a neće glasati za te izmene ako zakon ostane u formi u kojoj je predložen i najavio da će DSS podneti amandmane.

Poslanik Liberalno demokratske partije Bojan Đurić rekao je da se LDP protivi nameri vlasti da smeni guvernera Šoškića.

LDP: Nova vlast radi protiv sebe

LDP smatra da se predloženim izmenama Zakona o NBS daju nedopustivo veliki i direktan uticaj izvršne vlasti na nezavisnu instituciju - NBS.

Đurić je agenciji Beta rekao da je svako u Srbiji uznemiren kada se politika igra Narodnom bankom, kursom, stabilnošću, bankama, njihovim kreditima.

Ocenio je da je neshvatljivo zašto nova vlast radi protiv sebe, zbog čega je izabrala da kopira bivšu vlast Demokratske stranke u najgorim stvarima, birajući prečicu umesto normalne procedure.

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović kaže da poslanički klub SPO-DHSS neće u Skupštini Srbije podržati predložene izmene Zakona o NBS jer se protivi napadu na nezavisnost te institucije.

"Stavljanje u skupštinsku proceduru izmena i dopuna Zakona o NBS očigledan je uvod u smenu guvernera Dejana Šoškića. Ova nezavisna institucija ne sme biti predmet političke trgovine", ukazao je Jugović.

Prema njegovim rečima, apsurd doživljava svoj vrhunac jer se od obećanja o departizaciji došlo do nametanja partijskih kadrova na čela nezavisnih institucija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво