Читај ми!

Srbija dobila Vladu

Poslanici republičkog parlamenta izabrali novu Vladu Srbije sa Ivicom Dačićem na čelu. Ministri položili zakletvu, Dačić preuzeo dužnost od Mirka Cvetkovića. Vlada će raditi kao tim, rekao Dačić, dok je Aleksandar Vučić poručio da će Srbija biti bezbedna zemlja.

17. 30 - Vlada Srbije na prvoj sednici izabrala Veljka Odalovića za generalnog sekretara Vlade.

15.20 - Počela prva sednica nove Vlade Srbije. 

15.05 - Završena primopredaja dužnosti. Bivši premijer Mirko Cvetković poželeo uspeh Ivici Dačiću i rekao da mu neće davati savete. 

14.05 - Završena sednica parlamenta na kojoj je izabrana nova Vlada. 

13.54 - Ministri u novoj Vladi Srbije položili zakletvu. 

13.25 - Potvrđen prestanak poslaničkih mandata članovima vlade, čime su stvoreni ulovi za njihov izbor za ministre.

12.52 - Glasovima 142 poslanika izabrana vlada Ivice Dačića. Protiv su glasala 72 poslanika. U toku je pauza, nakon čega će ministri položiti zakletvu. 

Mandat nove Vlade Srbije počeo je da teče pošto su članovi kabineta Ivice Dačića položili zakletvu u Skupštini Srbije. Nova vlada ima 17 resora i 19 članova, a dobila je podršku 142 poslanika. Protiv su glasala 72, od ukupno 214 prisutnih poslanika.

Premijer Ivica Dačić poručio je, posle izbora Vlade u Skupštini Srbije, da bez ekonomskog oporavka zemlje neće biti lako dostići nijedan postavljeni cilj. U prvom obraćanju novinarima po izboru na mestu premijera, Dačić je rekao da će to biti osnovna tačka po kojoj će se ocenjivati da li je vlada efikasna.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Aleksandrom Vučićem i Mlađanom Dinkićem, poručio da će vlada sigurno delovati kao tim, i u njoj neće moći svako da radi šta hoće.

"Nosimo političku odgovornost za funkcionisanje vlade i zato je neophodno da se vlada ne pojavljuje sa različitim stavovima u istoj oblasti", rekao je Dačić, koji je preuzeo dužnost premijera od Mirka Cvetkovića

Premijer je izrazio zadovoljstvo velikim brojem glasova koji je vlada dobila prilikom glasanja u Skupštini, rekavši da nije bilo sporno da će imati većinu, već da je želeo da politički dogovor bude što širi.

Vučić: Srbija će biti bezbedna zemlja

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija biti bezbedna zemlja i da su naprednjaci ušli u vladu kako bi ostvarili taj i druge ciljeve i pokušali da donesu promene građanima Srbije.

Vučić je rekao da su svi oni u vladi kako bi doneli promene jer su za to glasali građani Srbije.

"Ako možemo to da uradimo, ako možemo to da napravimo, onda će to biti velika stvar za našu zemlju. Ako to ne uspemo, onda će neki novi to morati, da zamene nas jer Srbija istim putem, jednako lošim, ne može i ne sme da nastavi", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je poručio da će borba protiv kriminala i korupcije ići s vrha, a ne od onih koji su manje krivi, pa da čekamo dugo do onih koji su najveći krivci za sve što nas je snašlo", kazao je Vučić u svom prvom obraćanju medijima nakon izbora na mesto potpredsednika i ministra odbrane u vladi Srbije.

Dinkić: Očekuju nas izazovi

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić upozorio je da novu Vladu očekuju ogromni izazovi zbog katastrofalnih finansija i teške privredne situacije, ali da ipak veruje u mogućnost stabilizacije, a zatim i ekonomskog preokreta.

"Ovo je verovatno najsiromašnija vlada u poslednjih deset godina kada je reč o finansijama koje zatiče na početku mandata, a očekivanja građana su velika. Neće biti lako obezbediti novac za puko preživljavanje javnog sektora, jer plate u javnom sektoru i penzije se ne isplaćuju iz onoga što zaradimo nego iz zaduživanja", objasnio je Dinkić.

Mlađan Dinkić je najavio razgovore sa sindikatima, privrednicima i ekonomistima kako bi se što pre napravio program antikriznih mera za privredu, jer ako se ne pojačaju likvidnost i proizvodnja neće biti moguće zadovoljiti potraživanja iz budžeta.

Osuđujući dosadašnje vođenje politike neumerenog zaduživanja, Dinkić je istakao da buduće generacije ne mogu da plaćaju za greške sadašnjih ili prethodnih generacija, i da će zato plan fiskalne konsolidacije krenuti od radikalnog sečenja nepotrebnih rashoda. Dinkić je dodao da će plan fiskalne konsolidacije biti donet do kraja septembra.

Inače, za novu vladu na današnjoj sednici republičkog parlamenta glasali su poslanici Srpske napredne stranke, koalicije koju predvodi SPS, Ujedinjenih regiona Srbije, Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije Srbije i Narodne partije.

Protiv su bili poslanici Demokratske stranke, Liberalno demokratske partije, Saveza vojvođanskih Mađara, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Demokratske stranke Srbije, Srpskog pokreta obnove i Demohrišćanske stranke Srbije. Poslanici su, inače, o programu i izboru članova Vlade glasali javno, prozivkom.

Ministri su zatim položili zakletvu, čiji tekst glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Poslanici Skupštine Srbije završili su jutros oko 5 sati raspravu o izboru nove vlade, zbog čega je glasanje pomereno za danas u podne.

Premijer Ivica Dačić je u ekspozeu, na sinoćnoj sednici parlamenta, poručio da je prioritet nove vlade ekonomski oporavak zemlje.

Srbija je novu vladu dobila 82 dana nakon republičkih izbora, 30 dana od kako je lider socijalista Ivica Dačić dobio mandat od predsednika Srbije Tomislava Nikolića i 32 dana pre isticanja zakonskog roka za njeno formiranje.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво