Читај ми!

Dva ministra za dva koridora?

Milutin Mrkonjić biće ministar za saobraćaj, a Velimir Ilić ministar za građevinarstvo i urbanizam, a baviće se i izgradnjom Koridora 11, rekao mandatar Ivica Dačić. Vlada bi, prema najavama mandatara, trebalo da bude formirana do kraja sledeće nedelje. U međuvremenu, parlamentarna većina se uvećava.

U novoj Vladi sedeće zajedno Milutin Mrkonjić i Velimir Ilić, potvrdio je mandatar Ivica Dačić. Mrkonjić će biti ministar za saobraćaj, a Velimir Ilić ministar za građevinarstvo i urbanizam.

Ilićeva stranka oglasila se saopštenjem u kome se navodi da će lider Nove Srbije voditi ministarstvo za građevinu i urbanizam u čijoj nadležnosti će biti i izgradnja koridora.

Dačić je, međutim, bio nešto precizniji. "Velimir Ilić će se zbog toga odakle je on posvetiti Koridoru 11, sve ostale stvari ostaju onakve kakve jesu, znači ministarstvo za saobraćaj će se baviti izgradnjom puteva i svim ostalim što spada u saobraćajnu infrastrukturu", rekao je Dačić.

Po toj logici, Milutin Mrkonjić bi nastavio izgradnju Koridora 10. Da li će u Srbiji dva koridora 10 i 11 graditi dva ministra, Mrkonjić nije želeo da komentariše, a za RTS je kratko rekao da su to gluposti.

Dačić je, nakon sastanka sa liderom Bogate Srbije Zaharijem Trnavčevićem, rekao da će Bogata Srbija podržati novu vladu i činiti deo parlamentarne većine.

Trnavčević je rekao da je od Ivice Dačića dobio podršku za svoje ideje, kakvu, kako kaže ranije nikad nije imao.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je premijer prihvatio da će poljoprivreda biti jedna od glavnih tema kojom će se baviti buduća vlada", rekao je Trnavčević.

Trnavčević bi trebalo da bude na čelu Nacionalnog agrarnog saveta u kojem će, kako kaže, raditi besplatno.

Mandatar Ivica Dačić je ranije danas, posle sastanka sa predstavnicima verskih zajednica, rekao da će nova vlada u parlamentu imati podršku više od 140 poslanika, a personalna rešenja budućeg kabineta javnosti će biti poznata posle sednice stranačkih rukovodstava.

Inače, sednice Glavnih odbora SPS-a i SNS-a zakazane su za nedelju, 22. jula.

Dačić je rekao da je za Srbiju važno to što će vlada koju će voditi imati široku podršku, mnogo veću od prethodnih koje su imale tek nešto više od 126.

Mandatar je rekao da bi u toku dana trebalo da budu završene izmene i dopune Zakona o vladi i ministarstvima što podrazumeva da su završene i sve konsultacije o tome kako će izgledati buduća izvršna vlast.

Dačić je naveo da će najverovatnije morati da bude povećan broj ministarstava u odnosu prvobitno planiranih 15, ali nije precizirao koliko će ih biti.

Na pitanje ko će biti šef poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije, Dačić je odgovorio da će se i to znati do ponedeljka, podsetivši da je trenutno on taj koji je izabran na tu funkciju, ali da će sigurno uslediti promene s obzirom na to da se još uvek ne zna ko će sve od poslanika otići na druge funkcije.

Dačić rekao da će na sastanak sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton u Briselu otići 27. jula ukoliko bude izabran za premijera, a ukoliko se to iz proceduralnih razloga ne dogodi do tog datuma, poseta će biti odložena.

On je rekao da je dogovor sa Eštonovom da u Brisel ide pošto bude izabrana vlada, ali da, imajući u vidu proceduralne razloge i obaveze koje predstoje njenom izboru, nije siguran da će proces biti okončan do 26. jula - planiranog datuma za put u Brisel.

"Dogovoreno je da moja prva poseta kao premijera bude u sedištu Evropske unije i neću ići dok ne budem izabran. Išao sam dovoljno puta pre izbora za premijera", rekao je Dačić i dodao da evropska administracija na godišnji odmor ide posle 27. jula.

U novoj vladi kancelarija za vere

Mandatar za sastav nove vlade održao je sastanak sa predstavnicima crkava i verskih zajednica u Srbiji i najavio da će u novoj vladi biti formirana Kancelarija za vere.

Sastanku su pored Dačića, prisustvovali vladika bački Irinej, muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks.

Dačić je naglasio da bi bilo nekorisno da se ministarstvu kulture ili ministarstvu obrazovanja doda resor vera, jer bi to vodilo ka polemikama da li je celo obrazovanje stavljeno u versku funkciju.

"Imajući u vidu važnost ove oblasti dogovoreno je da se formira državna kancelarija, kojoj pitanje vera neće biti sporedna stvar u okviru nekog šireg ministarstva", objasnio je Dačić, dodajući da će ta kancelarija biti spona vlade i verskih zajednica.

"U kancelariji vera treba da budu uposleni ljudi koji pripadaju svim verskim zajednicama i znaju problematiku. Ne treba da stavljamo nekog za direktora kancelarije koji je prvi put ušao u crkvu kada je dolazio na to mesto", istakao je Dačić i dodao da u celokupni društveni dijalog treba da budu uključene verske zajednice.

"Opredeljenje vlade jeste da neguje međureligijsku toleranciju, i uopšte sve razlike koje postoje u našoj zemlji, u pogledu političkog stava, nacionalne pripadnosti, da sve te razlike budu faktor jačine Srbije, a ne podela", poručio je Dačić.

On je ukazao da je njegov kabinet zainteresovan da neguje međureligijsku toleranciju i shodno tome da su zainteresovani da postoji međureligijski savet koji bi okupio sve vere.

Vladika bački Irinej je izjavio da je dobra saradnja države i verskih zajednica tradicija svih evropskih zemalja, posebno EU, ali i svih demokratskih država u svetu.

"Ta tradicija nije ni kod nas nepoznata, iako je nekoliko decenija bila zaboravljena", rekao je vladika Irinej.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво