Читај ми!

Dačić: Nećemo propustiti istorijsku šansu

Mandatar Ivica Dačić kaže da socijalisti neće propustiti priliku da iskoriste istorijsku šansu da polože ispit zrelosti i naglašava da vlada može da funkcioniše isključivo kao tim. Nikolić: Srbija nas je uozbiljila.

Lider Socijalističke partije Srbije i mandatar Ivica Dačić istakao je  da SPS neće propustiti šansu da položi ispit zrelosti, naglasivši da je strateški cilj Srbije da ide ka EU, ali da dok ne stigne do članstva mora da gradi demokratsko društvo, zasnovano na demokratskim standardima, nacionalnoj ravnopravnosti, socijalnoj odgovornosti.

Dačić je, na obeležavanju 22 godine od osnivanja SPS-a rekao da vlada može da funkcioniše samo ako radi kao tim, i podvukao da neće vratiti mandat za sastav vlade koji je dobio od predsednika Tomislava Nikolića.

"Želimo da stvaramo drugačiju Srbiju od one koja je sada. Želimo da bude ponosna država, da bude poštovana. Da bismo bili poštovani od drugih moramo da poštujemo sami sebe", objasnio je Dačić.

"Mi želimo Srbiju koja će biti faktor mira i stabilnosti u regionu. Želimo Srbiju u kojoj će svi građani biti ravnopravni i osećati je kao svoju zemlju", podvukao je Dačić.

SPS se, prema njegovim rečima, od drugih stranaka razlikuje u tome što insistira više na socijalnoj pravdi.

"Obećavam da ćemo biti bolji, jer smo se učili na svojim greškama", rekao je Dačić i dodao da svi moraju da pokažu da Srbija može "brže, više, mudrije, smelije, pametnije", kao i da je "najznačajnija budućnost Srbije".

"Najvažnije je da smo imali dovoljno vremena da uočimo i ispravimo greške i da se posle nokauta uzdignemo. Mi počinjemo ispočetka", rekao je predsednik socijalista

Dačić je rekao da je zadovoljan što 22 rođendan SPS obeležava posle izvanrednog izbornog rezultata koji je ostvaren.

"Ostvarili smo najbolji rezultat posle 2.000. godine. To je za nas velika obaveza, upravo zbog toga što vreme u kojem živimo nije jednostavno", naglasio je lider SPS-a.

"Bilo je mnogo iskušenja teških odluka koje je bilo važno donositi za celu državu i celi narod. Bilo je dobrih rezultata i grešaka. Ali najvažnije od svega je bilo da smo imali dovoljno vremena i da uočimo svoje greške da ih ispravljamo i da se posle nokauta podignemo", ukazao je lider SPS-a.

Pozdravljajući predsednika Tomislava Nikolića, Dačić je rekao da želi da mu mandat bude uspešan, da bude predsednik Srbije koja će na kraju mandata biti država koja će znati šta hoće, da će imati jasnu politiku, smelosti i hrabrosti da je vodi.

Nikolić: Srbija nas je uozbiljila

Predsednik Nikolić je rekao da nije očekivao da će naprednjaci praviti vladajuću koaliciju sa SPS-om, ali da činjenica da se to dešava dokazuje da su se srpski političiri uozbiljili i da su svesni da je interes Srbije iznad svega.

"Nisam bio vaš kandidat za predsednika, niti sam mislio previše da ćete biti moji kandidati za sastavljanje vlade, ali Srbija nas je sve uozbiljila, Srbija traži da joj se da jer od nje se dosta uzimalo", rekao je Nikolić. 

Nikolić je apelovao na sve političare koji učestvuju u pravljenju vladajuće koalicije da budu strpljivi i da interese države pretpostavljaju interesima stranaka.

"Kao što je Srpska napredna stranka uspela da proguta i odmeri dva-tri puta pa da reže, sve vas koji formirate vladu molim da odmerite dva-tri puta pa da režete, jer nije ovde u pitanju interes jedne stranke, u pitanju je interes zemlje i mi svi zajedno možemo da izvučemo Srbiju iz bezdana u kojem se nalazi", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da bi današnjoj proslavi socijalista prisustvovao i da lider socijalista Ivica Dačić nije mandatar za sastavljanje nove vlade.

Osvrćući se na uvodni govor Dačića u kojem ga je apostrofirao nizom pohvala, Nikolić je u šali prokomentarisao da bi on da je situacija obrnuta i da je Dačić taj koji je njemu poverio mandat za sastav vlade potrošio malo više reči da nahvali svog predsednika.

Svečanosti u centru "Sava" prisustvovali su i lider SDPS-a Rasim Ljajić, predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić, članica predsedništva URS-a Verica Kalanović, vršilac dužnosti predsednika SNS-a Aleksandar Vučić, predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin i predstavnici diplomatskog kora.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи