Читај ми!

Đilasove (ne)skrivene poruke

Izjavom da DS-a ne sme da se cepa, ali da mora da se reformiše i da neće biti protivkandidat Borisu Tadiću, Dragan Đilas stavio je tačku na postojeća medijska nagađanja, ali je onim što nije izgovorio, možda pokrenuo nova.

Posle predsedničkih i parlamentarnih izbora, mediji u Srbiji spekulisali su o raskolu unutar Demokratske stranke, izazvanom izbornim rezultatima. Gostujući u Dnevniku, zamenik predsednika DS-a Dragan Đilas rekao je da stranka ne sme da se cepa, ali da mora da se reformiše, kao i da on neće biti protivkandidat Borisu Tadiću. Time je stavio tačku na postojeća medijska nagađanja, ali je onim što nije izgovorio, možda pokrenuo nova.

Uprkos medijskim spekulacijama da je, kritikujući jednog visokog funkcionera DS-a, zapravo upućivao poruku lideru stranke, zamenik predsednika demokrata je izričit.

"Kad god da bude izborna skupština DS, ako Boris Tadić bude kandidat za predsednika, ja neću biti kandidat", rekao je Dragan Đilas.

Deo javnosti koji se pita da li ta izjava znači da bi se gradonačelnik Beograda kandidovao za šefa demokrata, ako Tadić to ne učini, Đilas je ostavio bez odgovora. Sadašnji lider stranke je već ranije rekao da nema nameru da se povuče, pa analitičari ocenjuju da se poruka njegovog zamenika može shvatiti na više načina.

"Đilas možda hoće da izbegne iznošenje prljavog veša i svojevrsnu negativnu kampanju, time što izbegava da se konfrontira. Drugi način je da Đilas možda ceni da Boris Tadić ima jaku podršku unutar partije i da ne bi bio dobar provitkandidat", smatra Marko Blagojević iz CESID-a.

"Jednostavno ovo je kombinacija - neću ići protiv tebe, prosto nije trenutak, ali ću se odmah i programima i nastupom najaviti za princa naslednika", ukazuje profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

Tome u prilog, smatra Stojiljković, ide i Đilasova ocena da iz DS-a moraju da odu oni koji su se strankom okoristili, ali i najava de će svoju ocenu izbora i plan šta dalje predočiti stranci.

"Ukoliko te moje ideje i razmišljanja ne budu prihvaćeni, ja zadržavam pravo da odlučim o nekim drugim svojim koracima, ali u svakom slučaju to neće biti frakcijska borba unutar DS", rekao je Dragan Đilas.

Da li je poruka da niko nema pravo da cepa DS, možda najava osnivanja nove partije.

"Ne, zašto bi tu vrstu rizika primio. Jednostavno, ovo treba iščitati - dok je neko ko je za njega autoritet, koga iz ovog ili onog razloga poštuje kandidat, on se neće kandidovati za tu funkciju, ali neće pasivno čekati, imaće svoj program i prema realizaciji tog programa meriće i samog šefa", smatra Zoran Stojiljković.

Blagojević smatra da se do rešenja može doći konsenzusom.

"Demorkatskoj stranci je potreban dijalog, na to uostalom ukazuju i neki od seniora DS-a, potrebni su joj procesi i ti su procesi do sada uvek DS snažili, čak i kad nije dolazilo do smene na partijskom vrhu. Demokratska stranka je iz tih procesa izlazila jača", smatra Marko Blagojević.

Blagojević kaže i da činjenica da je DS sada u opoziciji može doprineti da se stranka konsoliduje, bez obzira na to ko je u narednom periodu bude predvodio.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво