Ciljevi Dačićevog kabineta

O programu i ciljevima buduće vlade, mandatar Ivica Dačić govorio je u emisiji RTS-a "Reč na reč", koju je gledalo više od milion i sto hiljada gledalaca. Analitičari ocenjuju da izjave mandatara ukazuju da nema iluzija u kakvoj situaciji preuzima vlast.

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić poručio je da će dogovorena dinamika u procesu formiranja nove vlade biti ispoštovana, da ne očekuje bilo kakve promene dogovora koalicije stranaka oko SPS, SNS i URS o formiranju vlade, ali da je otvorena mogućnost da se još neke stranke uključe u parlamentarnu većinu.

Dačić je rekao da bi 23. jula trebalo da bude nastavljena konstitutivna sednica republičkog parlamenta, na kojoj će biti izabrani predsednik i potpredsednici skupštine, nakon čega bi trebalo da bude održana druga sednica, na kojoj bi se usvojili zakoni o ministarstvima i o vladi.

Prvi put, u celosti, program buduće vlade mandatar Ivica Dačić predstavio je sinoć u emisiji RTS-a "Reč na reč".

Česte susrete sa stranim zvaničnicima uoči formiranja vlade, deo javnosti vidi kao novo uplitanje međunarodne zajednice u unutrašnja pitanja. Međutim, na opaske da bi nova vlada mogla da bude proruska, Dačić tvrdi da će o odnosima sa drugim zemljama odlučivati isključivo Srbija.

"Ja sam apsolutno protiv da Rusija ima vojne interese ili bilo kakve druge u Srbiji. Sa Rusijom mislim da treba da imamo odnose kao Nemačka, a to je osim toga što smo prijatelji, i  ekonomsko partnerstvo", rekao je Dačić.

Analitičari ocenjuju da izjave mandatara ukazuju da nema iluzija u kakvoj situaciji preuzima vlast.

"On je svestan šta je dobio u ruke, svestan je sa čime mora da se suoči i svestan da će postojati očekivanja da ova vlada bude i proamerička, i proevropska i proruska, a da će zapravo to biti vlada koja će morati da se bori sa problemom Kosova i sa jednim od najvećih budžetskih deficita u istoriji Srbije", rekao je profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

Prema njegovim rečima, to će biti vlada koja će pokušati da preživi i da očuva kakvu takvu stabilnost u zemlji. 

Dačićeve tvrdnje da će buduća vlada poštovati sve što je do sada sa Prištinom dogovoreno u Briselu, jer je cilj dobijanje datuma pregovora sa EU, za analitičare nije iznenađenje.

"Ne treba očekivati nikakav diskontinuitet u odnosu na prethodnu vladu, niti treba očekivati da će ova vlada biti neka tačka geopolitičkog preokreta ili preorijentacije u pravcu bližih odnosa sa Moskvom na uštrb odnosa sa evropskim partnerima", rekao je analitičar Dejan Vuk Stanković.

Među ciljevima nove vlade biće i rad na uspostavljanju socijalne pravde

"Ako nema para za veći životni standard, ako nema para da živimo kao u Francuskoj ili Švedskoj, šta nas onda sprečava da Srbija bude pravednija, da bude pravednija raspodela tih para", rekao je Dačić.

Koncept Francuske, na koju se kako kaže, ugleda, nije baš jednostavno postići, smatraju analitičari.

"Realno je onoliko, koliko ima političke volje da se uvede poreska reforma koja bi više insistirala na progresivnom oporezivanju, s tim što treba vrlo jasno i nedvosmisleno locirati te prihode da biste mogli da ih oporezujete", kaže Dejan Vuk Stanković.

Ipak, ne isključuju ni mogućnost da se na jesen, kada se uveri da nema para u državnoj kasi, umesto francuskom modelu, vlada okrene ka Moskvi u potrazi za novim kreditima.

Za početak, mandatar je preuzeo francusku retoriku. Kaže da tvrdnju da je finansijski sektor najveći neprijatelj naroda, nije smislio on, nego predsednik Francuske Fransoa Oland.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара