Читај ми!

SPS o personalnim rešenjima za vikend

Dogovorena dinamika u procesu formiranja nove vlade biće ispoštovana, rekao mandatar Ivica Dačić. Sednica Glavnog odbora stranke, na kojoj će biti doneta i konačna odluka o personalnim rešenjima sledećeg vikenda, rekao Dačić.

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić poručio je da će dogovorena dinamika u procesu formiranja nove vlade biti ispoštovana, da ne očekuje bilo kakve promene dogovora koalicije stranaka oko SPS, SNS i URS o formiranju vlade, ali da je otvorena mogućnost da se još neke stranke uključe u parlamentarnu većinu.

Dačić je rekao da bi 23. jula trebalo da bude nastavljena konstitutivna sednica republičkog parlamenta, na kojoj će biti izabrani predsednik i potpredsednici skupštine i radna tela parlamenta, nakon čega bi trebalo da bude održana druga sednica, tematski vezana za donošenje zakona o ministarstvima i o vladi.

Mandatar za sastav vlade i lider socijalista najavio je za naredni vikend, ne precizirajući datum, sednicu Glavnog odbora stranke, na kojoj će biti doneta i konačna odluka o personalnim rešenjima, odnosno o formiranju vlade, a za 17. jul - obeležavanje 22 godine postojanja SPS.

Dačić je novinare u Gornjoj Trešnjici, kod Ljubovije, na odmaralištu Drinske regate u kojoj je učestvovao, podsetio da je Predsedništvo SPS svoju odluku već ozvaničilo prihvatanjem predloga o formiranju vlade koalicije stranaka oko SPS sa SNS i URS i dodao da ne očekuje da će biti bilo kakve promene.

Mandatar je ponovio da je juče razgovarao sa liderima SDPS i SDA Rasimom Ljajićem i Sulejmanom Ugljaninom i najavio da će se u ponedeljak sastati sa predsednikom SVM Ištvanom Pastorom kako bi predstavio program i ciljeve buduće vlade koju će voditi, bez obzira na to da li oni žele da čine parlamentarnu većinu.

"U dogovoru sa naprednjacima i ostalim partnerima u koaliciji u narednim danima razgovaraćemo i sa drugima, da bi se uverili na koji način i da li se još neke stranke mogu uključiti u parlamentaru većinu", najavio je Dačić.

Nekorisno obraćanje SSSS

Dačić je ocenio nekorisnim i nekorektnim stav Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) da predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić ne treba da bude potpredsednik vlade i ministar rada i socijalne politike.

SSSS je juče saopštio da funkciju potpredsednika vlade i ministra rada i socijalne politike treba da obavlja "neko mlađi, hrabriji i sposobniji".

Reagujući na taj stav, Dačić je istakao da je koalicija SPS-PUPS-JS opredeljena za izgradnju društva socijalne pravde i da je u proteklom periodu upravo Krkobabić bio taj koji je insistirao na pravima penzionera.

"Krkobabić je, pored toga, inicirao i povezivanje radnog staža za radnike, a takođe je insistirao na neprihvatanju zahteva koji su dolazili od MMF u vezi sa zamrzavanjem plata, podizanjem broja godina za odlazak u penziju", naveo je Dačić.

Upravo zbog toga, smatra Dačić, ne treba tako reagovati, niti na taj način stvarati probleme, s obzirom na to da "se ne određuje na ovakav način ko će biti minstar".

"Naša koalicija je na izborima osvojila 560.000 glasova i to je jedini parametar i kriterijum za kadrovska pitanja u sledećem periodu", rekao je Dačić.

Prema njegovom obećanju, jedna od prvih aktivnosti kao budućeg premijera biće upravo razgovor sa socijalnim partnerima - sindikatima i privrednicima o načinu na kojim im država može pomoći da se ostvare prava radnika i svih drugih kategorija stanovništva koji su socijalno ugroženi.

"Upravo zato mislim da nije potrebno izazivati konflikte i sukobe, već se dogovoriti oko konkretnih rešenja u budućem periodu", poručio je Dačić.

Dačić je rekao i da će se zalagati za ravnomerni regionalni razvoj Srbije po teritorijalnom principu, bez privilegovanih sredina i da nova vlada mora posvetiti punu pažnju razvoju nerazvijenih područja.

"Ne želim da stvaram politiku čiju ćemo realizaciju početi razvojem najrazvijenijih krajeva Srbije", poručio je Dačić.

Dačić je rekao da se "strane i sve druge investicije moraju ravnomerno raspodeljivati po teritorijalnim principima, što podrazumeva da nema privilegovanih sredina".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво