Читај ми!

Ban Kimun poštuje Rezoluciju 1244

Ban Kimun, uoči posete regionu, kaže za RTS da na Kosovo ide da poseti Misiju Ujedinjenih nacija. Moja poseta Kosovu biće u skladu sa Rezolucijom 1244, rekao generalni sekretar svetske organizacije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun dolazi u Srbiju tokom turneje na Zapadnom Balkanu, koja počinje 19. jula.

Biće to prva poseta prvog čoveka svetske organizacije našoj zemlji od raspada bivše Jugoslavije, kao i prva poseta Ban Kimuna Srbiji. Najavljena je i poseta Kosovu.

Ban je istakao da je region prošao kroz značajnu transformaciju i ukazao da će tokom obilaska svih zemalja naznačiti značajnu ulogu koju region igra ne samo za Evropu nego i za ceo svet.

Kada je u pitanju boravak na prostoru bivše Jugoslavije, Ban Kimun je rekao da će posetiti šest država i Kosovo.

"Moja poseta Kosovu će se odvijati u širem kontekstu moje poste regionu i ona će biti u skladu sa Rezolucijom 1244", rekao je Ban Kimun.

"Znate da je Kosovo jedino mesto u regionu gde imamo misiju Ujedinjenih nacija Unmik. Imam dužnost i odgovornost da se sretnem sa našim ljudima, specijalnim izaslanikom Zarifom i njegovim osobljem u misiji. Tada ću imati priliku da se sretnem sa predstavnicima vlade Kosova", kaže Ban Kimun.

Prema njegovim rečima, UN po rezoluciji 1244 imaju mandat da obezbede da prelazni period teče u skladu sa mandatom Saveta bezbednosti.

Na pitanje kakva je uloga Unmika u ovom trenutku i kakva će biti nakon septembra kada prestaje nadzirana nezavisnost Kosova, generalni sekretar svetske organizacije je odgovorio da će mandat i uloga Unmika na Kosovu i dalje nastaviti da bude u skladu sa Rezolucijom 1244.

"To je jasno, a jasno je da u prelaznom periodu da misija Euleksa preuzima veću ulogu. Uloga Unmika se smanjuje jer se uzima u obzir realnost na terenu. Ipak, Unmik i dalje ima ulogu i mandat. Nastavićemo da pomažemo primenu Rezolucije 1244, humanitarna i pitanja ljudskih prava, a takođe podržavaćemo mir i stabilnost u regionu. To je ta važna uloga zbog koje putujem tamo", rekao je Ban Kimun.

Tokom posete Beogradu, Ban Kimun će razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, mandatarom Ivicom Dačićem u budućim predsedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vukom Jeremićem. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво