Читај ми!

Reagovanje na odluku Ustavnog suda

Tumačenje Ustavnog suda o nadležnostima Vojvodine restriktivnije je nego što se očekivalo, kaže lider SVM-a i predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor. LSV traži zaštitu prava pred sudom u Strazburu.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je tumačenje Ustavnog suda Srbije u vezi sa Zakonom o nadležnostima Vojvodine restriktivnije nego što se očekivalo i da može da se doživi kao "protivno autonomiji Vojvodine".

Pastor je rekao da je neophodno sačekati da se odluka Ustavnog suda o zakonitosti i ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o nadležnostima Vojvodine objavi u Službenom glasniku kako bi se sa sigurnošću znalo šta je precizno navedeno.

"Očekujemo da se odluka objavi u Složbenom glasniku i kada je reč o proceduri postupanja na potezu je Skupština Srbije koja je donela Zakon o nadležnostima Vojvodine. Ona je u ovom slučaju prva i jedina koja treba da postupi i ako je Statut Vojvodine u pitanju, pa tek onda Skupština Vojvodine", smatra Pastor.

Ištvan Pastor je naglasio da ne želi da tvrdi da postoje određene namere da se "postupci pokrenuti 2009. godine redom završavaju baš sada", ali da svakako usložnjavaju političku situaciju.

"Za mene je razočaravajuće što Ustavni sud Srbije, koji je najviši čuvar ustavnosti i zakonitosti, tako restriktivno tumači određene ustavne mogućnosti", rekao je Pastor.

Predsednik vojvođanskog parlamenta i lider SVM-a ocenjuje da su bez osnova stavovi pojedinih poslanika povodom odluke Ustavnog suda da se "tu nešto strašno sprema i dešava".

Prema njegovim rečima, za Vojvodinu je, pored ostalog, neprihvatljivo da ne može da ima Kancelariju u Briselu, a imaju je pojedini gradovi u Srbiji, da joj je zabranjeno da radi na donošenju mera za pospešivanje nataliteta, a za Jagodinu ta zabrana ne postoji, što je Novi Sad glavni grad Vojvodine i što bi nekome bio problem ako Vojvodina formira javno preduzeće za upravljanje nacionalnim parkom Fruška Gora.

Kancelarija Vojvodine u Briselu, prema mišljenju Pastora, treba da bude ojačana u finansijskom i personalnom smislu i treba tražiti pravnu formulaciju za njeno postojanje.

Pastor je naglasio da se o svemu onome što su primedbe Ustavnog suda Srbije na račun Zakona o nadležnostima Vojvodine teme o kojima se mora razmišljati van skupštinske sale i dalje od očiju javnosti, ali ne zato da bi se nešto sakrilo, već da bi se usredsredili na činjenice. "Sa radoznalošću čekamo odluke i tražićemo rešenja u okviru Ustava i zakona", zaključio je Pastor.

LSV: Zaštitu tražiti u Strazburu

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je Vladu Vojvodine da zaštitu prava građanki i građana Pokrajine zatraži pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Odluka Ustavnog suda predstavlja očigledno kršenje kolektivnih prava građana Vojvodine, posebno ako se uzme u obzir činjenica da u članu 20. Ustava Srbije piše da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati, smatraju u Ligi socijaldemokrata.

"Ustav koji omogućava da se umanjuju nadležnosti iz oblasti socijalne zaštite prava dece, trudnica i samohranih roditelja, zaštite životne sredine, nauke, šumarstva i niza drugih oblasti, kojem smetaju evropske vrednosti, a naročito Srem, Banat i Bačka - grubo vređa Vojvodinu", navodi LSV.

Liga navodi da je sada više nego jasno da su građanke i građani Vojvodine bili u pravu kada su poslušali poziv LSV na bojkot ustavnog referenduma i kada Ustav u Vojvodini nije prošao.

"Odluka Ustavnog suda je doneta nekoliko nedelja nakon izbora Tomislava Nikolića na funkciju predsednika Srbije i istog dana kada je potpisan sporazum o formiranju republičke vlade koja se sastoji od stranaka i pojedinaca koji su i ukinuli autonomiju Vojvodine", saopštila je Liga socijaldemokrata.

"Ustavnom sudu Srbije smetaju i kancelarija AP Vojvodine u Briselu i definicija Novog Sada kao glavnog grada. To isto je smetalo i predsedniku SNS-a Tomislavu Nikoliću prilikom rasprave o zakonu o nadležnostima u republičkom parlamentu novembra 2009. godine", navodi LSV.

U LDP smatraju da je nakon odluke Ustavnog suda Srbije stvorena konfuzija i da je Vojvodina sada u problemu, a pošto je žarište problema Ustav, što pre treba krenuti u ustavnu reformu.

Liberali, prema rečima poslanika te stranke Bojana Đurića, smatraju da Vojvodina treba da ima mnogo jasnija i šira ovlašćenja nego što ih ima po sadašnjem Ustavu i da bi to bilo dobro i za nju i za modernizaciju ostatka zemlje.

Đurić smatra i da je tajming odluke Ustavnog suda čudan, kao i da postoji opasnost da će ona rasplamsati "stare i isprazne rasprave", plašenje zemlje izmišljenim separatizmom u Vojvodini i da će služiti kao kompenzacija za krah "kosovskog patriotizma".

SPO: Menjati Ustav Srbije

Odluka Ustavnog suda pokazuje hitnu potrebu za promenu postojećeg Ustava Srbije, saopštio je Pokrajinski odbor Srpskog pokreta obnove.

"Ukoliko je ova odluka posledica konsekventne primene Ustava, koji je u Vojvodini na referendumu odbačen, onda je jasno da je ustavni okvir autonomije Vojvodine neprihvatljiv", navedeno je u saopštenju koje je potpisao član Predsedništva SPO-a Milan Đukić.

Ukoliko je odluka Ustavnog suda, pak, posledica političkog momenta, onda je ovo početak velike krize pravne države u Srbiji, piše u saopštenju.

"Kako god ga zvali Novi Sad će uvek biti glavni grad Vojvodine, a Fruška gora će kako god da je odlučio Ustavni sud, takođe biti u Vojvodini", navedeno je u saopštenju.

NVO: Izgubljen veliki broj nadležnosti

Grupa nevladinih organizacija ocenila je da se odlukom Ustavnog suda Srbije drastično smanjuju nadležnosti AP Vojvodine i da ona pokazuje da Ustav predstavlja ozbiljnu pretnju razvoju Srbije kao moderne evropske države.

"Umesto očekivane dalje decentralizacije i prenosa ovlašćenja na nivo koji je bliži građanima, ovakvom odlukom vraća se politika grube centralizacije iz doba Slobodana Miloševića", piše u saopštenju.

Ocenjeno je da je "posebno opasan simbolički značaj donošenja takve odluke na godišnjicu početka Miloševićeve 'anti-birokratske revolucije' koja je označila uvod u raspad Jugoslavije i buduće ratove".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво