Читај ми!

Imena ministara sledeće nedelje

Kadrovska rešenja u novoj vladi biće poznata sledeće nedelje, kažu u SPS-u. Mandatar Ivica Dačić potvrdio da će i dalje voditi MUP. Jovan Krkobabić opet potpredsednik vlade, tvrde u PUPS-u. Formirana Radna grupa koja treba da pripremi dokumente i akte za promenu Zakona o Vladi i Zakona o ministarstvima.

Broj ministarstava i imena ministara budućeg kabineta biće poznati najverovatnije iduće nedelje. Dogovor trojne koalicije je da se u javnost ne izlazi dok sve ne bude utanačeno. Međutim, već je poznato ko će obavljati pojedine funkcije.

Lider socijalista i mandatar Ivica Dačić potvrdio je da će, pored premijerske, obavljati i funkciju ministra policije, ali njegov stranački kolega Žarko Obradović odbija da kaže da li će ostati ministar prosvete. To će se, kako najavljuje, znati sledeće nedelje.

Od ranije je poznato da će Mlađan Dinkić biti zadužen za finansije i ekonomiju, a u PUPS-u su danas potvrdili da će Jovan Krkobabić opet biti potpredsednik vlade.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić u izjavi za RTS ponavlja da će biti ministar, ali ne precizira o kojem je resoru reč. 

Mandatar Dačić tvrdi da zvanični razgovori o imenima članova buduće vlade još nisu počeli i ponavlja da je cilj da njegov kabinet bude formiran 23. jula ili ranije, ako je to moguće.

Stranke koje će činiti vladu formirale su radnu grupu koja treba da pripremi neophodne dokumente i akte za promenu Zakona o Vladi i Zakona o ministarstvima koji prethode formiranju vlade.

Dačić navodi da će grupa raditi na tehničkim i političkim stvarima neophodnim za nastavak konstutivne sednice, odnosno izmenama zakona o vladi i ministarstvima, kao i definisanju personalnih rešenja.

"Orijentaciono nam je cilj da 23. jula bude nastavljena sednica, a ako bude moglo, onda i ranije", rekao je Dačić.

Kad je reč o podeli resora, mandatar kaže da i dalje važi princip osam-pet-dva. Upitan da li će kao premijer koristiti pravo veta u odlučivanju o kadrovskim rešenjima, Dačić je naveo da će buduća vlada sve probleme rešavati dogovorom.

"Jadna je ona vlada u kojoj neko ulaže veto. Ili ćemo funkcionisati kao tim ili vlada neće postojati", rekao je Dačić i dodao da će sigurno u novoj vladi biti i ministar policije.

Odgovarajući na pitanje da li će gradonačelnik Inđije Goran Ješić ili direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević biti u novoj vladi, Dačić je rekao da nije bilo zvaničnih razgovara na najvišem nivou i da ne zna da li te ljude "neko zove" u vladu.

Mandatar o finansijskom sektoru 

Na pitanje da li je dogovorena smena guvernera NBS Dejana Šoškića, Dačić je odgovorio da njegov ostanak na toj dužnosti nije bio predmet razgovora, ali da ni on ni narod nisu zadovoljni dosadašnjom ekonomskom situacijom.

Dačić je posebno kritikovao izjave koje dolaze iz finansijskog sektora o neophodnosti smanjenja javne potrošnje i daljeg "stezanja kaiša".

"Finansijski sektor je najveći neprijatelj naroda, jer samo hoće da ga opljačka i to tako neće moći... Narod nije glasao da bogataši i banke budu još bogatiji", rekao je Dačić.

Ivica Dačić je kritikovao predloge da se teška ekonomska situacija razreši otpuštanjem i povećanjem poreza i dodao da se nova vlada Srbije saglasila da narod više neće biti taj koji će morati da "steže kaiš".

Predsedavajući Skupštine Zaharije Trnavčević rekao je da još nije dobio zahtev za zakazivanje sednice. Trnavčević je agenciji Beta rekao da će nastavak sednice zakazati kada bude zvanično obavešten o formiranju nove parlamentarne većine.

Vršilac dužnosti predsednika SNS-a Aleksandar Vučić rekao je da će na Glavnom odboru te stranke 16. ili 17. jula biti donete odluke o kadrovskim rešenjima. "Mislim da će javnost biti iznenađena ljudima koje ćemo predložiti. To će biti ljudi koji imaju energije, i koji vam nisu dosadili", rekao je Vučić.

Od ponedeljka će se znati da li će, možda, i imena Suzane Grubješić, Verice Kalanović, Zorane Mihajlović, biti na spisku ministara novog kabineta. Poverenica za rodnu ravnopravnost Nevena Petrušić podseća sve tri strane da Zakon o ravnopravnosti polova utvrđuje princip ravnomerne zastupljenost žena u organima izvršne vlasti.  

Stranke koje će činiti novu vladu u Skupštini Srbije će imati ukupno 131 poslanika (SNS 73, SPS-PUPS-JS 44 i URS 14).

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво