Читај ми!

Mićunović: Nesuglasice rešiti debatom

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović smatra da bi politička debata unutar stranke sprečila prelivanje nesuglasica iz stranke u medije. Stranka je živ organizam, ona mora da struji i da se u njoj sučeljavaju argumenti, kaže Mićunović.

U Demokratskoj stranci ne postoji dovoljno razvijena politička debata, a oživljavanje tradicije unutrašnjeg suočavanja mišljenja sprečilo bi prelivanje nesuglasica iz stranke u medije, uveren je predsednik Političkog saveta demokrata Dragoljub Mićunović.
 
 
Mićunović je Tanjugu izjavio da su u vreme kada je on vodio DS sednice Glavnog odbora katkad trajale i po 12 sati, zato što su članovi podsticani da debatuju i iskažu svoje mišljenje.

"Nismo uspeli da oživimo debatu unutar stranke, i to je moja glavna intencija, jer kada bi bilo debata u stranci ne bismo medije hranili konfliktima. Stranka je živ organizam i ona mora da struji i da se u njoj sučeljavaju argumenti", objasnio je Mićunović.

Kako kaže, u prošlosti je bilo slučajeva da deo članstva istupi i formira novu stranku, zato što je ona u početku pre bila skup protivnika Slobodana Miloševića i nasleđa Josipa Broza nego ideološki profilisana politička organizacija.

Danas, međutim, nema smisla da zbog političkih nesuglasica u DS-u neko napušta stranku ili eventualno formira novu.

Ne želeći da komentariše najnovije nesuglasice u vrhu DS-a, poput medijske polemike Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, Mićunović je stranačkim kolegama poručio da unutar stranke mogu da postoje oštri sukobi o određenim pitanjima i da je konkurencija u stranci prirodna i normalna, ali da na političkoj sceni mora nastupati jedinstveno kako je ne bi nadjačale konkurentske partije.

Za razliku od ostalih parlamentarnih stranaka koje uglavnom od osnivanja do danas na svom čelu imaju istog čoveka, Demokratska stranka je prošla kroz mnoštvo unutrašnjih izbornih ciklusa i promenila tri predsednika, što je, prema mišljenju Mićunovića, upravo dokaz njenog demokratskog potencijala, a ne hronične sklonosti podelama.

"O tome svedoči i činjenica da je od formiranja višestranačja u Srbiji DS promenio najviše lidera i preživeo najviše raskola", naveo je Mićunović.

Ukoliko Demokratska stranka ove godine održi vanrednu izbornu skupštinu i njen lider Boris Tadić dobije konkurenta, biće to četvrti put u istoriji stranke da se delegati demokrata opredeljuju između dva kandidata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво