Nikolić: Nikad više predsednik u Prištini

Mislim da više nikada neću biti predsedsednik u Prištini, a ni predsednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsednik u Kosovskoj Mitrovici, rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je Srbiji potreban konsenzus o Kosovu i Metohiji, što znači zauzimanje zajedničkog stava o pitanju do koje mere privreme institucije na Kosovu mogu da obavljaju vlast i koje su granice iza kojih država može da stane.

"Mislim da više nikada neću biti predsednik u Prištini, a ni predsednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsednik u Kosovskoj Mitrovici", poručio je Nikolić u izjavi novinarima nakon obilaska poljoprivrednih radova u Melencima, u opštini Zrenjanin.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se postigne konsenzus o tome "šta je Kosovo" i kako će se država ponašati prema Kosovu.

Takođe je naglasio da je potrebno usaglasiti do koje mere privremene institucije mogu da obavljaju vlast na Kosovu i koje su granice iza kojih Srbija kao država može da stane, i kako ćemo da reagujemo ako dođe do nekih neugodnih incidenata koji bi pokazali da prištinske institucije žele da sprovedu svoje nadležnosti na teritoriji cele pokrajine.

Nikolić je dodao da treba videti i u kom obliku prema prištinskim institucijama mogu da budu Srpska pravoslavna crkva na Kosovu, enklave u kojima su Srbi većina, četiri opštine na severu, i šta Srbija zastupa na međunarodnim skupovima, pod kojim uslovima učestvuje, pod kojima ne učestvuje.

"Treba utvrditi", kako je dodao, "da je Kosovo naše i da imamo jedinstveni stav vlasti i opozicije".

"Tek tada možemo da budemo snažni. Ako budemo išli razjedinjeni da dokažemo svoje pravo na KiM, od borbe nema ništa", kaže Nikolić.

Upitan da li postoje novi uslovi u vezi sa Kosovom, Nikolić je rekao da se ne moraju očekivati novi uslovi kada postoji stalno u vazduhu da Srbija uspostavi dobre odnose sa susednom državom Kosovom.

"Dalje od toga ne moraju ništa da nam crtaju niti govore", naveo je Nikolić.

Želja onih koji su priznali nezavisnost jeste da ta nezavisnost bude potpuna, istakao je Nikolić, dodajući da je "želja nas koji to ne prihvatamo, a koje je narod izabrao, da se to nikada ne ostvari".

"Ako budemo ostali kilometrima udaljeni jedni od drugih, a pregovaramo, od tih razgovora neće biti ništa", ocenio je predsednik Srbije dodajući da je važno da se sedne za sto i da se pokuša da se stavovi približe.

Nikolić je, takođe, najavio da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun posetiti Srbiju 23. jula, kao i da Ban planira da poseti i Kosovo.

"Ban Kimun bi trebalo da se izjasni da li obilazi samo predstavnike UN na Kosovu ili odlazi Kosovo za koje misli da može da bude zasebna država", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da Srbija "gleda kako da odgovori na izazov koji se zove poseta Ban Kimuna Kosovu", imajući u vidu da Kosovo nije članica UN.

Govoreći o formiranju vlade, Nikolić je rekao da je dogovor o formiranju nove vlade veoma blizu i da do njega može doći danas ili sutra.

Nikolić je naveo da čeka da oni kojima je poverio mandat za sastav vlade opravdaju to poverenje i da je svako od njih ko je zatražio savet od njega, to i dobio.

Predsednik Nikolić je rekao i da bi, kada bi on odlučivao, gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića predložio za ministra poljoprivrede.

broj komentara 70 pošalji komentar
(sreda, 11. jul 2012, 16:16)
anonymous [neregistrovani]

Izjava

Ova izjava znaci samo jedno: podela. Verovatno je pao dogovor sa Briselom i Amerima.Izjava je cista, konkretna i svakome razumljiva. Ako je tacno, mislim da na podelu treba pristati odmah. Spasimo bar nesto.

(sreda, 11. jul 2012, 00:52)
juzni srbin [neregistrovani]

napred predsednice

svaka ti je na mestu

(sreda, 11. jul 2012, 00:42)
anonymous [neregistrovani]

hvala tomo

sta da rade "juzni srbi" pa i oni su glasali za tebe.

(utorak, 10. jul 2012, 23:49)
anonymous [neregistrovani]

Tomo

Tomo Vojvodo kada si dao zakletvu rekao si da ces da stitis ustav a po ustavu Srbije Kosovo je sastavni deo Srbije prema tome ti sa ovom izjavom se odrices to kada kazes da nikada neces da budes presednik Pristine

(utorak, 10. jul 2012, 22:50)
vlad [neregistrovani]

sve je jasno svetski poredak

Ja mislim da ti nemas pravao da se odrice Pristine,da trenutna situacija je realnost od koje mi nemozemo pobjeci, netrebamo se odricaci Kosovado poslednjeg grama mogocnosti zbog nasix predaxa koji su svojom krvlju cuvali tu zemjlu a mi losom politikom izgubili.

(utorak, 10. jul 2012, 22:32)
anonymous [neregistrovani]

Тома да спроводи Устав

Велики број грађана Србије дао је свој глас Томиславу Николићу баш зато што је обећао да ће своју државну политику спроводити на основама Устава Србије. Са најбољим намерама подсећамо председника да поштује највиши правни акт наше земље и да поштује своје грађане, поготово народ на Косову и Метохији. Не би било поштено да акробатиком релативизовања погази дату реч, и то још на почетку своје владавине. Председниче. памти Србија!

(utorak, 10. jul 2012, 22:29)
anonymous [neregistrovani]

Game over!

da bi neke ucinio srecnim,trebalo je da kaze kosovo je srce, dusa,levo oko,desna ruka srbije ..i da tamo ulazi helikopterom ili ne daj boze kozjim stazama...

(utorak, 10. jul 2012, 22:21)
anonymous [neregistrovani]

Prevod

Nikolic nece nikada biti predsednik u Pristini,sto nije bio ni Tadic njegov prethodnik, jer ga Pristina nece nikada priznati za svog prdsednika,a sto se tice severnog dela KIM , bilo ko iz Pristine nikada nece biti njihov predsednik.Iz toga se moze izvesti hipoteza o razgranicenju ingerencja na KIM, a ne o nekom odricanju od teritorije KIM ili bilo kakvom priznavanju onoga o cemu Albanci mastaju.KIM je Srpsko i uvek ce tako biti,ma ko zeleo ili hteo nesto drugo. Gospodin predsednik nije odstupio od onoga sto je govorio, a to je da zeli konsenzus svih gradjana Srbije po pitanju KIM, iz cega je izuzeto pitanje statusa.

(utorak, 10. jul 2012, 21:53)
slavko-licno [neregistrovani]

ustav

Srbija je jos uvek drzava koja ima svoj USTAV,a obaveza predsednika je da taj akt postuje!
Kratko i jasno!!!!

(utorak, 10. jul 2012, 21:51)
anonymous [neregistrovani]

nikak

presednik govori Srpskim jezikom, trebali nekom rečnik ?