Читај ми!

Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Nekoliko hiljada građana severnog Kosova poručilo sa protestnog skupa u Kosovskoj Mitrovici da nikada neće odustati od mirne i demokratske borbe za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Srbi na Kosmetu danas žive u svojevrsnom koncentracionom logoru, poručio Krstimir Pantić.

Sa protestnog skupa koji je održan u Kosovskoj Mitrovici Srbi sa severa Kosova poručili su da ne odustaju od mirne borbe za opstanak na ovim prostorima i još jednom su najoštrije osudili ubistvo bračnog para Jevtić u selu Talinovac kod Uroševca.

Protest na centralnom gradskom Trgu Šumadija u severnom delu Mitrovice je održan zbog ugroženosti i pritisaka na Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji. Miting je počeo intoniranjem himne Srbije Bože pravde, a učesnici su minutom ćutanja odali poštu nedavno ubijenom bračnom paru Jevtić iz sela Talinovac kod Uroševca.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da su Srbi danas jedini narod u Evropi koji nema pravo na život, na identitet, na povratak i da na Kosovu i Metohiji žive u svojevrsnom koncentracionom logoru.

Pantić je kritikovao Srbe koji su uključeni u rad kosovskih institucija, ali i predstavnike Euleksa koji, kako je rekao, oslobađaju optužbi dokazane zločince i kriminalce, a protiv trgovaca ljudskim organima ne pokreću istrage.

Srbima je sa skupa poručeno da budu jedinstveni u podizanju glasa protiv terora kojem su svakodnevno izloženi i protiv strategije osvajanja severa Kosmeta. Učesnici skupa apelovali su da se što pre formira vlada u Beogradu od koje, kako su rekli, očekuju da podrži njihovu mirnu borbu za opstanak na Kosovu i Metohiji.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da Srbi nastavljaju da se mirnim sredstvima bore za opstanak na prostoru Kosova i Metohije, a od predstavnika Euleksa i Kfora zatražio je da se drže statusne neutralnosti.

"Neka zaštite svakog građanina, ali ovolika sila na severu potrebna je, pre svega, Srbima koji žive južno od Ibra, jer oni tamo nemaju nikakvu zaštitu", rekao je Milović. Milović od nove vlade u Beogradu očekuje da odredi strategiju prema kosovskom pitanju, a građanima da saopšti istinu.

"Mora se reći građanima šta u budućnosti žele sa nama, mi želimo da budemo zajedno sa predstavnicima svoje vlade da budemo jedan tim, što nam u prošle četiri godine nije bilo omogućeno", poručio je Milović.

Dragiša Milović je ocenio da je prethodna vlast tražila od Srba samo da implementiraju ono što je bez konsultacija sa njima dogovoreno u Briselu i da sada žele da budu sa predstavnicima vlade, jer, kako je rekao, Srbi nemaju rezervnu državu.

Srbi protiv gašenja Ministarstva za KiM

Na protestu je od buduće vlasti zatraženo da ne gasi Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, jer bi se time, kako je ocenjeno, opravdale sumnje da bi i nova vlast podlegla pritiscima sa zapada.

Sa protesnog skupa građani su poručili da će mirnim protestima sprečiti otvaranje Administrativne kancelarije kosovske vlade u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Mitrovice.

Protestu u severnom delu Kosovske Mitrovice prisustvovali su načelnik kosovsko-mitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković, predsednici četiri opštine sa severa Kosova, bivši poslanici u Skupštini Srbije Dragiša Đoković i Vladimir Milentijević i Tanja Vujović sa Ekonomskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Građani su nosili parole na kojima je bilo ispisano "Srbija na Kosmetu zauvek", "Ne ubijajte nas, poštujte nas i mi ćemo vas", "Ne albanskim institucijama zauvek"...

Odbornici četiri opštine sa severa Kosova ocenili su na zajedničkoj sednici koju su održali prošlog četvrtka da je političko-bezbednosna situacija na severu pokrajine ozbiljno pogoršana.

Odbornici iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića zaključili su da se primenom jednostranih i nasilnih akcija Kfora i Euleksa protiv Srba i pretnjama prištinskih vlasti održava nestabilno stanje na severu Kosova.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара