Читај ми!

Kroacija samit: Tadić i Tači protokolarno

Boris Tadić rekao da je na Kroacija samit u Dubrovnik došao na poziv organizatora, u svojstvu predsednika DS-a. Tadić se na samitu rukovao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Rukovanje nema istorijski značaj, ali je dobro jer dva naroda imaju problem koji treba rešiti, rekao Tadić.

Drugog dana Kroacija samita u Dubrovniku, učesnicima skupa iznenada se pridružio lider Demokratske stranke Boris Tadić. Na samitu ni ove godine nije bilo zvaničnih predstavnika Srbije zbog učešća kosovske delegacije. Tadić se na samitu rukovao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Iako su tamošnji mediji spekulisali da je Tadić na samit došao na nagovor američkih diplomata, hrvatski premijer Zoran Milanović kaže da ga je lično pozvao, kao predsednika velike stranke u Srbiji.

I Tadić je odbacio tvrdnje hrvatskih medija da je na samit došao na nagovor američkih diplomata. "Došao sam na poziv organizatora, u sasvim privatnom svojstvu svih onih koji nisu šefovi država ili predsednici vlada i zvaničnici, dakle u svojstvu predsednika Demokratske stranke, koja ima i regionalnu ulogu", rekao je Tadić za RTS.

Na kraju samita Tadić se rukovao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Do sastanka dvojice političara, koji su hrvatski mediji ranije najavili kao mogućnost, nije došlo.

Tadić je rekao da rukovanje sa Tačijem nema istorijski značaj, ali je dobro da se predstavnici albanskog i srpskog naroda susreću, dodajući da je to dobro jer dva naroda imaju problem koji treba rešiti.

Kosovski premijer Hašim Tači je izjavio da rukovanje sa Borisom Tadićem predstavlja zakasneli potez. "Mislim da je stalni bojkot ovakvih sastanaka od strane Srbije greška. Ovo je zakasneli potez i stoga mi sastanak nije u planu", rekao je Tači na pitanje zašto se nije sastao sa Tadićem.

Boris Tadić je rekao da je posle izbora u Srbiji nastupilo novo vreme. Veruje da će stranke koje budu činile vladu izneti jasan plan rešavanja pitanja Kosova i učešća Srbije na regionalnim skupovima.

Ocenio je da je samit u Dubrovniku bio prilika da se za produbljenu raspravu o budućnosti regiona.

"Mi proteklih godina nismo mogli da učestvujemo zbog državne politike vezane za Kosovo i Metohiju. Korisno je da, kao predsednik DS-a, iskoristim mogućnost da čujem razmišljanja o regionalnoj saradnji i ekonomskim izazovima sa kojima se suočavamo, i da budemo prisutni, a ne neprekidno odsutni", rekao je lider demokrata.

Tadić se u Dubrovniku sreo sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i ministarkom spoljnih poslova Vesnom Pusić, pomoćnikom američke države sekretarke Filipom Gordonom, bivšim slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, ministrom spoljnih poslova Švedske Karlom Biltom i pojedinim intelektualcima koji su prisustvovali skupu.

Zoran Milanović je pozdravio dolazak Borisa Tadića na Kroacija samit i ocenio da je rukovanje Tadića i Tačija dobra stvar. "Dobro da se to sada dešava, jer možda to postavlja standarde za ubuduće", rekao je hrvatski premijer.

Na samitu, koji je počeo juče, danas je raspravljano o evropskim perspektivama zemalja regiona jugoistočne Evrope. Skupu nije prisustvovala zvanična delegacija Srbije, zbog učešća kosovske delegacije.

Pored hrvatskog državnog vrha na samitu su učestvovali i albanski premijer Salji Beriša, mađarski Viktor Orban, poljski Donald Tusk, bugarski Bojko Borisov, crnogorski Igor Lukšić, rumunski Viktor Ponta, slovački premijer Robert Fico, i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Број коментара 77

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи