Читај ми!

Reč na reč: Konačno vlada

Koaliciona vlada rezultat je kompromisa, ocenjuju političari. Karakter vlade odrediće podela resora, a veliki izazovi biće ekonomija i kosovsko pitanje, ocenjuju analitičari. Datum za početak pregovora za pristup EU SNS očekuje u junu naredne godine.

U specijalnoj emisiji Reč na reč: Konačno vlada predstavnici stranaka SNS, URS I SPS i politički i ekonomski analitičari razgovarali su o tome da li će Ivica Dačić realizovati mandat koji je danas dobio od predsednika Tomislava Nikolića i kakva će biti vlada koju će on voditi.

Članica predsedništva Srpske napredne stranke Jadranka Joksimović ističe da je zajednički imenitelj tri stranke politička volja u pokušaju da se sastavi nova vlada kao "refleksija glavnog motiva od 6. maja – činjenice da su promene neophodne". Prema njenim rečima, nova vlada je "vlada diskontinuiteta".

Vlajko Senić iz URS-a rekao je da je postizborni proces imao tri dela, između dva kruga, kada je bilo očekivano da se formira većina. "Nakon toga voljom građana izabran je Tomislav Nikolić za predsednika. Od samog početka URS nije bila opcija koja je mogla da spreči formiranje bilo koje vlade", ističe Senić.

"Jasno smo govorili da mora da se promeni politika na unutrašnjem planu. Posle promena ta naša dobra volja je odbačena, dobili smo ponudu od SPS-a, Dačić je dobio mandat", rekao je Senić.

Na pitanje koliko očekuje da će trajati razgovori o formiranju vlade, Senić je rekao da je sada najvažnije da se napravi platforma, da se ta platforma saopšti građanima i da se onda počinje formiranje vlade. Funkcionerka SNS-a dodala je da su neformalni razgovori počeli, ali da je "daleko organizacija onoga što će ih zajedno ujediniti".

Urednik u nedeljniku Vreme Milan Milošević kaže da se ne može govoriti kakva će biti vlada i kakav je njen profil, jer dominantnu većinu ima SNS i partije oko nje, ali da je pitanje da li će one imati većinu u vladi.

"Premijersko mesto dobija manja partija i ona deklariše da preuzma odgovornost. Međutim, u vladi se glasa većinom i mora da postoji dominatna grupa, koja je stožer u vladi. Da li će to biti SPS ili SNS to ne znamo, jer ne znamo raspored moći i njenu veličinu", ističe Milošević.

"Meni ovo veoma liči na drugu Koštuničinu vladu, bez dramatičnog momenta Kosova, kada je premijer bio iz jedne stranke, a predsednik iz druge", objašnjava Milošević.

Politički analitičar Slobodan Antonić kaže da sada predstoji  jedan posao utvrđivanja programa vlade, ali i podela odgovornosti, dok Đorđe Vuković iz Cesida kaže da su se zbili "događaji sa manjom verovatnoćom".

"Bilo je verovatnije da na predsedničkim izborima pobedi Tadić, a pobedio je Nikolić. Na pitanje šta je ih spojilo čini mi se da je to bolja ponuda koju je SNS dao odnosno, čini mi se da su socijalisti i URS prihvatili bolju ponudu", kaže Vuković.

Na pitanje da li je to programski logičnije, Vuković kaže da je to programski bliža vlada nego što je bila 2008. godine.

Pregovori o programu

Funckioner SPS-a Branko Ružić kaže da će se od sutra početi razgovori o "samoj platformi, programu i redistribuciji uticaja".

"Sutra ćemo imati zvanične razgovore sa predstavnicima SNS-a. Za građane je važno da su dobili novu činjenicu – mandatara. Mediji su bili ti koji indukuju činjenicu da je koalicija SPS–PUPS–JS odgovorna i, eto, mi smo preuzeli odgovornost. Mislim da možemo na efikasnini način da unapredimo ono što smo radili u prethodnom periodu", ističe Ružić.

"Mi se nismo opredeljivali da li je to DS ili SNS. Mislim da smo imali pravo, s obzirom na izborni rezultat i ono što mi imamo i ono što oni hoće da ponude. Epilog će biti redistribucija i imenovanje svih ministara", objašnjava Ružić.

Na pitanje koju vrstu kompromisa su naprednjaci morali da naprave, funkcionerka te stranke Jadranka Joksimović kaže da je svaka koaliciona vlada stvar komprimasa, ali da je u ovom slučaju reč o "nečem drugom", odnono sa su građani "pokazali da DS ne treba da bude okosnica nove vlade". 

"Način na koji smo pokušali da dođemo do komprimisa jeste preuzamanje odgovornosti. Dobili ste činjenicu da je SPS udvostručio rejting, URS prepoznajući potrebe građana na lokalu podigao rejting i onda smo shvatili da sa njima treba da uđemo u vladu", kaže Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, u medijima se spekulisalo o navodnim kadrovskim rešenjima, ali ističe da ništa od toga nije tačno. Na pitanje koji je to konkretan ustupak, Joksimovićeva je rekla da personalna rešenja nisu ključna, jer je "premijersko mesto institucija".

Prema njenim rečima, vršilac dužnosti predsednika stranke Aleksandar Vučić pretpostavio je opšti interes tog kompromisa i prihvatio ono što je bio zahtev, odnosno aspiracija SPS-a.

Na pitanje koje su ključne razlike, Senić nije hteo da govori, već je rekao da se kroz razgovore treba okrenuti sličnostima.

"Naša je kampanja bila jasna i jednostavna. Govorili smo o decentralizaciji, promenama u finansijama, debirokratizaciji. Mi sve stavljamo na sto", kaže Senić.

Stranke i resori

Politički analitičar Slobodan Antonić podseća, međutim, da je Vučić izjavio da vlada oko DS-a nema legitimitet, a da se pitanje legitimiteta ne podstavlja samo onda kada naprednjaci oni dobiju vlast ili nešto više vlasti.

"To što je Dačić dobio mandat za premijera, to je nešto što je nova činjenica. Politička činjenica je da će SPS imati resore koji su nezgodni (obrazovanje, zdravstvo), a sa druge strane, ako URS drži ključeve od ekonomije, kase, onda će imati poseban položaj u percepciji građana ko je kriv", ističe Antonić.

Govoreći o ekonomskim pitanjima, Senić je rekao da se prvo mora otvoriti državna kasa jer postoji kvazifiskalni deficit, odnosno "dosta stvari se ne plaća". "Što se tiče fiskalnih odluka, lično smatram da se mora nastaviti razgovor sa MMF-om, da nastavimo aranžman i mora se videti šta je to država u proteklom periodu plaćala", kaže Senić i dodaje da je URS napustio vladu zbog načina na koji su se vodile javne finansije.

Joksimovićeva je podsetila da je SNS u kapmanji insititrao na ekonomskom programu i onome što sami možemo da uradimo. "Mi imamo obavezu da razgovaramo sa MMF-om. Naravno da neke stvari možemo da uradimo i sami, predložili smo uštede u javnom sektoru, postoje brojne mere i naravno da to sa predlozima URS-a i kolacije oko SPS predstavlja vrstu balansa između onoga što je obavezno i moguće", kaže Joksimović.

Ružić ističe da je svaki dogovor plod kompromisa, ali da je za socijaliste najvažnije pristup u zamrzavanju plata i penzija ne bude podeljen. "Mi ne možemo da dozvolimo da penzioneri budu socijalne kategorije. Važno je da u razgovorima sa MMF-om ne prihvatamo sve zdravo za gotovo", siriče Ružić.

Vuković iz Cesida kaže da se na terena kampanje mora doći do terena realnosti.   "Deparitzacija javnog sektora, to znači otpuštanje jednog broja ljudu. Tu postoje dva problema, stranke su ih dovele u različitim periodima, zatim problem velike birokratije koja tu stoji i svaki pokušaj je osuđen na propast, mislim da će ovo biti vlada kontinuteta, a prostor će biti zaista sužen", kaže on.

Antonić ne dovodi u pitanje dogovore na lokalu, međutim ekonomiju vidi kao ključni problem. "Ako imate problem sa budžetom da iz redovnih prihoda ne možete da obavljate redovne fukncije, onda to mora biti prioritet nove vlade. Zatim pitanje Kosova, ako imate državu sa praznim budžetom, onda je takva država podložna ucenama i zato ova vlada ima ozbiljne zadatke sa sobom", ističe Antonić.

Joksimović je podvukla da njena stranka gleda relane mogućnosti, a iz perspektive približavanja Uniji, realno je, kako kaže, da Srbija dobije datum za početak pregovora u junu 2013. godine.

Interesi kao spona? 

Vladimir Todorić smatra da su interesi spona stranaka u budućoj vladi.

"Glavno što ih je spojilo su interesi, a ne neki personalni odnosi. Principi i program nisu nebitni, ali u ovom slučaju interes SNS je da manjoj stranci da mesto premijera jer bi time najviše oštetila svoj najvećeg protivnika. Oni svesno predaju najveći deo vlasti u težnji da se druga marginalizuje. Očigledno je da je karijerni san Dačića da zaigra na svetskom prvenstvu u politici. DS nije htela da URS bude u vladi jer u njemu vide krivca za privatizaciju", objašnjava Todorić.

Đorđe Vukadinović urednik Nove srpske političke misli kaže da interese "treba raščlaniti".

„Naprednjaci su mogli da daju najviše, budući da je centralna figura, Tomislav Nikolić, namiren, što nije situacija sa Tadićem. Interes naprednjaka je da stave nogu u vrata vlasti. Dačić je preuzeo najveći rizik i on će izaći kao pukovnik ili pokojnik, on je najodgovorniji za sve", naglašava Vukadinović.

Prema njegovim rečima, najveći dobitnik je Mlađan Dinkić. „U velikoj meri će biti opran od optužbi koje su ga pratile ranije, a dobiće uticajne resore. On je veći dobitnik", kaže Vukadinović.

Urednik nedeljnika "Vreme" Dragoljub Žarković kaže da je to jedna koalicija koja je potvrđena narodnom voljom, ali je ona "dosta sumnjiva".

"Po nekim optimalnim dogovorima oni imaju 129 poslanika. Postoji još veća najava da se razdruže. Mi SNS posmatramo kao monolitnu, a to je stranka od 11 udruženja. To je bosanski lonac. Ta vlada može da se formira, ali i da padne na pitanju budžeta. Krkobabić može da se odrekne Dačića po pitanju MMF-a", kaže Žarković.

Prema Vukadinoviću, u takvoj vladi nema jedinstvenih stavova o mnogim temama. "Kosovo, gej parada, plate i penzije pitanja su oko kojih članovi te vlade nemaju isti odgovor. Pokazalo se još jednom da je priča o programima priča zamajavanje dok se prave kadrovske kombinacije", kaže Vukadinović.

Ova vlada će, kaže Todorić, biti suočena sa sa ogromnim izazovima na spoljnopolitičkom i ekonomskom planu - ili ćete zamrzavati oplate ili ćete otpuštati ljude iz administracije. "Mi izgleda ne možemo da formiramo vladu jer uvek imamo rupu u budžetu koju neko mora da zakrpi", kaže Todorić.

Urednik "Vremena", međutim, kaže da otpuštanje radnika iz administracije nije rešenje, jer je administracija tri odsto budžeta.

"Mi treba da promenimo zakone gde Srbija treba da ima nivo evropske zaduženosti od 60 odsto. Sada nam treba vlada koja će da se ponaša racionalno", kaže Žarković.

Žarković rekao da je Tomislav Nikolić već načinio bitnu političku odluku oko Kosova, zatraživši da se nivo pregovora podigne sa tehničkog na politički.

Vukadinović smatra da je "zanimljivo to šta će se dešavati u pokrajni", ako na republičkom nivou bude jedna vlast, a u pokrajni i u Beogradu druga."Mene malo brine da to ne ojača separatističke tendencije ili neke turbulencije koji mogu da utiču na odnos Beograda i Novog Sada", ističe Vukadinović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи