Читај ми!

Sve oči uprte u socijaliste

Zašto da budemo u nečijoj vladi, ako možemo da je vodimo, kaže lider SPS-a Ivica Dačić. Pošteno je da SPS kaže šta je problem, poručuju demokrate. Naprednjaci poručuju demokratama da prihvate poraz. URS: Nismo još odlučili o ulasku u bilo koju Vladu.

Posle nekoliko dana ćutanja, lider socijalista Ivica Dačić govori o vladi, ali ne daje ključni odgovor hoće li prihvatiti ponudu naprednjaka da bude premijer ili nastavlja razgovore sa demokratama.

Sa jedne strane nastavak partnerstva, sa druge ponuda koja se teško odbija - tako svoju poziciju opisuje Ivica Dačić.

"Zašto bismo sada mi bili u nečijoj vladi ako možemo da vodimo vladu, to je suštinsko pitanje", kaže Dačić.

Ipak, tvrdi, još nije prelomio da li će biti premijer i dalje odluke doneće predsedništva stranaka čiju koaliciju predvodi.

"Pošto se DS izjasnila to isto je tražila i SNS zašto ne prihvatam da budem premijer - kako ja mogu sada da objasnim da ipak da neću tu funkciju ", rekao je Dačić.

"Mi se ne izjašnjavamo između SNS-a i DS-a i ne biramo između Tomislava Nikolića i Borisa Tadića već biramo između njih i nas", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, bilo kakve odluke neće biti donete bez znanja koalicionih partnera.

"Ovo je istorijska prilika za našu koaliciju da svoj politički profil definiše tako da bude jedan od tri najznačajnija faktora u Srbiji. Sve ostalo će biti nastavak dvopartijske Srbije", rekao je Dačić.

Iako ponudu da bude premijer vidi kao istorijsku šansu, to mesto od Borisa Tadića nije tražio, kako kaže, jer ne bi bilo korektno. Demokrate se ne slažu s tim objašnjenjem.

"Pošteno je nakon četiri godine saradnje da SPS izađe pred javnost i pred DS i da zahteva za Ivicu Dačića mesto premijera. Pošteno je i da zahteva da se svi ekonomski resori prepuste na upravljanje Mlađanu Dinkiću, pa da onda svi zajedno znamo na čemu smo", rekao je zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas poručujući socijalistima: Kažite jasno šta je istina.

Đilas pita i kako se desilo da više niko ne pominje principe i program vlade i kako to da SPS i URS prave tako oštar zaokret ka SNS-u.

Navodi i da su kampanju naprednjaci zasnivali na pričama o aferama za koje su direktno optuživali Ivicu Dačića, kao i da su Mlađana Dinkića nazivali grobarom srpske ekonomije.

Odgovorio je funkkcioner SNS-a Nebojša Stefanović poručivši demokratama da prihvate poraz.

SNS podseća Demokratsku stranku da je cela kampanja poraženih demokrata bila uperena protiv naprednjaka i Tomislava Nikolića, a da su naprednjaci, uz program i planove za budućnost naše zemlje, govorili o kriminalu i korupciji koji su izjedali sve strukture našeg društva, za šta najveću odgovornost snosi DS.

"Pominjući korupciju, želim da naglasim da su upravo potpredsednici Demokratske stranke Dragan Đilas, Dušan Petrović, Dragan Šutanovac najčešće pominjani kao nosioci najtežih protivpravnih dela", navodi se u saopštenju SNS-a.

Reagovao je i URS odgovarajuću Đilasu da im ne pada na pamet da budu u istoj vladi sa nesposobnim kadrovima DS-a.

"Laž je ono što kaže zamenik predsednika DS-a Dragan Đilas da smo navodno tražili sve ekonomske resore. On bi zbog toga trebalo da se stidi, kao i zbog činjenice da su poslednjih šest godina, kadrovi DS upropastili javne finansije i Srbiju doveli do ivice bankrota", ističu u URS-u.

U URS-u kažu da nisu odlučili o ulasku u bilo koju vladu, i da je u ovom trenutku dosta toga nejasno. Sve je jasno odavno, poručuje LDP.

"Demokratska stranka i SPS koji su u prethodne četiri godine zajedno vodili ovu zemlju svakako nisu u prethodnih 60 dana potrošili na usaglašavanje neke buduće politike", rekao je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

"To je bio period i u kojme je SPS provocirajući pre svega nas i kupujući vreme stalnim prolongiranjem izjašnjavanja na ponude DS-a zapravo tražila prostor za dogovr sa SNS-om", rekao je Jovanović.

Ne zna se da li će i u kojoj meri eventualna vlada naprednjaka i socijalista uticati na već postignute dogovore na lokalnom nivou. U Beogradu, demokrate nemaju većinu bez SPS-a.

"Smatram da je vlast u gradu napravljena na osnovu volje građana i da ona treba da vodi grad i u narednom periodu", rekao je predsednik GO SPS-a Beograd, Aleksandar Antić.

Pitanje je da li isto misle i demokrate. Za razliku od glavnog grada, u Vojvodini pokrajinska vlast ne zavisi od socijalista, jer su demokrate osvojile gotovo apsolutnu većinu.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво