Читај ми!

Đilas: Kažite jasno šta je istina

SPS ima pravo da raskine koalicioni dogovor, ali nema pravo da optuži Demokratsku stranku da je kriva za raskid tog sporazuma, rekao Dragan Đilas. Niko ne pominje principe, niko ne govori o programu vlade, niko se čak ni ne trudi da objasni kako se desilo da SPS i URS prave tako oštar zaokret i formiraju vladu sa SNS-om, naveo je Đilas.

Pedeset dana Demokratska stranka potrošila je na formiranje vlasti sa SPS-om prema dogovoru koji su te dve stranke postigle 8. maja. U međuvremenu su precizirani i principi i program po kojem će buduća vlada raditi, navodi se u pisanoj izjavi zamenika predsednika Demokratske stranke Dragana Đilasa.

Kako se navodi u saopštenju, iako DS nije imao nijedan uslov osim odgovorne finansijske politike i odlučnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, dogovora nema.

"Iako je DS četiri godine bio pouzdan partner SPS-u u vlasti i nijednog momenta nije prilikom formiranja nove vlasti insistirao na kadrovskim rešenjima, dogovora nema", kaže Đilas u saopštenju.

Kako navodi, umesto dogovora, u medijima se sve više spekuliše o vladi Tomislava Nikolića, Ivice Dačića, Mlađana Dinkića, Bogoljuba Karića i Velimira Ilića i o funkcijama i podelama resora unutar te nove većine.

"Niko ne pominje principe, niko ne govori o programu te vlade, niko se čak ni ne trudi da objasni kako se desilo da SPS i URS prave tako oštar zaokret i formiraju vladu sa SNS-om koji je za osnovu svoje kampanje imao afere za koje su optuživali direktno Ivicu Dačića, sa strankom koja od osnivanja SNS-a upravo Mlađana Dinkića nazivala najvećom štetočinom i grobarom srpske ekonomije i za koga su tvrdili da će ga po dolasku na vlast uhapsiti", navodi se u saopštenju.

Đilas je rekao da jedina tema koja se provlači po medijima u poslednjih mesec dana jeste navodna želja Ivice Dačića da bude premijer i ambicija Mlađana Dinkića da u ovoj zemlji preuzme kontrolu nad svim ekonomskim resorima u vladi.

"Pa, ako je to razlog, pošteno je nakon četiri godine saradnje da SPS izađe pred javnost i pred DS i da zahteva za Ivicu Dačića mesto premijera. Pošteno je i da zahteva da se svi ekonomski resori prepuste na upravljanje Mlađanu Dinkiću, pa da onda svi zajedno znamo na čemu smo", navodi se u saopštenju.

Ako te ambicije nisu razlog neformiranja vlade, ako je do zastoja došlo krivicom DS-a, takođe je stvar pristojnosti da se jasno i glasno kaže šta je problem, rekao je Đilas i dodao da SPS ima pravo da raskine koalicioni dogovor, ali da nema pravo da optuži DS da je kriv za raskid tog sporazuma.

"Kako god da se ovi pregovori završe, važno je za buduće procese u ovoj zemlji da se bude iskren, da se i biračima i koalicionim partnerima, budućim i prošlim, jasno i glasno kaže istina", zaključeno je u pismu dostavljenom medijima.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи