Читај ми!

Čeka se odgovor socijalista

Rukovodstvo DS-a zatražilo od SPS-a da kaže šta je prepreka za formiranje vlade. SNS spreman za razgovore sa socijalstima. Dačiću naprednjaci nude mesto premijera. Velimir Ilić rekao da će vlada biti poznata do ponedeljka. Nešto kraći rok, do Vidovdana, prognozirala je Maja Gojković, koja je izbačena iz URS-a.

Nekoliko dana ćutanja demokrate su prekinule saopštenjem posle sednice Predsedništva. Suština – od SPS-a traže odgovore. Navode da su učinili sve da se Vlada brzo formira.

Sa koalicijoim oko SPS-a odmah posle izbora napravili smo dogovor o programu i obezbedili potrebnu većinu bez postavljanja bilo kakavih kadrovskih uslova i zahteva. Isključivo smo insistirali na odgovornoj finansijskoj politici i odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, navele su demokrate.

"Zato SPS treba da posle toliko vremena odgovori javnosti šta je prepreka za formiranje vlade koja je principijelno dogovorena još 8. maja. SPS je podržala zajedničku vladu predvođenu Borisom Tadićem i javnost mora da zna da li je taj dogovor na snazi", istaknuto je u saopštenju DS-a.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić nije davao izjave novinarima. Iz Pres-službe predsednika Republike demantovali su informaciju da se Dačić juče sreo sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i da mu je ponudio mesto mandatara.

"Predsednik Tomislav Nikolić ne vodi tajne pregovore o formiranju vlade u ime SNS-a i takvi natpisi u medijima pokušaj su diskreditacije ugleda predsednika Srbije zbog jeftinog senzacionalizma", saopštila je Pres-služba predsednika.

Podseća se da je Nikolić do sada o formiranju vlade razgovarao sa naprednjacima, demokratama i koalicijom oko SPS-a, i to 4, 6. i 11. juna, o čemu je javnost bila obaveštena.

Zbog toga je, kako se navodi, neprihvatljivo izmišljanje nekakvih tajnih razgovora.

Da su naprednjaci Dačiću ponudili premijersko mesto, obelodanio je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković.

"Pošto mi delujemo jedinstveno SPS, PUPS i JS, a imajući u vidu da je data ponuda SNS-a da Ivica Dačić bude mandatar, mi se u ovom trenutku još nismo odlučili, ali hoćemo veoma brzo", rekao je Dragan Marković.

Dačićev koalicioni partner, predsednik Partije ujedinjenih penzionera, ne zna za takvu ponudu. Jovan Krkobabić kaže da nije pozvan na bilo kakve razgovore.

Ni potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović nema tu informaciju. Ona je agenciji Beta rekla da pregovori o formiranju vlade sa demokratama idu "veoma teško", ali da odluku o njihovom prekidu treba da donesu organi stranke. Potvrdila je samo da naprednjaci nude socijalistima razgovore o formiranju vlade.

Spremnost na dogovor sa socijalistima ponavljaju i naprednjaci.

"SNS očekuje odgovor od SPS-a da li su završili ili prekinuli pregovore sa DS-om. A ako jesu, SNS je spreman da već sutra počne razgovore", izjavio je funkcioner naprednjaka Nebojša Stefanović.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da će vlada biti poznata do ponedeljka.

Ujedinjeni regioni Srbije isključili su Narodnu partiju Maje Gojković iz tog pokreta, jer je, mimo njihovog znanja i saglasnosti, DS-u nudila dva mandata za pokušaj formiranja, kako navode, patrljak vlade.

"Maja Gojković je, u više navrata, u poslednjih mesec dana grubo prekršila koalicioni sporazum i odluke Predsedništva URS-a. Uprkos odluci Predsedništva da se pregovori s potencijalnim partnerima na republičkom i lokalnom nivou o formiranju vlasti vode jedinstveno, Maja Gojković ih je vodila samostalno, neovlašćeno i u svom ličnom interesu", navodi URS.

Maja Gojković je za odluku Ujedinjenih regiona saznala iz medija. Kaže da sumnja šta iza nje stoji, potvrđuje da je pregovarala sa DS-om i da to nije bila tajna.

"URS je i glasove dobila zato što je govorila da je naš prirodni partner DS. Bez obzira na to da li ćemo biti na vlasti ili u opoziciji, vreme je da neko bude dosledan", kaže Maja Gojković.

"Nismo se slagali ni oko toga što je G17 plus sve ovo vreme pregovarao sa SNS-om, što će se videti i ovih dana", ističe Gojkovićeva.

Predsednica Narodne partije smatra da isključenje te partije iz URS-a ukazuje na to da se URS okrenuo SNS-u, ali dodaje da u URS-u još nemaju snage da to saopšte.

Liberalno-demokratska partija saopštila je da je sasvim jasno da nema spremnosti da se formira vlada u kojoj bi LDP mogao da afirmiše reforme.

Čedomir Jovanović poručuje da za LDP nije moguća vlada sa socijalistima jer, kako navodi, nisu spremni na kompromis oko suštine njihove politike – prema evropskim integracijama, Kosovu, neophodnosti da se reformiše Bosna i promeni regionalna politika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво