Читај ми!

Sve karte i dalje otvorene

U ovom trenutku je teško proceniti ko će formirati novu vladu, a to mogu da urade i SNS i SPS, ocenili analitičari gostujući na RTS-u.

Koje stranke će formirati novu Vladu Srbije sada je teško proceniti, a to mogu da urade i Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, saglasili su se Marko Blagojević, Ognjen Pribićević i Cvijetin Milivojević.

Emisiju "Upitnik"  možete pogledati/preuzeti ovde

Uz napomenu da se mora biti oprezan u procenama jer nema zvaničnih informacija stranaka o toku pregovora, oni su, gostujući u emisiji Upitnik na RTS-u, ukazali i da ideološke i programske razlike stranaka ne predstavljaju problem za saradnju.

Pribićević je rekao da moramo biti oprezni u procenama šta će se dogoditi u vezi sa formiranjem vlade i da je vrlo teško reći ko će to učiniti. Pribićević dodaje da "uz jednu i drugu postoji i treća mogućnost, uprkos tome što velike stranke to negiraju".

"Dobili smo situaciju koja je kompilikovana, a u nekom pogledu i nezrela – da može svako sa svakim, a to zapravo obesmišljava čitavu politiku i partije", rekao je Pribićević, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj.

Direktor Cesida Marko Blagojević ukazao je da je u procesima oko formiranja nove vlade bilo "toliko dramatičnih obrta u poslednjih mesec dana da u ovom trenutku niko ne može sa sigurnošću reći šta će se dogoditi".

On je naveo i da o formiranju vlade SNS-a i SPS-a "sluša glasine kao i svi drugi" i ocenio da "nijedna vlada neće biti ideološki čista i programska".

Blagojević je rekao da izrečen stav o mogućnosti da novu vladu formiraju SNS, SPS i Ujedinjeni regioni Srbije "nije ništa novo".

Politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da trenutno najveću šansu da obezbedi parlamentarni većinu za formiranje vlade ima lider SPS-a Ivica Dačić i da predsednik Republike treba da povuče potez u tom pravcu i poveri mu mandat.

"Najveća šansa da sakupi 126 poslanika ima Dačić, a ne samoproklamovani mandatari. Već je 50 dana prošlo od razgovora o formiranju vlade, a stvar nije odmakla i vraća se unazad", rekao je Milivojević.

Milivojević je dodao i da se nije smejao kada je Dačić u izbornoj noći, po objavljivanju rezultata parlamentarnih izbora, a uoči drugog kruga predsedničkih izbora, rekao da se možda ne zna ko će biti predsednik, ali da se zna ko će biti premijer.

Za razliku od Pribićevića koji smatra da formiranje nove vlade može da se oduži do septembra, odnosno krajnjeg zakonskog roka, Blagojević i Milivojević smatraju da će do toga doći pre jeseni.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво