Читај ми!

Kraj nadgledane nezavisnosti Kosova?

Ukidanje međunarodnog nadzora nezavisnosti Kosova od 10. septembra, saznaje RTS. U Ministarstvu za KiM kažu da sa Međunarodnom civilnom kancelarijom nisu sarađivali niti je ona za Srbe imala značaj.

Prema najavama iz Prištine, kosovske institucije trebalo bi uskoro da preuzmu ovlašćenja Međunarodne civilne kancelarije, koja je nadgledala nezavisnost Kosova i primenu Ahtisarijevog plana.

Nezavisnost je kroz tu kancelariju nadgledala međunarodna upravljačka grupa čije su članice zemlje koje su priznale Kosovo.

Prestanak nadgledane nezavisnosti koji je Priština najavljivala za početak jula, kako RTS saznaje od izvora u međunarodnim misijama, može da se očekuje od 10. septembra.

Ukidanje međunarodnog nadzora mora da sačeka primenu zakona koji to omogućavaju, ali i sastanak Međunarodne upravljačke grupe koja 2. jula u Beču treba da donese odluku o prestanku rada te misije na Kosovu.

Ukidanje međunarodnog nadzora ništa bitno neće promeniti, ocenjuju kosovski analitičari, jer je do sada taj nadzor bio formalan.

"Međunarodna civilna kancelarija do sada nije upotrebila svoju ustavnu mogućnost da promeni bilo koju svoju odluku ili smeni bilo kog političara, jer društveni život na Kosovu kontrolišu američka ambasada, odnosno Vašington i Brisel i oni ne dozvoljavaju da dođe do te situacije da bi se intervenisalo", rekao je politički analitičar Nadžmedin Spahiju.

U Ministarstvu za Kosovo i Metohiju kažu da sa Međunarodnom civilnom kancelarijom nisu sarađivali niti je ona za Srbe imala ikakav značaj, posebno onima na severu Kosova. Ipak, poručuju, odlazak te misije mogao bi da poremeti situaciju na terenu.

"Svako smanjivanje broja međunarodnih predstavnika na kosovu znači direktnu opasnost, jer to znači da ćemo biti direktno usmereni na kosovske albance i direktnu komunikaciju sa njima, a na tako nešto nismo spremni ni mi ni Albanci, tako da to može predstavljati određenu opasnost za kosovske Srbe jer će imati manje adresa kojima se mogu obraćati", rekao je državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović.

Međunarodna civilna kancelarija nije ni imala svoje prostorije na severu Kosova. Odeljenje i pripremni tim za Kosovsku Mitrovicu bili su u južnom delu grada.

"Srbi su na referendumu rekli da ne žele albanske institucije, prema tome ni prisustvo međunarodne zajednice ni njihov eventualni odlazak sa ovih prostora neće primorati Srbe da uzmu učešće u njima. Mi želimo da budemo i dalje deo Republike Srbije", rekao je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Zakone koji bi trebalo da omoguće ukidanje nadgledane nezavisnosti u prištinskom parlamentu podržale su opozicione partije Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova, ali ne i pokret "Samoopredeljenje".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара