Читај ми!

Nebo nad Kosovom

Mađarska će, od idućeg proleća, preuzeti kontrolu letenja nad vazdušnim prostorom Kosova, koji je rezervisan za civilni saobraćaj. Kosovski vazdušni prostor će, kako se očekuje, koristiti između 400 i 500 letova.

Na zahtev NATO-a, Mađarska će od idućeg proleća preuzeti kontrolu letenja nad visokim vazdušnim prostorom Kosova, odnosno iznad 9.600 metara koji "rezervisan" za civilni saobraćaj.

Državni sekretar u mađarskom ministarstvu spoljnih poslova Žolt Nemet saopštio je da će Mađarska kontrolisati taj vazdušni prostor na zahtev Sevenoatlantskog saveta, koji je organ NATO.

Vazdušni prostor iznad Kosova je od završetka bombardovanja 1999. godine pod kontrolom NATO i zatvoren je za civilni vazdušni saobraćaj na osnovu sporazuma sa bivšom Saveznom Republikom Jugoslavijom.

Tim sporazumom je Kforu i međunarodnim snagama poverena kontrola vazdušnog prostora Kosova i uspostavljena zona vazdušne bezbednosti.

Kako je prenela mađarska agencija MTI, Nemet je objasnio da će posao obavljati kontrolori vazdušnog saobraćaja kompanije "Hungarokontrol" koja je, kako je rekao, "savršeno kvalifikovana za taj zadatak."

Direktor te kompanije Kornel Sepeši izjavio je da će za posao angažovati između 40 i 50 kontrolora letenja za između 400 i 500 letova koji će, kako se očekuje, dnevno koristiti kosovski vazdušni prostor.

Mađarska misija kontrole letenja će trajati između tri i pet godina.

"Ovo nije poltička već čisto tehnička misija", istakao je Nemet.

Po rečima Pala Volnera, koji je državni sekretar za infrastrukuru u Ministarstvu za nacionalni razvoj, otvaranje vazdušnog prostora Kosova za civilni saobraćaj će pomoći da se skrate vazdušne putanje, smanje troškovi goriva i emisija gasova.

NATO je u junu prošle godine pozvao neke od zemalja regiona da konkurišu za kontrolu vazdušnog prostora Kosova. Mađarska je u decembru podnela svoju ponudu, a u aprilu je odabrana za taj posao.

Nemet je oceno da je ovo "veliki diplomatski uspeh za Mađarsku" i doprinos naporima NATO da normalizuje vazdušni saobraćaj na Balkanu i stabilizuje region, preneo je MTI.

"Daljinska kontrola vazdušnog prostora zemlje koja nije u susedstvu je jedinstveno rešenje po međunarodnim standardima", zaključio je mađarski zvaničnik.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво