Читај ми!

Koliko koštaju izbori

Stranke su za finansiranje kampanje potrošile 20 miliona evra iz budžeta, saopštila Agencija za borbu protiv korupcije. Najviše potrošile Srpska napredna stranka i Demokratska stranka, po četiri miliona evra. Naknadnom analizom će se utvrditi koliko je prikupljeno iz privatnih izvora.

Za finansiranje izborne kampanje, partije u Srbiji potrošile su oko 20 miliona evra iz javnih izvora, odnosno iz budžeta.

Najviše su potrošile Srpska napredna stranka i Demokratska stranka, saopštila je Agencija za borbu protiv korupcije.

Na konferenciji za novinare Agencije za borbu protiv korupcije rečeno je da su SNS i DS potrošile više od četiri miliona evra, Socijalistička partija Srbije nešto više od 1,5 miliona, Liberalno-demokratska partija nešto manje od 900.000 evra, a Ujedinjeni
regioni Srbije oko 800.000 evra.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković rekla
je da se radi o sredstvima dobijenim iz javnih izvora, odnosno iz budžeta, dok će naknadna analiza Agencije pokazati koliko su stranke prikupile iz privatnih izvora i koliko je proces prikupljanja i trošenja tih sredstava bio transparentan.

Prema njenim rečima, Agencija će analizirati šta su stranke prijavile i račune koje su priložile da opravdaju ta sredstva, nakon čega će biti provereni i podaci dobijeni od Republičke radiodifuzne agencije i procene potrošenih sredstava za oglašavanje na bilbordima ili za zakup sala za mitinge.

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković rekao je da tih 20 miliona evra potrošenih na kampanju ne mora da bude mnogo para, ukoliko Srbija dobije funkcionalnu i kvalitetnu vladu.

Stojiljković je, međutim, rekao da je posebna priča koliko je novca potrošeno za organizaciju izbora, odnosno za troškove izborne administracije i da je mnogo veći problem što su stranke svojim članovima podelile dnevnice iako oni nisu bili dorasli izazovima izbornog procesa.

Privatni izvori i besplatne usluge

Teži deo biće i provera finansiranja iz privatnih izvora, računa kojima se troškovi pokrivaju, sabiranje podataka RRA i besplatnih usluga.

"Stranke takođe koriste neke usluge koje dobiju besplatno ali su u obavezi da to prikažu u izveštajima. Tako možemo da vidimo zašto je neko dao besplatno svoje kamione, avione nekoj stranci", ističe Stojiljković.

Na konferenciji je saopšteno da je do 15. juna verifikovano 195 od ukupno 863 podnetih finansijskih izveštaja, ali i naglašeno da nisu istekli svi rokovi za podnošenje izveštaja. Iako su opšti izbori održani u istom danu, rokovi za podnošenje izveštaja vezani su za datum objavljivanja izbornih rezultata.

Stranke su, uglavnom, koristile mešovita izborna jemstva. Demokratska stranka koristila je isključivo bankarske garancije Razvojne banke Vojvodine, dok je SNS kombinovala uplate sa računa stranke i privatnih firmi odnosno pojedinaca. Garancije LDP-u dale su AIK banka i Razvojna banka Vojvodine. URS i SPS kombinovali su pare banaka, stranke i fizičkih i pravnih lica.

Markovićeva napominje da jemstvo može da da svako. "Agencija ne ulazi u proveru kako i zašto je neko dao jemstvo. Ministartvo finansija je primilo izjave o jemstvu i odobrilo sredstva na osnovu toga, dodaje Markovićeva.

Podnošenje finansijskih izveštaja svih stranaka samo je deo postupka u kojem Agencija za borbu protiv korupcije kontroliše finansiranje izborne kampanje. Kažu, imaju dovoljno oruđa, ako ne da spreče stranačke zloupotrebe i korupciju, ono bar da proces finansiranja i trošenja novca za izbore učine otvorenijim za javnost.

Za parlamentarne izbore finansijske izveštaje podnele su gotovo sve parlamentarne stranke, a svoju obavezu ispunila je i većina stranaka za lokalne izbore.

Rokovi za podnošenje izveštaja još teku za predsedničke i izbore održane na teritoriji Pokrajine Vojvodine.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво