Читај ми!

Dogovor SPS-a i URS-a

Principijelan stav koalicije oko SPS-a jeste da nastavi razgovore sa Demokratskom strankom, rekao lider socijalista Ivica Dačić. Postoji visok stepen saglasnosti o važnim ciljevima između koalicije oko SPS-a i URS-a, rekao lider URS-a Mlađan Dinkić.

14.20 - Lider URS-a Mlađan Dinkić rekao da sa SPS-om postoji visok stepen saglasnosti o pitanju Kosova i evrointegracija i dodao da će nastaviti razgovore o mogućoj programskoj koaliciji za učešće u vladi.

14.06 - Principijelan stav koalicije oko SPS-a jeste da nastavi razgovore sa DS-om. Ako ne dođe do pozitivnog rezultata pregovora, nikome ne bi bilo u interesu da dođe do novih izbora. Razgovaraćemo sa drugim političkim faktorima, rekao Ivica Dačić. 

14.02 - Završen sastanak u sedištu SPS-a. Ivica Dačić saopštava rezultate razgovora. 

13.30 - Očekuje se potpisivanje koalicionog sporazuma između SPS-a i URS-a, nezvanično saznaje RTS. 

Predsednik SPS-a Ivica Dačić rekao je da koalicija SPS–PUPS–-JS nastavlja razgovore sa Demokratskom strankom o formiranju nove vlade, a da će, ukoliko ne dođe do pozitivnih rezultata, razgovarati i sa drugima, jer novi izbori nisu u interesu Srbije.

"Principijelan stav koalicije oko SPS-a jeste da nastavi razgovore sa Demokratskom strankom. Ako ne dođe do pozitivnog rezultata pregovora, nikome ne bi bilo u interesu da dođe do novih izbora, razgovaraćemo sa drugim političkim faktorima", rekao  je Dačić.

Spremni smo da nastavimo razgovore o formiranju vlade, rekao je Dačić i dodao da u pregovorima treba da učestvuje i URS, kako bi postojala šira podrška.

Dačić je istakao koalicija oko SPS-a do sada nije imala nikakve kontakte sa Srpskom naprednom strankom.

"Nećemo razgovarati sa drugima sve dok razgovaramo sa demokratama, jer imamo želju da vladu formiramo sa njima", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku sa URS-om postignuta je saglasnost oko određenih ekonomskih i socijalnih pitanja, zatim važnosti borbe protiv korupcije i kriminala i zaštite nacionalnih i državnih interesa.

Dačić je rekao da između koalicije oko SPS-a i URS-a ne postoje velike razlike kada je reč o nacionalnom interesu, pitanju pristupa RS, zatim pitanja Kosova i Metohije i evrointegracija.

Dačić je saopštio da su se koalicija oko socijalista i URS dogovorili da neće biti zamrzavanja plata i penzija i da će se više voditi računa o ravnomernom regionalnom razvoju, jer je u proteklom periodu više pažnje bilo posvećeno birokratiji, a neki regioni su neopravdano bili zapostavljeni.

Prema rečima lidera SPS-a, postoji problem u sastavljanju parlamentarne većine i pitanje je da li će ona moći da se formira.

"Mislim da će moći", dodao je Dačić i naveo da postoje različiti stavovi između DS-a i URS-a, kao i između Liberalno-demokratske partije i koalicije oko socijalista.

On je dodao da će razgovarati i s drugim manjim strankama, ali i da je svestan da će, kakvu god odluku donese, ona biti pogrešna, jer će biti nezadovoljnih.

Dinkić: Mi smo za promene

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da nije zadovoljan kako je Demokratska stranka u protekle četiri godine vodila javne finansije i da nije spreman da sa tim ljudima ponovo radi u vladi. Zbog toga bi, kako je naveo, trebalo videti da li DS planira da nastavi kontinuitet stare Vlade u unutrašnjoj politici ili nešto da promeni.

"Mi smo za promene, jer nema više podele na proevropske i antievropske snage", poručio je Dinkić, na konferenciji za novinare posle razgovora sa predstavnicima koalicije oko socijalista.

Ko god da formira parlamentarnu većinu, Dinkić će se, kako je rekao, zalagati za što brže dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Dinkić je rekao i da treba omogućiti slobodu medija, da vlast treba da razgovora sa svima, sa zanatlijama i ljudima iz svih regiona Srbije.

Predsednik URS-a rekao je da se odlučio na razgovore sa koalicijom SPS–PUPS–JS jer je jedina duplirala rezultat na ovim izborima, a Ivica Dačić najozbiljnije nastupa u pregovorima o formiranju parlamentarne većine.

Dinkić smatra da je Srbiji potrebna dobra ekonomska i socijalno odgovorna politika i istakao važnost promene načina vođenja vlade, bez telefonskih sednica i arogancije prema koalicionim partnerima, a mediji treba da budu informisani o radu vlade.

Pravosuđe mora biti nezavisno i treba omogućiti nesmetan rad nezavisnih regulatornih dela, rekao je Dinkić.

Lider URS-a rekao je i da su izveštaji Fiskalnog saveta o stanju javnih finansija "našminkani" i da je situacija mnogo gora nego što se to predstavlja građanima Srbije.

Bez novih uslovljavanja

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da ne može u vladu od koje se zahteva ili koja je pristala na to da se u Beogradu otvori kancelarija kosovske vlade, a u Prištini srpska i da, ukoliko su na to pristale dve velike stranke – DS i SNS, onda same treba da prave koaliciju.

Dačić je rekao da politički faktori u svetu moraju da upoznaju sve aktere na političkoj sceni Srbije o tome kakvi se uslovi postavljaju pred zemlju na putu ka EU.

"Ako oni misle da je dovoljno da o tome razgovaraju sa Tomislavom Nikolićem i Borisom Tadićem, neka oni prave vladu. Od mene ne može niko da očekuje da budem premijer ili zamenik premijera u vladi u kojoj će se pojaviti uslovi za koje prvi put čujem, kao što je otvaranje kancelarije Vlade Srbije u Prištini. Zašto bih delio odgovornost sa nekim ko misli da tako nešto treba prihvatiti. Ako DS i SNS to misle, neka zajedno naprave vladu", rekao je Dačić.

Lider socijalista je rekao da su uslovi koji su javno izrečeni nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ispunjavanje postignutih dogovora, kao i postizanje dogovora o energetici i telekomunikacijama, a da o ukidanju paralelnih institucija ili otvaranju kancelarija javno nije bilo reči.

"Ja nisam proevropski, ni proruski, već prosrpski političar. Ta politika stalnog dodavanja novih uslova je neprihvatljiva. Mi moramo da znamo šta se od nas očekuje. Ne možete u isto vreme voditi proevropsku politiku i ispunjavati uslove koji su protivni našim interesima, a govoriti da je to u interesu građana", poručio je Dačić.

On je još jednom naglasio da nije spreman da pod takvim uslovima bude u vladi i istakao da je reč o "klasičnom principu ucena".

"Mislite da možemo u vladu koja će posle tri dana reći da to mora biti ispunjeno, da se otvori kancelarija Vlade Srbije u Prištini i kosovske vlade u Beogradu. Čini mi se da nam je lakše da priznamo nezavisnost Kosova", rekao je Dačić.

Lider socijalista je upitao da li postoji plan "Merkel plus" o Kosovu i tražio da mu taj plan bude predstavljen.

Razgovorima su u sedištu SPS-a prisustvovali su i lideri PUPS-a i JS-a Jovan Krkobabić i Dragan Marković. Na sastanku su bili i funkcioneri URS-a Suzana Grubješić, Verica Kalanović, Veroljub Stevanović i Boško Ničić.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво