Читај ми!

Reakcije na Nikolićev predlog

Predlog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da razgovori Beograda i Prištine budu nastavljeni na nivou premijera poznavaoci prilika na Kosovu različito komentarišu.

Poznavaoci prilika na Kosovu i Metohiji različito komentarišu predlog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da razgovori Beograda i Prištine budu nastavljeni na nivou premijera. S jedne strane, oni smatraju da je dijalog došao u fazu u kojoj je nužno da bude podignut na viši politički nivo, dok se sa druge strane upozorava da bi se na taj način formalno priznala nezavisnost Kosova.

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je da Nikolićeva inicijativa, iako u suštini "nije loša ideja", predstavlja pokušaj da odgovornost za osetljivo političko pitanje prebaci na nekog drugog.

"To je, u neku ruku, i realizacija njegove (Nikolićeve) ideje da se pregovori dignu na viši politički nivo, što smo mi i rekli da nije loša ideja. S druge strane, predsednik je očigledno uvideo koliko je to vrlo kompleksna materija, kontroverzna i nepopularna. Samim tim, verovatno je mnogo bolje da odgovornost preuzme neko drugi", izjavio je Stefanović agenciji Tanjug.

On je dodao da se, bez obzira na to šta je Nikolić pričao u predizbornoj kampanji, "sada vidi da, kada se dođe do problema Kosova, ne postoje ni najpametniji, ni najhrabriji, već postoje samo oni koji neće da uđu u blato".

Stefanović je rekao da treba raditi na tome da se vlada formira što pre, da se vidi ko će da vodi pregovore i na koji način, "naravno uz punu koordinaciju između predsednika i vlade".

"Smatram da je potpuno jasno da se život i realnost, i problemi na Kosovu, kako god da ih rešavate, neće dopasti onima kojima drže vatrene mitinge, a posle povlače ovakve korake", dodao je Stefanović.

On je istakao da će, onome ko bude formirao vladu, uz očekivanje da će to biti DS, jedan od prvih teških zadataka sigurno biti pitanje vezano za proces dijaloga sa Prištinom.

"Pogotovo u ovoj situaciji kada je predsednik iskazao javno taj stav, i to treba poštovati. Iako smo od njega očekivali, s obzirom da je najavljivao da će preuzeti odgovornost, i da će nam dati neki plan. Očigledno je da plana nema, da nema nikakve planirane aktivnosti, i da se ponovo 'vrući krompiri' vraćaju tamo kod ljudi koji su se obično i bavili vađenjem kestenja iz vatre", rekao je Stefanović.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je nužno da o pitanjima nestalih, telekomunikacija, aviosaobraćaja, imovine ili energetike pregovara najviši predstavnik vlade, kako zbog političke težine tih pitanja, tako iz zbog činjenice da niži vladini činovnici ne mogu da odgovaraju za implementaciju dogovorenog.

"Ovo što je rađeno u dosadašnjem formatu, kada je pregovarao Borko Stefanović koristeći kapacitete vlade, nije valjalo, jer taj trik da se nivo spusti na nižeg vladinog službenika bez jasne reference nije uspeo, budući da je Edita Tahiri nesporna politička figura kao bivši potpredsednik vlade", izjavio je Janjić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, dobro je da vlada odgovora za deo pregovora čija je implementacija u nadležnosti vlade, ali to ne isključuje potrebu da i predsednik po nekim pitanjima bude pozvan da se uključi u taj proces.

Šta više, Janjić smatra da bi predsednik Srbije trebalo da imenuje svog poverenika za Kosovo koji bi bio u vezi sa Prištinom i Briselom, ali i bio zadužen za unutrašnju koordinaciju sa drugim nivoima vlasti.

Direktor Centra za novi politiku Vladimir Todorić smatra da umesto prezentovanja pojedinačnih inicijativa Briselu treba sačekati da se u zemlji stvori konsenzus svih koji će nositi najodgovornije funkcije i upozorava da nije dobro da predsednik Srbije inicijativom koju je predstavio u Briselu omogućava formiranje dva centra vođenja politike u Beogradu.

"Ovakve incijative, ma koliko se sviđale Briselu i koliko mogle da se koristite u unutrašnje svrhe u smislu davanja nekih boljih ponuda Brisela za podršku u fomiranju jedne ili druge parlamentarne većine, iz perspektive interesa Srbije najbolje je da sačekaju sledeću vladu", rekao je Todorić i dodao da nije dobro da se takvim inicijativama upravo i ulazi u kompetencije buduće vlade.

Todorić ističe da Srbija ne može direktno da pregovara sa Kosovom jer bi to značilo priznanje Kosova kao ravnopravnog sagovornika u međunarodnim odnosima, a samim tim i kršenje Ustava Republike Srbije.

"Ne vidim potrebu da predsednik Srbije, premijer ili čak ministar spoljnih poslova razgovaraju o pitanjima koja se tiču registarskih tablica, katastra, telekomunikacija ili energetike. Međutim, ukoliko bi se ukazala mogućnosti da se razgovara o modifikaciji Ahisarijevog plana koji bi se ticao boljih garancija za srpsku zajednicu na KiM onda bi naravno moglo da se razgovarao o podizanju nivoa legitimiteta sa srpske strane u tom dijalogu", rekao je Todorić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво