Читај ми!

Nikolić u Briselu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otpočeo je posetu Briselu sastankom sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton. Nikolić se kasnije sastaje predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom i predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom.

12.01 - Počeo sastanak predsednik Tomislava Nikolića sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

U prvu zvaničnu posetu Briselu došao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, gde je u podne otpočeo sastanak sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Kako javlja Tanjugov dopisnik iz Brisela, razgovoru s Eštonovom prisustvuje i posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine, britanski diplomata Robert Kuper.

Nikolić će kasnije razgovarati sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, pa sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom, nakon čega će se obratiti novinarima.

Portparol Evropske komisije Olivije Bejli izjavio je da će Nikolić sa Žoze Manuel Barozom razmatrati šta je učinjeno u okviru procesa evropske integracije Srbije i šta treba uraditi u sledeće dve faze. Prema njegovim rečima, tokom sastanaka biće naglašeno koje su to ključne reforme koje je potrebno sprovesti.

Čelnici EU od razgovora sa novim srpskim predsednikom očekuju da on jasno potvrdi da će nastaviti politiku koja Srbiju vodi ka članstvu u EU, uz uvažavanje svih važnih evropskih načela, rekli su agenciji Beta zvaničnici u EU.

Nikolićev savetnik Marko Đurić izjavio je da predsednik Srbije susretima u Briselu pristupa sa puno optimizma i velikom ambicijom da Srbija, poštujući sopstvene inetrese, dođe do svog cilja – punopravnog članstva u EU.

Nikolić će od evropskih zvaničnika zatražiti da nastave da pružaju podršku evrointegracijama Srbije, rekao je Đurić Tanjugu.

Datum za početak pregovora o članstvu u EU i pitanja Kosova i Metohije biće važne teme razgovora, istakao je Đurić navodeći da je za Srbiju veoma značajno da dobije taj datum, pošto će to značiti otvaranje poglavlja koja se direktno tiču sprovođenja reformi.

Nikolić će tražiti i podršku "interesima Srbije da pitanja spornih privatizacija i reforme pravosuđa", koja su, kako je ukazao Marko Đurić, "ključna za životni standard građana i da razvoj institucija budu rešena brzo i efikasno".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи