Читај ми!

Čekajući trećeg i(li) četvrtog

Posle druge zvanične runde pregovora Demokratske stranke i koalicije SPS–PUPS–JS, zna se samo da se razgovori nastavljaju.

17.39 - Boris Tadić rekao je da će se razgovori o vladi nastaviti, da će treći i četvrti partner biti poznati za nekoliko dana i da veruje da je formiranje većine blizu. Ivica Dačić izjavio je da je postignuta načelna saglasnost o državnim i nacionalnim pitanjima, ekonomskom i socijalnom programu. 

17.25 - Završen sastanak DS-a i koalicije oko SPS-a. 

15.15 - Počeo sastanak DS-a i koalicije SPS–PUPS–JS.

15.02 - U sedište Demokratske stranke stigli su Boris Tadić, Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković. Očekuje se početak sastanka.

Lideri DS-a i SPS-a Boris Tadić i Ivica Dačić rekli su da će se za nekoliko dana znati ko će činiti okosnicu buduće vlade, kao i da su dogovoreni program, principi i njena načela.

"O tome ko je treći ili četvrti partner saznaće te vrlo brzo i verujem da će vrlo brzo biti formirana parlamentarna većina. Za nekoliko dana znaće se ko će činiti okosnicu buduće vlade", rekao je Tadić po završetku sastanka sa liderima koalcije SPS -PUPS-JS.

Lider demokrata je objasnio da će stručne službe u narednom periodu razgovarati o strukturi vlade, ministarstvima i raspodeli nadležnosti.

Dačić je najavio da će na narednom sastanku sa Tadićem i njegovim saradnicima razgovarati o trećem i četvrtom partneru u formiranju parlamentarne većine, kao i o sastavu vlade.

"Dogovorili smo da to bude tema sledećeg sastanka – treći i četvrti partner i struktura vlade", rekao je Dačić.

Sastanku u Krunskoj ulici prisustvovali su, pored Tadića i Dačića, i lideri PUPS-a Jovan Krkobabić i JS-a Dragan Marković. Zatim zamenik predsednika DS-a Dragan Đilas i potpredsednica te stranke Jelena Trivan.

Predsednik DS-a naveo je da su danas dogovoreni osnovni principi ekonomske politike, kao i stavovi o političkim pitanjima u vezi sa regionom, Kosovom, evropskom agendom i očekivanjima međunarodnih činilaca kada je reč o Kosovu.

"Postigli smo saglasnost o načelima vođenja politike u regionu, tako da vlada mora biti sastavljena od onih činilaca koji prihvate te principe koalicije čiji bi osnov činile stranke oko DS-a i SPS-a", rekao je Tadić.

"Te razgovore treba završiti što pre kako bismo paralelno išli sa formiranjem parlametarne većine", rekao je Tadić i izrazio uverenje da se brzo može doći do formiranja većine.

Tadić je istakao da će buduća vlada biti socijalno odgovorna, da će nastaviti da sprovodi reforme koje imaju podršku EU, kao i reforme u vezi sa otpočinjanjem pregovora, ali i poručio da će se nova vlada i predsednik Srbije suočiti sa ozbiljnim i velikim iskušenjima kada je u pitanju Kosovo.

Lider socijalista, koji je danas prethodno, takođe, govorio o formiranju vlade, složio se sa Tadićem da je danas postignuta saglasnost o najvažnijim pitanjima, programu, kao i nacionalnim i socijalnim temama i podvukao želju i potrebu da vlada bude formirana što pre.

Izazovi nove vlade

Dačić je dodao da je tokom sastanka sa demokratama postigunta saglasnost o nekim izazovima koji će čekati svaku vladu koja bude formirana.

"Uz želju i potrebu da se vlada formira što pre, neophodno je da se jasno zna na kojoj je platformi i ko će činiti većinu, odnosno da li većina omogućava stabilnost, da vlada može da ispunjava svoj program", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, u narednim danima "vodiće se i svi drugi razgovori sa drugim političkim partijama i poslaničkim grupama koji prethode stvaranju uslova za pravljenje principa koalicionog ugovora".

"Pokušaćemo da sve te poslove obavimo što pre", rekao je Dačić i dodao da koalicije oko DS-a i SPS-a imaju svoj identitet i poglede na raspored političkih snaga.

Dačić je rekao da treba imati u vidu i novu političku realnost nastalu posle drugog kruga predsedničkih izbora.

O formiranju vlade Srbije, predstavnici DS-a su već prethodnog dana razgovarali s predstavnicima koalicije okupljenje oko SPS-a. Juče su održani i neformalni razgovori Demokratske stranke i Ujedinjenih regiona Srbije.

O formiranju nove vladajuće većine prethodnih dana su razgovarali i predstavnici URS-a i Koalicije SPS–PUPS–JS.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво