Читај ми!

Klark, kosovski preduzimač

Nekadašnji komandant NATO snaga tokom bombardovanja SRJ Vesli Klark zatražio od prištinskih vlasti licencu za istraživanje rezervi uglja od kojih bi se kasnije proizvodila sintetička nafta. Klark je sada rukovodilac kanadske energetske korporacije "Eviditi".

Penzionisani američki general Vesli Klark, koji je bio komandant snaga NATO-a tokom bombardovanja SRJ, zatražio je od prištinskih vlasti licencu za istraživanje rezervi uglja od kojih bi se proizvodila sintetička nafta.

Klark, sada rukovodilac kanadske energetske korporacije "Eviditi", želi licencu da bi izvršio istraživanja u zapadnom delu Kosova kako bi utvrdio količine uglja u tom delu koje bi se kasnije pretvorile u sintetičku naftu, piše portal Jeta na Kosova.

Seljvete Grajčevci, iz kosovske Nezavisne komisije za rudnike i minerale, kaže da se komisija susrela sa predstavnicima kompanije na Kosovu nakon što je "Enviditi" zatražila licencu, ali da dalji postupak, shodno zakonskim propisima, treba da ostvari kosovska vlada.

Savetnik ministra za ekonomski razvoj Kosova Gzim Badžaku je za pomenuti portal rekao da su informisani o zahtevu, ali da će se taj zahtev, kao i svi zahtevi slične prirode, razmotriti u skladu sa zakonskim procedurama i da će biti povrgnuti procesu tendera.

Primenom manje poznatih tehnika procesa podzemne gasifikacije uglja i gasa pretvorenog u tečnost kompanija "Enviditi" nada se da će proizvoditi do 100.000 barela nafte na dan, ili 15 miliona litara, što će u roku od šest do sedam godina učiniti da Kosovo ispuni svoje potrebe za naftom i gorivima za avione.

Sintetička nafta može se koristiti za proizvodnju struje, veštačkih đubriva i proizvodnju plastike, a gorivo bi se moglo, takođe, upotrebiti za startovanje ratnih aviona, što je uspešno ostvareno u američkim vazduhoplovnim snagama.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво