Sankcije u skladu sa procedurom EU

Pridruživanje Srbije sankcijama EU prema trećim zemljama je standardna procedura usklađivanja nacionalne spoljne politike sa evropskom, rekla Maja Kocijančič. Srbija je uvela sankcije Iranu, Siriji i Belorusiji. Zvaničnici u Minsku rekli da žale zbog odluke Beograda.

Odluka Srbije da se pridruži sankcijama koje EU nameće trećim zemljama deo je standardne procedure usklađivanja nacionalne spoljne politike sa evropskom, rekla je Tanjugu Maja Kocijančič, portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Kocijančič je ovo rekla nakon što je Ešton krajem prošle nedelje pozdravila odluku Srbije i nekoliko drugih zemalja da se pridruže ekonomskim sankcijama koje je EU uvela protiv Sirije, Irana i Belorusije.

"Logično je da zemlje koje su kandidati za pridruživanje EU, uključujući Srbiju, usklađuju svoju spoljnu politiku sa politikom EU", istakla je Kocijančič.

Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Island i Lihtenštajn, koje su u različitim fazama procesa pridruživanja, opredelile su se da slede politiku sankcija koje je EU uvela protiv zemalja za koje Brisel ocenjuje da krše humanitarno i međunarodno pravo.

Sankcije obuhvataju zamrzavanje računa i zabranu poslovanja za određene kompanije iz zemalja koje su pod sankcijama na teritoriji EU, kao i zabranu izdavanja viza funkcionerima iz tih zemalja.

Zvaničnici u Minsku rekli su da žale zbog odluke Srbije da se pridruži sankcijama EU, ali je saopštio da Belorusija neće uvesti recipročne mere protiv Srbije i ostalih koji su odlučili da slede EU.

Uporedo sa uvođenjem sankcija prema Belorusiji, Siriji i Iranu, Srbija se pridružila i delimičnom ukidanju sankcija Mjanmaru, gde je u toku proces demokratske tranzicije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 13. jun 2012, 01:18) - Пресретач [neregistrovani]

Санкције

Увођење санкција Белорусији од стране претходног режима је неморалан чин.
Србија је држава која је читаву деценију била под санкцијама и њен народ најбоље зна какав је то нехуман начин обрачунавања са државама које воде другачију политику од агресивне политике коалиције земаља Запада.
Надам се да ће нова власт укинути санкције пријатељском белоруском народу који је са нама био и у време варварске агресије НАТО пакта 1999. године.

(utorak, 12. jun 2012, 07:27) - anonymous [neregistrovani]

sankcije

valjda mi znamo najbolje da sankcija jednom narodu nepomaze nista, vec ga vise unistava i to je nasa neutralnost koju celom svetu prodajemo a da udjite prvo u EU pa onda davajte drugim zemljama sankcije.SRAMOTA ?!