Читај ми!

Većinska matematika

Vikend će proći bez pregovora, jer nisu ni bili planirani, potvrdio za RTS Ivica Dačić i ponovio da bi jedino propast dogovora sa demokratama mogla koaliciju oko SPS-a da okrene drugim opcijama. Mediji, međutim, spekulišu da će DS pokušati sa socijalistima da obezbedi većinu i bez LDP-a i bez URS-a.

Nastavka zvaničnih razgovora demokrata i koalicije oko socijalista u subotu nije bilo. Samim tim ni odgovora jesmo li bliži formiranju Vlade. Osim socijalista, drugi ključni igrači u sastavljanju većine se ne oglašavaju. Neke manje stranke nude podršku i pre razgovora.

Vikend će proći bez pregovora, jer nisu ni bili planirani potvrdio je za RTS Ivica Dačić, ponovivši opredeljenje socijalista da bi jedino propast dogovora sa demokratama mogla da ih okrene drugim opcijama. 

Potpredsednik SPS-a Žarko Obardović rekao je da je ta stranka imala pre nekoliko dana pregovore sa DS-om oko ekonomskog programa buduće Vlade.

"Ti razgovori nisu završeni i biće nastavljeni. Jedini sledeći razgovor za koji sigurno znamo jeste poziv kod predsednika Tomislava Nikolića u ponedeljak u zgradi Predsedništva", naveo je Obradović.

Kako demokrate i LDP ćute, mediji spekulišu da će DS pokušati da sa socijalistima obezbedi većinu i bez LDP-a i bez URS-a? To je izvodljivo - jasna je skupštinska matematika. Sto jedanaest poslanika demokrata i socijalista plus sedam poslanika manjina, dva SDA, četiri SPO i dva poslanika Maje Gojković daju većinu. U SPO ne odbacuju takvu mogućnost.

Aleksandar Jugović iz SPO-a kaže da iz DS-a na adresu SPO-a nije stigla takva ponuda, a kada bi kojim slučajem i stigla o tome bi odlučivalo Predsedništvo SPO-a.

Međutim, kako je rekao, odgovornost nalaže svim proevropskim strankama da se vlada što pre formira kako bi se zaustavili negativni tokovi u ekonomiji i kako bi Srbija nastavila da se kreće putem EU.

Prema njegovim rečima, SPO je zbog toga spreman da podrži stavove principe i program koje javnosti predstavi Boris Tadić.

Maja Gojković nije dostupna za komentar. Ranije je medijima potvrdila da odvojeno razgovara o učešću u vladi. Ali, kasnije na Tviter nalogu napisala.

"Dobro jutro uz kafu i TV, kad ono čujem svoje ime podržavam nekog...glup početak dana", napisala je Gojkovićeva.

Analitičari tvrde da se prikupljanju tesne većine, parčanjem drugih koalicija pribegava samo u krajnjoj nuždi, i ako sve druge opcije propadnu.

Analitičar Dejan Vuk Stanković je rekao da bi tako stvorena većina, kako iskustvo pokazuje imala problem sa političkim legitimitetom o

"Takva kombinacija nije nerealna, nije nemoguća - šta više postoje razlozi da se veruje da takvo rešenje može postati moguće, ali bi takva vlada imala niz teškoća", rekao je Vuk Stanković.

Savez Vojvođanskih Mađara i Stranka demokratske akcije ranije su jasno potvrdile da će podržati većinu koju naprave demokrate.

U većini koju bi eventualno pravili naprednjaci, pre bi mesta bilo za URS nego za DSS, medijima je potvrđeno u toj stranci, u kojoj takođe tvrde da intenzivno razgovaraju sa socijalistima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи