Читај ми!

Čestitke Jeremiću

Izbor za predsedavajućeg 67. Generalne skupštine UN Vuku Jeremiću čestitali predstavnici zemalja Afrike, Azijsko-pacifičkog regiona, Istočnoevropskih i Zapadnoeveropskih država.

Države članice Ujedinjenih nacija čestitale su danas ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću izbor za predsedavajućeg 67. Generalne skupštine UN.

Stalni predstavnik Benina pri UN Žan Fransoa Zinsu čestitao je Jeremiću izbor i izrazio nadu da će imati njegovu podršku u rešavanju problema sa kojima se suočava afrički kontinent. Izazovi pred svetom su veliki i raznovrsni i Generalna skupština UN će igrati centralnu ulogu u njihovom rešavanju, rekao je Zinsu.

Predstavnik Vanuatua David Gonla Vu čestitao je Jeremiću izbor u ime država Azijsko-pacifičkog regiona i izneo uverenje da će članice UN uspešno voditi kroz izazove sa kojima se ova organizacija suočava.

U ime grupe Istočnoevropskih država obratio se predstavnik Belorusije pri UN Andrei Dapkiunas koji je čestitao Jeremiću, a isto to je učinila i ambasador Hondurasa Meri Elizabet Flores Flejk u ime grupe Latinoameričkih i karipskih država.

Stalni predstavnik Turska pri UN Ertugrul Apakan čestitao je izbor Jeremiću u ime Zapadnoeveropskih i drugih država.

Njegovo iskustvo i dinamizam daće značajan doprinos budućem radu Generalne skupštine UN i verujemo da će demonstrirali liderstvo kako bi se prevazišli izazovi i iskoristile prilike, rekao je Apakan.

Ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele poželeo je Vuku Jeremiću mnogo uspeha u radu, ističući da će mu Nemačka pružati podršku u ispunjavanju njegovih zadataka.

"Ministar Jeremić dolazi na ovu funkciju u trenutku kada će se Generalna skupština baviti važnim globalnim pitanjima mira, bezbednosti, razvoja, zaštitom okoline, ljudskim pravima i humanitarnim pitanjima", navodi se u saopštenju Vestervelea.

Ministar spoljnih poslova Italije Đulio Terci je, u pismu Vuku Jeremiću, naveo da je Italija aktivno podržavala Jeremićevu kandidaturu i dodao da je uveren da će liderstvo šefa srpske diplomatije doprineti radu Generalne skupštine "u vreme kada je međunarodna saradnja potrebnija nego ikad".

"Uveren sam da će međunarodni ugled, koji ste stekli kao ministar spoljnih poslova Republike Srbije, zajedno sa Vašim širokim iskustvom u međunarodnim odnosima, pomoći u izgradnji konsenzusa među državama članicama po većini važnih pitanja u Generalnoj skupštini", navodi se u poruci Tercija upućenoj Jeremiću.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović povodom izbora Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, uz čestitke, izrazio je očekivanja da će "novoizabrani predsednik korektno obavljati svoj posao na zadovoljstvo svih država sveta".

Ranije je najavljeno, da će hrvatski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, glasati za litvanskog kandidata, ambasadora pri svetskoj organizaciji, Dalijusa Čekulisa.

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije ocenilo je večeras da je pobeda šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića nad litvanskim kandidatom ambasdorom Dalijusom Čekulisom u UN rezultat Jeremićeve kampanje, ali i podrške Rusije.

Poraz predstavnika Litvanije može se pripisati prvenstveno kampanji srpskog kandidata i "punoj podršci Rusije predstavniku Srbije kao i otvorenom neprijateljstvu prema litvanskom predstavniku", navodi se u saopštenju objavljenom na veb sajtu tog ministarstva.

Litvanski ministar spoljnih poslova Audronijus Ažubalis smatra da je Litvanija, bez obzira na ishod glasanja, dobila dosta međunarodne podrške, što, kako je ocenio, pokazuje da je njena spoljna politika priznata širom sveta i da je ta zemlja izgradila imidž aktivnog i odgovornog člana međunarodne zajednice, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво