Читај ми!

Reakcije na izbor Vuka Jeremića

Izbor ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN doprinosi ugledu i međunarodnom kredibilitetu Srbije, ocena je političke i stručne javnosti u Srbiji.

Izbor ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsedavajućeg narednog, 67. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija izazvao je brojne reakcije i čestitke u Srbiji.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković čestitao je ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću na izboru za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, izrazivši uverenje da tu dužnost odlično obavljati.

"Najiskrenije Vam čestitam na izboru na to izuzetno značajno i odgovorno mesto i smatram da je to važan diplomatski uspeh Srbije", naveo je Cvetković. Premijer je istako da je siguran da će Srbija na taj način biti predstavljena na najvišem nivou u jednoj od najznačajnijih međunarodnih institucija.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću izbor za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, saopštio je MUP.

Dačić je, uz iskrene čestitke Jeremiću za izbor na tu izuzetno važnu i odgovornu funkciju, istakao da je to veliki diplomatski uspeh Srbije koji će "verovatno naljutiti protivnike čvrste državne, nacionalne politike u zemlji i svetu, a sigurno veoma obradovati sve one koji se zalažu za jaku, uticajnu i dostojanstvenu Srbiju".

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić čestitao je Vuku Jeremiću ocenjujući da je to velika pobeda Srbije i politike koja je vođena u prethodnim godinama.

Izbor Jeremića u Generalnoj skupštini UN i činjenica da je u mandatu prethodne vlade Srbija dobila i predsedavanje OEBS-om samo je dokaz da smo nesumnjivo promenili sliku o Srbiji i njenu međunarodnu poziciju i postali respektabilna zemlja u međunarodnim forumima, naveo je Tadić.

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović čestitao je Jeremiću i ocenio da njegov izbor potvrđuje ugled Srbije. "Stvar je ugleda zemlje i dimplomatskog prestiža imati to mesto, i to potvrđuje ugled Srbije", rekao je Stefanović, dodavši da ne očekuje da će u Generalnoj skupštini UN biti mnogo tema koje se tiču Srbije.

Lider SNS-a Aleksandar Vučić rekao je da ta stranka smatra da je pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji doprinela izboru Jeremića na tako značajno mesto kao što je predsedavajući Generalne skupštine UN, pošto je jasno da posle izbora Nikolića za predsednika države Srbija uživa veći ugled na svim meridijanima.

"Uvereni smo da će Srbija u budućnosti umeti da koristi svoje prednosti sarađujući, razgovarajući i razmišljajući o svojoj budućnosti u EU, ali i sa svim drugim zemljama" rekao je Vučić.

Izbor Vuka Jeremića je priznanje za državu i ima izuzetno veliki značaj, ocenila je potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović. Ona je ocenila da izbor Jeremića za predsedavajućeg GS UN može samo popraviti ugled Srbije, i da je to pokazatelj da Srbija očigledno jeste objektivno vrednovana kao zemlja koja ima i pojedince i institucije vredne pažnje.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je da je izbor srpskog ministra spoljnih poslova dobra vest, koja će olakšati borbu za pravdu i interese srpskog naroda na Kosovu. "Mi se borimo za pravdu, a pravda je na strani srpskog naroda. Ovo će nam olakšati borbu, upravo na mestu gde se odlučuje o sudbini srpskog naroda", rekao je Marković.

Narodni poslanik Liberalnodemokratske partije Bojan Đurić rekao je, agenciji Beta, da nije dobro što je kandidaturom Vuka Jeremića za predsedavajućeg GS UN, koju je nazvao čudnom, Srbija ponovo podelila i region i Evropu, tražeći u toj ulozi relativno častan izlaz za Jeremića iz domaće politike.

Đurić je ocenio da je stvarni politički značaj te funkcije nesumnjivo mnogo manji od troška i vrednosti svih državnih resursa koje je Jeremić potrošio vodeći kako je rekao "tu svoju kampanju širom sveta".

Nova Srbija saopštila je da je izbor Jeremićaveliko priznanje Srbiji. "Nova Srbija izražava veliko zadovoljstvo zbog tog čina. Smatramo da svi kapaciteti naše države, bez obzira na političke razlike i stavove, moraju biti u funkciji jačanja ugleda naše zemlje na svim nivoima i da se nipošto ne smemo rukovoditi uskostranačkim interesima u afirmaciji ugleda naše države", naglasio je NS.

Izbor Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN je veliko priznanje Srbiji, i Jeremiću lično, ocenila je potpredsednica Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić.

Analitičari o izboru Jeremića 

I profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić čestitao je Jeremiću na izbor i ocenio da današnji izbor srpskog ministra spoljnih poslova doprinosi ugledu i međunarodnom kredibilitetu Srbije.

"Srbija sada ima mnogo veću težinu u međunarodnim odnosima", rekao je Simić dodavši da će preko Jeremića Srbija sada biti uključena u sva svetska zbivanja. "Samim tim i odgovornost Srbije je veća i biće uprta mnogo veća pažnja u poteze koji se vuku iz Beograda", ukazao je Simić.

On smatra da sa funkcije predsedavajućeg Jeremić neće imati direktan uticaj na zbivanja na Kosovu i položaj tamošnjih Srba, ali će ipak moći da utiče indirektno. "Njegov uticaj u mnogome će zavisiti i od poteza Beograda", ukazao je Simić.

Da je izbor Jeremića veoma dobra vest za Srbiju složio se i analitičar Đorđe Vukadinović, koji je rekao da je taj izbor i priznanje Jeremiću lično ali i rezultat "minulog rada" i uticaja nekadašnje jugoslovenske diplomatije u svetu, kao i podrške zemalja grupe BRIKS.

"To mesto nije čisto administratrivno i birokratsko, a čak i da jeste, predstavlja značajan diplomatski uspeh Srbije i može indirektno pomoći državnim naporima da se zaustavi ili uspori novi talas priznanja Kosova, a i glas Srbije će biti malo jači na međunarodnoj sceni i po nekim drugim otvorenim pitanjima", rekao je Vukadinović.

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da izbor Jeremića predstavlja korak napred za položaj Srbije u svetu i pobedu srpske diplomatije.

"Ministar Jeremić je aktivnom politikom uspeo da privuče brojne saveznike u svetu", rekao je Stanković dodavši da za jednu malu zemlju sa velikim socijalnim i političkim problemima - kakva je Srbija, uspeh da ima čoveka u vrhu prestižne međunarodne organizacije.

Stanković je ukazao da je Jeremić izabran preglasavanjem i da je pobedio kandidata iz Litvanije, članice Evrospke unije. Ipak, izrazio je nadu da to neće imati "negativne i osvetničke posledice" po evro-integraciju Srbije.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво