Читај ми!

Potpredsednica SPS-a ministarka zdravlja?

Slavica Đukić-Dejanović kaže da bi prihvatila funkciju ministarke zdravlja u budućoj Vladi Srbije. Nije realno da se u ponedeljak, 11. juna, nastavi konstitutivna sednica Skupštine Srbije, čak iako bi se dogovor o vladi postigao za vikend, kaže Slavica Đukić-Dejanović.

Slavica Đukić-Dejanović, potpredsednica Socijalističke partije Srbije, kaže da bi prihvatila funkciju ministarke zdravlja u budućoj Vladi Srbije, ukoliko glavni odbor socijalista proceni da ona treba da bude deo izvršne vlasti.

"Ja ću to prihvatiti, naravno pod uslovom da socijalistima pripadne ovaj resor u budućoj vladi, što, s obzirom na naš program, ima logike", rekla je Slavica Đukić-Dejanović za Radio-televiziju Vojvodine.

Ona je navela da protekli saziv Skupštine Srbije, kome je predsedavala, nije doneo zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine, prvenstveno zato što ne bi bilo sredstava za njegovo sprovođenje.

Slavica Đukić-Dejanović rekla je da aktuelni saziv republičkog parlamenta mora tražiti objašnjenje republičke vlade zašto u obaveznom roku od 180 dana nije doneta Uredba koja definiše imovinu Vojvodine.

Prema njenim rečima, ne treba isključiti mogućnost promene Ustava Srbije u drugoj polovini mandata Skupštine Srbije.

Potpredsednica SPS-a rekla je i da nije realno da se u ponedeljak, 11. juna nastavi konstitutivna sednica Skupštine Srbije čak iako bi se dogovor o vladi postigao za vikend.

"Nije realno da sednica bude u ponedeljak, jer ako bi se sutra postigli dogovori, treba poslati pozive svim poslanicima. Radovalo bi me da se sutra ti razgovori i završe, da se obezbedi parlamentarna većina što bi, teorijski, značilo da bi sednica mogla da bude već naredne nedelje", rekla je Slavica Đukić-Dejanović za Radio Beograd.

Povodom sutrašnjeg nastavka pregovara Demokratske stranke i koalicije oko SPS-a, potpredsednica SPS-a rekla je da su na dnevnom redu ekonomski i nacionalni program buduće vlade – saradnja sa Republikom Srpskom i pitanje Kosova.

Na pitanje o tome da li su sve strane saglasne da je saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) potrebna Srbiji, Slavica Đukić-Dejanović je rekla da je SPS u više navrata ocenio da nije potreban MMF "koji će tražiti nešto što mi već znamo da treba da učinimo".

Upitana da li je i za DS prihvatljivo da ne bude zamrzavanja plata i penzija, uprkos upozorenju Fiskalnog saveta, Slavica Đukić-Dejanović je rekla da se o tome moraju konsultavati finansijski stručnjaci.

"Fiskalni savet je počeo da izlazi u javnost od kada imamo tehničku vladu. Mislim da bi bilo jako dobro da svoje predloge daju kompetentnim ljudima u novoj vladi. Trebalo bi da objasne koliko dugo je neophodno da traje to zamrzavanje i šta ono znači za čoveka koji mora sebi da obezbedi egzistenciju. Mi ćemo socijalnu komponentu, svakako, uzimati u obzir u tim pregovorima", navela je Slavica Đukić-Dejanović.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво