Читај ми!

Vlada će morati da štedi

Buduća vlada moraće da smanji nepotrebne troškove i da bude veoma štedljiva, ocenjuju predstavnici SPS-a, DS-a i SNS-a. Socijalisti žele Ministarstvo zdravlja, rekao za RTS Dušan Bajatović i poručio da se u zdravstvu može dosta uštedeti.

Predstavnici Socijalističke partije Srbije, Srpske napredne stranke i Demokratske stranke, Dušan Bajatović, Jorgovanka Tabaković i Božidar Đelić, poručili su da će buduća Vlada Srbije morati da smanji nepotrebne troškove i da bude veoma štedljiva.

(Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju "Da Možda Ne")  

Potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović izjavio je u emisiji Da možda ne na RTS-u da je ta stranka zainteresovana za Ministarstvo zdravlja u novoj vladi, o čijem formiranju u ovom momentu pregovara sa Demokratskom strankom.

Bajatović je ponovio da se razgovara o ključnim ekonomskim, socijalnim i nacionalnim pitanjima i dodao da poseta lidera socijalista Ivice Dačića Rusiji nema veze sa formiranjem vlade.

Dušan Bajatović je, govoreći o merama ekonomske politike koje očekuju buduću vladu, rekao da možemo da uštedimo značajna sredstva u budžetu, navodeći kao primer zdravstvo.

"Postoji neko naše interesovanje prema tom sektoru – prostom preraspodelom se može mnogo toga uraditi u zdravstvu", rekao je Bajatović.

Dušan Bajatović je, istakavši da namerno govori u žargonu kako bi ga građani bolje razumeli, plastično objasnio da se te uštede mogu ostvariti "ne samo na uštedama prema CT ili magnetnoj rezonanci" nego i "malo prema lekovima, malo prema uslugama, malo prema investicijama".

"Prosta preraspodela u okviru tog (budućeg) budžeta može dati određenu priču i bolje zdravstvo", rekao je Bajatović dodavši da se, ipak, ne mogu rešiti svi problemi jer nemamo dovoljno para.

Prema njegovim rečima, situacija je teška i komplikovana upravo na ekonomskom i socijalnom planu i da imamo krupna otvorena pitanja na nacionalnom planu.

"Ne može vlada da bude disonantna, ona mora da bude stabilna i mora da ima pristojnu većinu u Skupštini Srbije da bude mala, ali sastavljena od hrabrih ljudi koji mogu da sprovedu dogovoreno", rekao je Bajatović.

Božidar Đelić je istakao da nije nikakva tajna da dve najveće stranke, DS i SNS, pokušavaju odvojeno da naprave parlamentarnu većinu, izrazivši uverenje da je DS bliži cilju.

Đelić je istakao da buduća vlada mora da vrati "gvozdenu disiplinu" u javne finansije Srbije, da se smanje troškovi za putovanja ministara, spavanja u hotelu sa "sedam zvezdica"...

Funkcionerka naprednjaka Jorgovanka Tabaković ocenila je da bi problemi za nepotrebnim trošenjem sredstava, koji su, kako je navela, svojstveni aktuelnoj tehničkoj vladi, bili sprečeni da je usvojen Zakon o javnim nabavkama koji je predložila SNS.

Jorgovanka Tabaković, koja je i kandidat za premijera SNS je rekla da, međutim, taj pravni akt nije dobio ni priliku da bude razmatran u prethodnom sazivu Skupštine Srbije.

Tbakovićeva je ocenila da o trošenju budžetski sredstava treba razgovarati pre nego što se novac potroši, "a ne o tome kada se pare potroše".

Tabakovića i Đelić su ponovili stranačke stavove u vezi sa odlukom italijanske kompanije "Danijeli" da investira, umesto u Srbiju, u Hrvatsku.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво