Jeremić na čelu Generalne skupštine UN

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, sa 99 glasova, izabran za predsedavajućeg Generalne skupštine UN. Glasalo ukupno 190 država. Svoj izbor vidim kao odavanje priznanja srpskom narodu, rekao Jeremić dodavši da će raditi na očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.

17.01 - Mala smo zemlja u razvoju koja ne pripada ni jednom vojnom savezu i velika nam je čast što smo dobili toliku podršku, rekao je Jeremić.

16.55 - Vuk Jeremić izabran za predsedavajućeg Generalne skupštine UN.

16.54 - Glasalo 190. Važećih 185. Jedan uzdržan.  

16.52 - Završena pauza u Generalnoj skupštini UN. Čeka se objavljivanje rezultata glasanja. 

16.27 - Glasanje završeno, pauza od 15 minuta radi brojanja glasova. 

16.24 - Ruski ambasador Vitalij Čurkin smatra da će Jeremić dobiti 97 glasova. 

16.20 - Počelo glasanje za novog predsedavajućeg Generalne skupštine UN. 

16.15 - Počela sednica Generalne skupštine UN na kojoj će biti izabran novi predsedavajući tog tela. 

Predstavnici država članica Ujedinjenih nacija u Njujorku odlučili da Generalnoj skupštini od septembra predsedava ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Za Jeremića je glasalo 99 delegata, a za drugog kandidata, ambasadora Litvanije pri UN Daliujusa Čekuolisa 85 delegata.  Ukupno je glasalo 190 delegata, od kojih je jedan bio uzdržan, dok je nevažećih bilo pet glasova.

Novoizabrani predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić rekao je posle glasanja da svoj izbor za predsednika vidi kao "odavanje priznanja srpskom narodu" i da će raditi na očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.

"Zaklinjem se da ću funkciju predsednika obavljati najbolje što mogu, poštujući Povelju UN. Povereni autoritet ću koristiti iskreno i uravnoteženo, poštujući, pre svega, jednaka prava i dostojanstvo svake države članice", rekao je Jeremić posle glasanja na Generalnoj skupštini UN.

Jeremić je za temu debate na otvaranju 67. zasedanja, predlažio "približavanje stavova i rešavanje međunarodnih sporova mirnodopskim sredstvima" i izrazio uverenje da može da doprinese sprovođenju "svih usaglašenih predloga, pogotovo onih koji se odnose na sprečavanje sukoba".

Jeremić je rekao da je Srbija mala i zemlja u razvoju, koja ne pripada nijednom vojnom niti političkom savezu i da je utoliko veća čast dobiti poverenje tolikog broja država za predsedavanje glavnom reprezentativnom političkom organu Ujedinjenih nacija.

"Svoj izbor za predsednika Generalne skupštine UN prevashodno vidim kao odavanje priznanja srpskom narodu, kojem sam imao čast da više od pet godina služim kao ministar spoljnih poslova", rekao je Jeremić.

Vuk Jeremić je rekao da je Srbija pod rukovodstvom bivšeg predsednika Borisa Tadića, "svojim susedima pružila ruku prijateljstva i pomirenja" i dodao da je Srbija iskoračila i ka svim drugim članicama međunarodne zajednice, uključujući i one sa kojima je "imala gorka neslaganja".

"Srbija je demokratska država, koja osim zalaganja za očuvanje sopstvenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i ostvarenja dobrobiti za svoje građane, nema druge ambicije osim da doprinese opštim interesima čovečanstva", istakao je Jeremić.

"Zbog toga smo čvrsto privrženi očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti - prvom deklarisanom cilju UN. Raditi na tom ostvarenju - najvažnijem i najplemenitijem - zaslužuje duboko poštovanje", rekao je Jeremić.

Nadležnosti predsedavajućeg

Jeremić koji će 18. septembra preuzeti tu funkciju, predvodiće u narednih godinu dana Generalnu skupštinu UN u ime Istočnoevropske grupe koju čine 23 zemlje, uključujući i sve bivše jugoslovenske republike i današnje susede Srbije.

Predsedavajući Generalne skupštine UN bira se na period od godinu dana u skladu sa nepisanim pravilom rotacije po regionalnom principu. Iako to nije formalno definisano kao uslov, praksa je i da se za predsedavajućeg nikada ne bira predstavnik neke od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska i Kina).

Predsedavajući u radu odgovara Generalnoj skupštini UN. Njegova ovlašćenja su da otvara i zatvara plenarna zasedanja, usmerava diskusiju, vodi računa o poštovanju procedure i saopštava odluke.

On takođe ima pravo da ograniči vreme diksusije, zatvara liste govornika ili da odloži debatu, a uloga mu je i da olakšava rad Generalne skupštine kroz bilatrelane konsultacije sa delegacijama kako bi se prevazišle razlike u mišljenjima, da predlaže rešenja i da radi na postizanju konsenzusa oko nekog predloga.

Predsedavajući ne glasa o odlukama Generalne skupštine, ali određuje predstavnika iz delegacije svoje zemlje koji će to učiniti u njegovo ime.

Jeremić je treći predsedavajući Generalne skupstine UN sa prostora bivše Jugoslavije, posle jugoslovenskog diplomate i funkcionera Lazara Mojsova (1977) i makedonskog diplomate Srđana Kerima (2007). 

Biografija Vuka Jeremića

Vuk Jeremić rođen je 1975. godine u Beogradu, a na dužnost ministra spoljnih poslova Srbije stupio je 15. maja 2007. godine.

Diplomirao je teorijsku fiziku na Univerzitetu Kembridž u Velikoj Britaniji, a magistrirao državnu administraciju na Univerzitetu Harvard. 

Od oktobra 2000. godine, bio je savetnik ministra telekomunikacija SR Jugoslavije, a od juna 2003. godine savetnik za evroatlantska pitanja ministra odbrane Državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Od jula 2004. do maja 2007. godine bio je savetnik za međunarodne odnose i šef spoljnopolitičkog tima predsednika Srbije.

broj komentara 101 pošalji komentar
(subota, 09. jun 2012, 17:26)
anonymous [neregistrovani]

Ko to kaze

sto Srbija ima od toga! Pa cak je i HRT javio da je Vukova pobjeda ujedno i velika diplomatska pobjeda Srbije.Pri tom su napomenuli da oni naravno nisu glasali za Jeremica jer su se obecali onom drugom.
Inace, Vuk je nas veliki igrac za buduce novo doba ponosne, time i uvazene Srbije.Zivjela Srbija!

(subota, 09. jun 2012, 13:32)
anonymous [neregistrovani]

RE.Ima nade

U kojoj drzavi ti zivis.Svaka cast Jeremicu-da su svi kao on gde bi nam bio kraj..

(subota, 09. jun 2012, 13:29)
anonymous [neregistrovani]

Није мала, није мала...

Свака част!!! Сматрам да ово може бити одлично за нашу земљу!!! Само једна замерка господину Јеремићу-како сам схватио из текста он је Србију назвао малом земљом-Србија није мала, већ по међународним критеријумима, средња земља. Наиме-средња је свака земља која има преко 80000 квадратних километара; а наша земља има равно 88000 квадратних километара!!! То је веома битно, јер Косово и Метохија су саставни део Србије!!!

(subota, 09. jun 2012, 13:23)
anonymous [neregistrovani]

Bravo

Samo tako Srbijo.......

(subota, 09. jun 2012, 13:17)
anonymous [neregistrovani]

?

A sta ima Srbija od toga ?

(subota, 09. jun 2012, 13:13)
anonymous [neregistrovani]

...

Sve cestitke

(subota, 09. jun 2012, 12:49)
anonymous [neregistrovani]

zahvalnica

Zahvalite se drugu Titu i pokretu nesvrstanih, i ugledu Jugoslavije koji se jos nije zaboravio.

(subota, 09. jun 2012, 11:43)
Zozo [neregistrovani]

Kakvi ljudi

postoje? Tu platu necete Vi gospodine iz svog dzepa da mu date.Sta Vas briga za njegovu platu. Stignite Vi do tog mesta pa videcete kolko je plata.

(subota, 09. jun 2012, 11:08)
anonymous [neregistrovani]

Ima nade

opet rusofil...a sta ti imas protiv Amerike i EU..?? zivela Amerika zivela EU zivela Srbija u EU...

(subota, 09. jun 2012, 10:49)
anonymous [neregistrovani]

Jeremić

E vala, svaka mu čast!